Beszélgetés Adorján Csabával és Kósa Istvánal: Hangverseny a csíki tölgyfákért

Adorján Csaba, Kósa István

Csatlakozik a Pando Egyesület kezdeményezéséhez a Csíki Kamarazenekar, ugyanis az április 21-i Családi hangversenyre vásárolt belépőjeggyel mindenki egy-egy tölgyfacsemetét is vásárol, így támogatva a csíki tölgyesek visszatelepítését. A részletekről a Csíki Kamarazenekar alapító tagját, Adorján Csabát és a faültetés egyik főszervezőjét, Kósa István ökológust kérdeztük.

Miért népszerűsít egy kulturális egyesület természetvédelmi kezdeményezést?

Adorján Csaba: Miért ne? Mi is fával dolgozunk! (Nevet.) Hogy teljesen elölről kezdjem, el kell mondanom, hogy a Csíki Kamarazenekar az évad nagyzenekari koncertjein kívül más zenei eseményeket is szervez, ilyen például a Családi hangverseny is, amelyet minden évben megrendezünk kisgyerekes családoknak. Igyekszünk a gyerekekkel megbarátkoztatni a klasszikus zenét. A programszerűen működő leckehangversenyeknek is ez a céljuk, amelyre általános iskolás gyerekek jönnek, viszont a Családi hangversenyre eljöhetnek azok is, akik a leckehangversenyre nem tudnak menni. A zenekar kollégáival beszélgetve tudtuk meg, hogy létezik a Pando Egyesület, amely faültetést szervez április 24-én, és mindenkinek nagyon tetszett az ötlet, hogy segítsünk az esemény népszerűsítésében. Egyébként is április 22-én van a Föld napja, és Vivaldi Tavasz és Nyár című hegedűversenyeit fogjuk játszani, úgyhogy tematikailag találnak az események. Úgy gondoljuk, hogy nagyon szép kezdeményezés ez a Pando Egyesülettől, ezért felvettük velük a kapcsolatot, és kitaláltuk, hogy aki eljön a Családi hangversenyre, az a jegy árával egy facsemetét is vásárol.

Kósa István: A legnagyobb haszna ennek számunkra az, hogy egyre többen hallanak a csíki tölgyesekről. Az, ami most körbevesz minket, nem természetesen kialakult, hanem ezeréves emberi tevékenységnek a következménye. Botár István régész foglalkozott dendrokronológiai vizsgálatokkal, amelyek bizonyítják, hogy a középkori épületekben nagyon sok tölgyfa van, ráadásul sok helynév és leírás is egyértelműen arra utal, hogy sok tölgyes volt Csíkban. A múltat a jelennel össze lehet kapcsolni, és mi vagyunk középen. Ráadásul, amikor ezek a tölgyek nagy fák lesznek, akkor ezek fogják bírni a száraz és meleg klímát, nem a fenyők. Ha nem kerül a kezembe Botár István disszertációja, akkor lehet, hogy nem Csíkban ültetünk tölgyeket, hanem a Nyárádmentén. Egyébként nekem mindig fura volt a csíki táj. A falvak után következik egy nagy üresség, utánuk pedig a fenyvesek vannak. Ez nem ilyen szokott lenni Erdélyben, a lombhullató erdők nagyon hiányoznak a dombokról. A végcél nem az lenne, hogy mi szórakozzunk ezzel, hanem a közbirtokosságok, akik az igazán nagy területeket kezelik.

Hogyan működik konkrétan a tölgyfacsemete vásárlása?

K. I.: Úgy, mint a Transylmagica online ajándékbolt esetében. Minden megvásárolt fának van egyedi azonosító kódja, amely alapján nyomon követhető a fa élete a megadott platformon. A jegy mellé a résztvevők kapnak egy kis cetlit, amin rajta lesz egy kód és egy link – a kellő információk a fa életének követéséhez. A lényeg a faültetésen van, a Transylmagicán ezt kísérik a termékek, és ugyanez a rendszer fog működni a hangversenyen is: a résztvevők a kóddal regisztrálnak az adott oldalra, és akkor láthatják, hova ültettük el az általuk megvásárolt fát, és évente több beszámolót is kapnak róla.

Miért épp a Családi hangversenyt választották erre a célra?

A. Cs.: Azért gondoltunk előbb a Családi hangversenyre, mert a gyerekek azok, akik felnőttkorukban láthatják a konkrét eredményt, az erdőt. Nagyon örülnék annak, ha ezt meg tudnánk ismételni a jövőben. Egyébként a gyerekek inkább ragaszkodnak az általuk elültetett fákhoz, mint a felnőttek többsége. Az is külön program lehet, hogy időnként megnézzék, hogyan fejlődik a fájuk. Az is kapóra jön, hogy az események közel vannak egymáshoz: aki szerdán eljön a hangversenyre, az a hétvégén elültetheti a fát, amit tulajdonképpen megvásárolt.

