Biogazdaságokat látogattak

A Székelyföldi Bio Egyesület többnapos szakmai tapasztalatcserét szervezett, amelynek keretében biogazdaságokat látogattak. Hazaérkezve Máthé Emmát, az egyesület elnökét kérdeztük tapasztalataikról.

delvidek

A lelkes szakembereket, gazdákat hallgatva mindenképpen kijelenthető, hogy a biogazdálkodásban előrébb járnak a Délvidéken Székelyföldhöz képest – összegezte tapasztalatait Máthé Emma.
Magyarkanizsára, Tótfaluba és Oromba látogattak a székely­föl­di gazdák, akik a délvidéki bio­gazdaságokban és farmokon nézhették meg, hogyan gazdálkodnak az ottani termelők. A tanulmányút délvidéki szervezője Bödő Kálmán, a Kárpát-medencei Ökogazdaságok Szövetségének alelnöke volt, akinek vezetésével Csikós Árpád és Faragó János gazdaságaihoz is ellátogattak a székelyföldiek. A találkozás alkalom volt a tapasztalatcserére, de egyben azt is láthatták az itthoniak, hogy ott nemcsak hobbiszinten foglalkoznak a biogazdálkodással, hanem jövedelmük is van ebből a gazdáknak.
Máthé Emma kiemelte: a változásokat nemcsak a meglátogatott kertekben lehetett érzékelni, de az emberekkel beszélgetve szembetűnő volt az elkötelezettség a biotermesztés iránt.
A tudatos termelésre, gazdálkodásra már az óvodában elkezdődik a nevelés. Az intézménynek saját kertje van, ahol ökológiai gazdálkodással termelik a zöldségeket, de még a komposztálást is kipróbálhatják a gyerekek. Az óvodának saját komposzttelepe van – mesélte a látottakat Máthé Emma.
A délvidéki tapasztalatcsere mellett a Székelyföldi Bio Egyesület delegációja a XIII. Sárközy Péter Tudományos Emlékülésen is részt vett, amelyet a Lakiteleki Népfőiskolán szerveztek meg. A szakmai találkozón az ökológiai gazdálkodás Kárpát-medencei helyzetéről hallhattak előadásokat, betekintést nyerve a felvidéki, délvidéki és székelyföldi biogazdálkodás helyzetébe.

Daczó Dénes

: an accessible web community