Bizonytalan idénykezdet

A Hargita megyei sípálya-üzemeltetők felkészültek az új idényre, szeretnék megnyitni a sípályákat. A járványügyi korlátozások miatt ugyanakkor bizonytalanok, hiszen sok múlik azon, hogy mennyire szigorú korlátozásokat vezetnek majd be a hatóságok. Szinte borítékolható, hogy jelentős veszteségeik lesznek, egyértelműen a túlélés a céljuk – legalábbis ez derül ki a lapunk által megkérdezett sípálya-üzemeltetők válaszaiból.

Csík­szé­ken, Ud­var­hely­szé­ken, Gyer­gyó­szé­ken és a Gyimesekben is reménykednek a sípályák üzemeltetői, hogy működtethetik a sípályákat, valamennyien készülnek már a téli idénykezdésre. Van ahol a legjobb forgatókönyvre számítanak, senki nem szeretne bezárni, ugyanakkor veszteségekkel is számolnak, valamennyien szeretnék túlélni a világjárvány okozta nehezebb időszakot. 

Készen állnak a nyitásra az udvarhelyszéki sípályák

Homoródfürdőn nagyon remélik, hogy a szabályok lehetővé teszik a sípályák nyitását. Görgicze Sándorral, a Lobogó Resort ügyvezetőjével beszélgettünk, aki kijelentette: akkor is elindítják a felvonókat, ha csak korlátozásokkal működtethetik a létesítményt, nem félnek a veszteségtől. – Nem tehetjük meg, sem magunkkal, sem a vendégekkel szemben, hogy ne nyissunk – fogalmazott.

Vállalnak bármit: ha kell, fertőtlenítik a felvonókat, ha kell, bevezetik a síelők programálását, betartanak minden korlátozást. Az országos rendelkezéseket várják, és készen állnak a szezonkezdésre. Egyébként a 400 méter hosszúságú, könnyű besorolású homoródfürdői sípálya nemcsak a szállóvendégek, de a környező települések, például a székelyudvarhelyiek körében is népszerű a könnyű és gyors megközelíthetősége miatt.

A Madarasi-Har­gi­ta Sí­köz­pont­nak három héttel korábban kellett lezárnia az elmúlt idényt az általános karantén elrendelése miatt, ami jelentős kiesést okozott, de összességében még nem panaszkodnak, mint Ruszuly E­mese sajtószóvivő fogalmazott: jó szezont zártak. Jelenleg a szokásos javítási, karbantartási munkák folynak, és a hónap vége felé, ahogy a hőmérséklet megfelelővé válik, beindulnak majd a hóágyúik is. 

– Remélhetőleg sikerül a december eleji szezonnyitást kellően megalapozni – mondta Ruszuly Emese, majd hozzátette: egyelőre teljesen előreláthatatlan, hogy mi fog történni, milyen szigorítások lépnek érvénybe vagy szűnnek meg. Mi lehetőségeinkhez mérten készülünk, és amikor és amennyit csak lehet, működni fogunk. Biztos, hogy jelentős veszteségeink lesznek, de alapvetően a cél a túlélés! – jelentette ki. Az öt sípályát kínáló síközpontnál nem történtek új beruházások, minden a régi.

Bizonytalanság a Bucsinon

Bizonytalanság jellemzi a Hargita megyei sípályák működtetőit a szezon kezdetének kapujában. Hasonló a helyzet a Havas Bucsin sípályán is, ahol érdeklődésünkre Mészáros Márta adminisztrátor elmondta, hogy egyelőre semmi biztosat nem tudnak, hogy hogyan és milyen körülmények között tudnak majd dolgozni. Mint mondta, több helyen is érdeklődött, de egyelőre konkrét válasszal senki sem tudott szolgálni. 

– Mi igyekszünk ugyanúgy készülni, mint az előző szezonokban, rendbe tenni a pályákat és elvégezni a szükséges karbantartási munkálatokat, de hogy mi lesz, azt egyelőre nem tudjuk – mondta. Az adminisztrátor ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a tavalyi szezon kimagaslóan rosszul sikerül, mert ezen a vidéken nem volt hó. Decemberben éppen ezért alig üzemelt a pálya, január végére érkezett meg a hó, februárban tudtak működni, márciusban pedig a karantén bevezetésével véget ért a síszezon is. 

– Gyakorlatilag egy hónapot voltunk nyitva, és ez borzasztóan kevés – tette hozzá. A Havas Bucsin sípályán kezdők és haladók egyaránt kikapcsolódhatnak. Kezdőknek akár oktatást és felszerelésbérlést is biztosítanak. A síelők rendelkezésére két pálya áll, egy 1200 m-es, illetve a 400 m-es pálya, amelyekre a feljutást korszerű, tányéros felvonó biztosítja. Ennek óránkénti kapacitása 720 személy. A sípálya ugyanakkor saját generátorral és taposógéppel is rendelkezik. A jegyárakkal kapcsolatosan Mészáros Márta elmondta: egyelőre a tavalyi árak maradnak érvényben, így a pontrendszeres jegyek mellett bérletek vásárlására is lesz lehetőség. A Havas Bucsin sípálya építése 2006 augusztusában kezdődött és 2007 január végén fejeződött be, ekkor helyezték üzembe. 