K. I.: Azt vettük észre, hogy a mai világban nehezen alakul ki egy konkrét kapcsolódási pont a gyerekek és a természet között. A lányomon is látom, hogy neki fura, ha hűvös van, vagy ha nagy a fű. Viszont ha elültetnek egy fát, akkor az már egy konkrét kapcsolódási pont, kézzelfogható és látható a fejlődése. A sok gyerekből, aki majd követni fogja a fák fejlődését, lehet hogy csak egy lesz, aki később hatással lesz egy nagyobb csoportra.

A. Cs.: Ugyanezt csináljuk mi is. Több mint ezer gyerek fordul meg a leckehangversenyeken, de ebből a nagy tömegből ha majd lesz tíz olyan felnőtt, aki értékesnek tartja majd a klasszikus zenét, akkor már megérte.

A járványügyi korlátozások azonban ebbe is beleszólnak…

A. Cs.: Valóban. A Csíki Mozi kétszázötven férőhelyes, de a sárga forgatókönyv szerint a nézőtérnek csak harminc százalékát foglalhatja el a közönség. Ez hetvenöt személyt jelent, tehát jó esetben ennyi csemetét tudnak megvásárolni a résztvevők. Szimbolikus ez a gesztus, nem a mennyiségen van a lényeg.

K. I.: Valóban nem a megvásárolt csemeték száma a fontos, hanem a segítség az ültetésben, illetve a kezdeményezésnek a népszerűsítése. Én nagyon örültem a zenekar ötletének, mert teljesen más szintre emeli a dolgot. Nem az látszik ebből, hogy ez csak pár túlbuzgó biológusnak fontos, hanem akár családoknak, gyerekeknek is szól.

Ha jól tudom, nem minden haladt az eredeti tervek szerint.

K. I.: Ez igaz, az időjárás közbeszólt. Az első ültetésre több résztvevőt vártunk: jött volna egy balánbányai cserkészcsapat és domokosi iskolások, de mivel pár nappal az ültetés előtt lehavazott, ezért inkább azt mondtuk, hogy ne jöjjenek a gyerekek. Végül a hó teljesen elolvadt, és nagyon jó idő volt, úgyhogy megrendeztük az eseményt, de sokkal kevesebben voltunk, mint ahogyan azt eredetileg terveztük. A következő ültetésre ‒ amit eredetileg nem terveztünk ‒ már jönnek a diákok is.

A. Cs.: Szerintem pont jól alakultak a dolgok, hiszen ha nem lenne ez a második ültetés, akkor nem lenne ilyen találó ennek a kezdeményezésnek a népszerűsítése a Családi hangversenyen.

Április 18-án is lesz egy hangverseny, gondoltak arra, hogy az ott jelenlevőket is bevonják ebbe a kezdeményezésbe?

A. Cs.: A vasárnapi koncert közönsége idősebb generáció, de őket is meg lehet szólítani, az ő figyelmüket is fel lehet hívni erre.

Idén még milyen helyszíneken tervez ültetni a Pando Egyesület?

K. I.: Két helyszínen lesz még ültetés: az egyik Csík­szent­do­mo­ko­son április 24-én, és azelőtt 22-én Csíkrákoson a Bogáti-kápolna körül. Az utóbbit az önkormányzattal együtt szervezzük, és kevesebb fát ültetünk majd, mint Domokoson. Ott nagyobb szükség van a fákra, mint a kápolna körül, és nagyobb biztonságban vannak, ha be vannak kerítve. Egyébként egyre több érdekes történet kapcsolódik a kezdeményezéshez. Eleinte nem tartottam jó ötletnek a kerítést, de pár hónappal a kerítés elkészítése után sok változást megfigyeltünk. Nemcsak a mi csemetéink tudnak zavartalanul növekedni, hanem más cserjék, növények is, ráadásul egy róka már be is költözött oda, mert ott békén hagyják. Ahogy telik az idő, egyre több állat és növény jelenik meg a területen, és nagyon érdekes azt látni, hogy milyen gyorsan regenerálódik a természet, ha hagyjuk.

Péter Ágnes

A Csíki Kamarazenekar hangversenyének időpontja 2021. április 18., vasárnap. A Családi hangverseny időpontja: 2021. április 21., szerda, 18 óra. Mindkét hangverseny helyszíne a Csíki Mozi. A Csíki Kamarazenekar idei hangversenysorozatát Magyarország Kormánya támogatja a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül.