Bonyodalmat okozott, hogy egy bukaresti klinikát COVID-kórházzá alakítottak

Bonyodalmat okozott szombat este, hogy a bukaresti Foişor ortopédiai klinikát COVID-kórházzá alakították.

Raed Arafat szerint erre azért volt szükség, mert a fővárosi kórházak intenzív osztályain nem maradt szabad hely, ezzel szemben a Foişor 20 ágyas intenzív osztályán csak három hely volt foglalt, és további 90 olyan ágya van, amelyen oxigénellátást lehet biztosítani.

A katasztrófavédelem vezetője elmondta: a kórházban lévő, operációra előjegyzett, de nem sürgős betegeket, illetve a már megoperált pácienseket hazaküldték, azokat a pácienseket, akiknél a beavatkozás nem tűrt halasztást, más kórházakba szállították át.

Az egészségügyi minisztérium államtitkára szerint a döntést már reggel meghozták, ám az akció előkészítése elhúzódott, ezért estére maradt a betegek átszállítása más kórházakba. Andrei Baciu elnézést kért az érintettektől és ezek családjaitól.

Raed Arafat maga is elismerte, hogy „kellemetlenségeket” okozott a pácienseknek a költözés, de hangsúlyozta: a döntést azért kellett meghozni, hogy olyan betegek életét lehessen megmenteni, akik máskülönben nem jutottak volna megfelelő ellátáshoz. Az államtitkár szerint az akcióról egyeztettek az egészségügyi minisztériummal, a kórház vezetőségével és a bukaresti polgármesteri hivatallal is.

– Ezek nehéz döntések, de szükségesek az emberek életének megmentése érdekében – szögezte le Arafat.

Az egészségügyi miniszter szintén megerősítette: a klinika COVID-kórházzá alakítására vonatkozó döntést már péntek reggel meghozták, ám a kórház menedzsere „megengedhetetlenül elkésett” a szükséges dokumentumok kiállításával, ezért a páciensek egy része „sajnálatos helyzetbe került.”

Egyes páciensek rokonai elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy a költöztetésre este került sor.

A kórháznál megjelent egy csoport tüntető is, akik – a hatóságok szerint – az utóbbi napokban más helyszíneken is tiltakoztak a korlátozó intézkedések ellen.

A csendőrség közleménye szerint egy csoport tiltakozó „igyekezett megnehezíteni” a páciensek elköltöztetését.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke „kriminálisnak” nevezte a történteket és azt mondta: börtönbe kellene vetni a felelősöket. Marcel Ciolacu szerint a hatóságok hónapokig „ nem csináltak egyebet, csak hazudoztak”, ezért jutottak oda, hogy éjszaka kelljen kiüríteni kórházakat. Felszólította Klaus Johannis államfőt, hogy „rúgja ki inkompetenseit”, és tegyen oda olyan vezetőt, akik „képesek megmenteni a románok életét.”

HN-információ/Agerpres