Új sípálya Székelyvarságon

Az idei szezonban egy újabb sípálya várja az udvarhelyszéki és környékbeli téli sportok kedvelőit, ugyanis az utolsó simítások zajlanak a székelyvarsági pályán. Amint azt Magyari Józseftől, a Székelyvarság Négyévszakos Sí- és Túraközpont Egyesület tagjától megtudtuk, ez lesz az első hivatalos szezonjuk, és bár semmi biztosat nem tudnak egyelőre, hogy hogyan tudnak majd működni, optimistán állnak a jövőhöz. Mint mondta, a héten nézik át és tesztelik a hóágyúrendszert, amelyet a tavaly már kipróbáltak, de a karbantartási munkálatokat el kell rajta végezni, hogy amint megérkezik a havazás, elkezdhessék a rendszeres használatát. A felvonó is működik már, amely egyébként vidékünkön a legkorszerűbb és az egyetlen székes felvonórendszer, amely egy óra alatt kb. 1200 ember szállítását tudja biztosítani a 160 méteres szintkülönbségen. A pályák legnehezebb része piros kategóriás, viszont gyerekpálya kialakításán is dolgoznak, hiszen igény erre is lenne. Magyari József ugyanakkor azt is elmondta, az elkövetkező két hétben szakemberek érkeznek és mérik fel a terepet, a sípályák hosszát, nehézségi fokait a megfelelő besorolások érdekében. A jegyek, bérletárak egyelőre nem ismertek, mindezek a felmérések lejárta után lesznek nyilvánosak. 

A bobpálya működik

A gyimesfelsőloki SkiGyimes komplexum területén két sípálya várja telente a síelni vágyókat. Bodor Áron, a sípályákat is működtető családi vállalkozás tulajdonosa a Hargita Népe érdeklődésére elmondta: készülnek a szezonkezdésre, bár a sípályák működésének szabályozásról semmi biztosat nem tudnak. 

– Előkészítettük a gépeket, ha lehűl az idő, elkezdjük a hóágyúzást, de egyelőre minden bizonytalan – mondta a vállalkozó. Hozzátette, mivel szabadtéri tevékenységről van szó, abban bíznak, hogy meg tudják majd nyitni a pályákat a közönség előtt. A gyimesi szabadidőközpontban téli-nyári bobpálya is üzemel, ami a járványügyi korlátozások idején is működhetett, így nem maradt bevétel nélkül a vállalkozás. Emellett a szabályozásnak megfelelő módon a pálya melletti étterem is működik, valamint szállóvendégek fogadására is van lehetőségük.

A sorbanállásra kell odafigyelni

A Csíksomlyón található Kissomlyó SKI üzemeltetői is várják már, hogy elkezdődjön a szezon. Mint közösségi oldalukon is beszámoltak róla: előkészítették a szükséges gépeket. Mint elmondták, várják a hideg időt, és úgy készülnek, amint a körülmények lehetővé teszik, megnyitják a pályát a sízés szerelmesei előtt. A sípálya üzemeltetői szerint a jelenlegi törvénykezés alapján nincs akadálya a tevékenységnek. Elmondásuk szerint inkább azokon a helyszíneken adódhatnak problémák, ahol kabinos felvonók, illetve gondolák működnek, Hargita megyében azonban csak tányéros és csákányos felvonók állnak rendelkezésre. A megye pályáin főleg a sorban állás szabályainak betartására kell majd odafigyelni – emelték ki. Fontos tudni azt is, hogy a sípályák üzemeltetőinek érdekvédelmi szövetsége folyamatosan kapcsolatban áll a megfelelő hatóságokkal, és igyekeznek mielőbb konkrétumokban is megállapodni a szezonnal kapcsolatosan.

Bizakodóak a borszékiek

Albui István, Borszék alpolgármestere szerint jelenleg nincsen akadálya a sízezon megnyitásának a megye északi részén fekvő népszerű üdülővárosban, azonban szigorítások esetén „problémás” lehet az évadkezdés. Az elöljáró arról is tájékoztatott, hogy a tegnapi nap volt az utolsó, amikor működött a sípályán felépített, egy évvel ezelőtt átadott nyári bobpálya, amelyet a téli időszakra elbontanak. Ezzel párhuzamosan készülnek a síszezonra, Albui István kiemelte: az ősz folyamán felújították a sífelvonók kábelrendszerét. Az alpolgármester hangsúlyozta: a legjobb forgatókönyvre készülnek, készen lesznek a nyitásra, és reményednek abban, hogy ez meg is történhet.

Gyergyó környékén is a bizonytalanság az úr

A gyer­gyó­cso­ma­fal­vi Ve­res­vi­rág sípálya és panzió működtetője, Bartalis Márton lapunk érdeklődésére elmondta, hogy még ezután fognak neki a tervezésnek. Állítása szerint soha sem volt ennyire bizonytalan a helyzet, hiszen idén nemcsak az időjárás befolyásolja a működést, hanem a járványügyi korlátozások is. Bartalis Márton szerint amennyiben lesz engedély a sípályák üzemeltetésére, akkor mindenképp szeretnének felkészülni az idényre. Mint mondta, a legjobb esetben is csak belföldi vendégekre számítanak, és mivel a korábbi években a panzióban megszálló vendégek nagy része külföldi volt, ezért tavasz óta a panzió nem is működik. A lapunk által megkérdezett maroshévízi Magyaros és Fenyő sípályák működtetői is hasonlóan nyilatkoztak: minden bizonytalan.