Böjte atya gondjaira bíznák a Lázár-kastélyt?

Tucatnyi gyergyószárhegyi önkéntes takarított a hétvégén a Lázár-kastélyban a többségi tulajdonos, báró Lipthay Antal kezdeményezésére. A községben keringő szóbeszéd szerint a többségi tulajdonos szívesen rendelkezne úgy, hogy a kastély ráeső részét Böjte Csaba védnöksége alá helyezze – ezt sem a jelen lévő tulajdonos, sem a ferences szerzetes nem cáfolta, de nem is erősítette meg.

05_gyergyo_takaritas_ja_01
Többzsáknyi szemetet takarítottak össze a kastélyban és az udvaron

Noha a marosvásárhelyi törvényszék elutasította a többségi tulajdonos, báró Lipthay Antal azon indítványát, hogy elnöki rendelettel tegyék lehetővé, hogy a Lázár-kastély – mint osztatlan, közös vagyon – ügykezelését kézbe vehesse, amíg a vagyonmegosztás törvényes eljárása lezajlik, tiltást nem fogalmazott meg arra nézve, hogy az ingatlan területére lépjenek és ott például takarítsanak. Ezt egyébként még márciusban kérvényezte is a többségi tulajdonos, azzal a céllal, hogy a Lázár-kastélyt mielőbb megnyithassák a turisták előtt és állagmegőrző munkálatokat végezzenek rajta. A kérelemhez társult a perben Hargita Megye Tanácsa és Gyergyószárhegy önkormányzata is.

Mások is takarítottak
A hétvégén csupán néhány órára vették le a lakatot péntek délután és szombaton, annyi időre, amíg tucatnyi, takarításhoz kellő eszközökkel felszerelt önkéntes rendet rakott az épületben. A többségi tulajdonost és a takarító „brigádot” azonban nem kis meglepetés érte, amikor a főbejáraton belül egy, a bejárást gátoló, kihúzott drótot találtak, amit aztán a rendőrség jelenlétében távolítottak el. A kaszálógéppel is felszerelkezett takarítók azt is meglepve tapasztalták, hogy a kastélyudvart nemrég lekaszálták, a bokrokat, díszcserjéket és egyéb dísznövényeket rendben tartják. Erre magyarázatul szolgálhat, hogy a kastély oldalsó kijárata nyitott – összetákolt kerítéslécekkel támasztották be a kaput – a másik tulajdonos, a legkisebb részt birtokló Vormair-porta felé. Így a Lipthay család által összehívott takarítók a Lovag-teremben és a Kapu-bástyában takarítottak, illetve a kastély udvarán lévő, kővel kirakott sétányt tisztították meg a növényzettől. A munkában részt vevő Lipthay Antal nem óhajtott kérdéseinkre válaszolni, arra hivatkozva, hogy ügyvédje óva intette bárminemű sajtónyilatkozattól.
Kulcs a zárhoz
A takarítás végére megérkezett Böjte Csaba ferences szerzetes is, aki némi magyarázattal szolgált a helyzetre, és arra a községben keringő szóbeszédre, miszerint a többségi tulajdonos óhaja az lenne, hogy az ő felügyeletére bízza a közös vagyon ráeső részét.
– Székelyföldön mindannyian szívünkön viseljük ennek a fontos műemlékünknek a sorsát – szögezte le a szerzetes. Elmondta, hogy Bethlen Gábor sorsával – aki gyermekéveit a Lázár-kastélyban töltötte – összefonódott azáltal, hogy az általa irányított Szent Ferenc Alapítvány megvásárolta a fejedelem marosilyei szülőházát, amit felújítottak és a közönség számára megnyitottak. Kifejtette, azáltal „került a képbe”, hogy a tulajdonosok véleményét kérték a műemlék épület felújításával kapcsolatos tapasztalatai felől érdeklődve, ezért kérte gyergyószárhegyi kollégáit, hogy segítsenek a takarításban. Kérdésünkre, hogy mennyire igaz az a hír, miszerint gondjaira bíznák a Lázár-kastély Lipthayékat megillető vagyonrészét, Böjte azt válaszolta: nem tudja, fel tudnak-e nőni a feladathoz, viszont szeretné „ezt a szekeret taszítani”. – Ha a személyem valamilyen szinten kulcs lehet ennek a zárnak a megnyitásához, akkor nem zárkózom el ettől – nyilatkozta.

Jánossy Alíz

: an accessible web community