Beruházásokra összpontosít a megyeszékhely

Bemutatták a költségvetés-tervezetet. Idei újdonság nagyvárosi mintára a részvételi költségvetés FOTÓ: SZILÁGYI DALMA-ORSOLYA

Csíkszereda ez évi költségvetése a fejlesztésekre, beruházásokra összpontosít. Bevételi oldalon 239,70 lejjel számol a város, kiadási oldalon pedig ennek az összegnek a közel hatvan százalékát fejlesztésekre fordítják. Idéntől pedig részvételi költségvetés címen félmillió lejes összeget is befoglaltak a város büdzsébe – hangzott el a megyeszékhely városvezetésének tegnapi sajtótájékoztatóján.

Sajtótájékoztatón ismertette tegnap a csíkszeredai önkormányzat  vezetősége a megyeszékhely 2021-es évi  költségvetés tervezetét. Az idei költségvetés legnagyobb újdonsága, hogy fél millió lejt különítenek el a részvételi költségvetésre. Ez azt jelenti, hogy kisebb, helyi érdekű beruházások esetében a városlakók szavazhatnak arról, hogy mit támogasson az önkormányzat.

─ A nagyvárosokban már elterjedt programot szeretnénk meghonosítani, amelynek értelmében a civil társadalommal együtt meghatározott témakörökben a városlakók dönthetnek arról, milyen közösségi projekteket támogasson az önkormányzat, idén, első alkalommal félmillió lej értékben ─ részletezte a polgármester.

Beruházásokra költik a legtöbb pénzt

Arról is szó esett, hogy a városban új tanulmányi ösztöndíjrenszert hoznak létre a diákok számára. Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere úgy fogalmazott: a „város költségvetése fejlesztés-orientált”. Ez alatt azt kell érteni, hogy a bevételek nagy részét, mintegy 58 százalékát beruházásokra fogják fordítani. A beruházásokhoz szükséges forrásokat saját bevételekből (61,7 millió lej), uniós forrásból (51,9 millió lej), illetve állami forrásból (16,1 millió lej) teremti meg az önkormányzat. A beruházásokra szánt összeghez még hozzájön a lakástulajdonosok 4,4 millió lejes önrésze a hőszigetelési programban, illetve a fenntartási forrásból átcsoportosított 1,4 millió lej.

Az előző évekhez viszonyítva több költségvetési tételnél is növekedés tapasztalható. Az oktatási fejezetben 83 százalékkal nő a diákoknak szánt ösztöndíjra fordítható összeg.

─ Több, mint kétszázezer lejjel nő a diákoknak szánt tanulmányi ösztöndíj támogatása. Célunk, hogy egységes és átlátható ösztöndíjrendszert alakítsunk ki, amely valamennyi oktatási intézményre érvényes lessz ─ mondta  Korodi Attila.

Több pénz jut sportra és kultúrára

A kulturális intézmények is több pénzből gazdálkodhatnak idén: a Csíki Játékszín és a Csíki Székely Múzeum 700-700 ezer lejjel, míg a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 930 ezerrel költhet többet. A működési költségekhez való önkormányzati költségkeret-növelést az intézmények saját bevételeinek a járványhelyzet miatti visszaesése indokolja.

Kultúrára idén 2,9 lejt fordít a város, ebből 2 millió a saját és más intézményekkel társszervezésében megrendezett programokra, 875 ezer lej pedig a pályázati keret, amelyet civilszervezetek, kulturális intézmények vehetnek majd igénybe. Mindkét tétel esetében jelentősen a nőtt a rendelkezésre álló források mértéke. A város vezetés szerint a programok esetében ezt két új, illetve újjáélesztett rendezvény indokolja: idén újra megszervezik a Csíkszeredai Jazzfesztivált és megtartják a fiatal generáció igényeire fókuszáló Z generációs hét elnevezésű rendezvényt is.

A különböző sportrendezvények és sportevékenységek támogatására is nagyobb összeget különít el a városvezetés. A VSK Csíkszereda a tavalyhoz képest290 ezer lejjel nagyobb, 4,67 milliós költségvetési keretet kap. Székelyföld Kerékpáros Körversenyének támogatását is 150 ezer lejre növelik, a szeptemberre tervezett, komolyabb szervezést és népszerűsítést, ezáltal nagyobb anyagi erőforrást igénylő Tusnád Ásványvíz Maratonra 60 ezer lejt különít el a város. A csapatsportok támogatására 2,5 millió lejt irányoznak elő, a sportpályázatok által lehívható összeg pedig 600 ezer lej.

Tavalyhoz képest 275 ezer lejjel nő, így 750 ezer lejre rúg majd az egyházak támogatása, közvilágításra 390 ezer lejjel többet, 1,83 millió lejt fordítanak.  Ugyancsak keretet növelne az önkormányzat, és így 177 ezer lejjel támogatná az idősek nappali foglalkoztatását, így kettő helyett három központ működhet városházi finanszírozással.

Szilágyi Dalma-Orsolya