Hirdetés

Bemutatkozott a parlamentben Székelyföld és a székely termékek

Székely termékekből nyílt, kóstolással egybekötött kiállítást és vásárt rendeztek a parlament épületében szerdán. A rendezvényen túlnyomó többségben Hargita megyei termelők vettek részt, de Kovászna és Maros megyei, valamint máramarosi résztvevők is felvonultak. Az eseményt Hajdu Gábor RMDSZ-es parlamenti képviselő kezdeményezésére szervezték.

Gál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 6 perc
Bemutatkozott a parlamentben Székelyföld és a székely termékek
Fotó: Octopus

Bemutatkozott Székelyföld a Fenntartható fejlesztés és épített örökségünk megőrzése című eseményen, ahol a parlamenti képviselők és szenátorok mellett a Szuverén Máltai Lovagrend, olasz, francia, izraeli, dán, georgiai (grúziai) és német nagykövetségek képviselői, az olasz és a román–portugál kereskedelmi kamara is a meghívottak között szerepeltek. Az eseményre Hajdu Gábor meghívta az angol király Károly herceg Alapítványa nevű szervezetének képviselőit is, akik bemutatóanyagokat és a szászkézdi Nagymama pincéje erdélyi, szász receptek alapján elkészített készítményeit vonultatták fel.

Octopus
– A politikára jellemző harcok mellett is képviselnünk kell a régiót, és kapcsolatokat kell építenünk – jelentette ki Hajdu Gábor. – Egyedi alkalom volt, hogy a román parlamentben nemzeti identitásunkat kifejező székely népviseletben fogadtuk a látogatókat, a kormány, a parlament és a nagykövetségek képviselőit. Fontos számunkra, hogy Székelyföldet történelmében, gasztronómiájában, természeti szépségében és az épített örökségét tekintve is saját identitású és erős közösséggel rendelkező régióként tudjuk bemutatni, sokszínűségét, gazdagságát kiemelve. Ez a rendezvényünk egy gyakorlati lépés, amit a bukaresti termelői piac kiépítése céljából is tettünk, hiszen ott egy jó vásárlóerejű piac van, amelynek igénye van a helyi termékekre, és ahol a termelőink nagyobb haszonkulccsal értékesíthetik a termékeiket – nyilatkozta a képviselő.

Octopus

Az eseményen kiemelte: – Régi értékeink és hagyományaink vannak, melyeknek jövőt akarunk teremteni Európában. Ez nemcsak a turistaforgalom növelése szempontjából lényeges, hanem saját identitásunk megőrzése és erősítése miatt is. Fontos számunkra, hogy a lehető legtöbb helyen hangsúlyozzuk: Székely¬föld kultúrájában, hagyományaiban gazdag, saját identitással rendelkező régiója az országnak, egész Európának, ahová érdemes ellátogatni és ahonnan érdemes helyi és hagyományos termékeket vásárolni.

Octopus
A megbeszélésnek tapasztalatcsere jellege is volt, amelyen a Székely termék regionális brandet mutatták be, amely a helyi termelőket segíti, az eredetiséget és minőséget fejezi ki, és a helyi identitás megőrzésében is szerepet játszik.
Csilip Árpád, a fejlesztési ügynökség igazgatója által vezetett küldöttség, valamint a Tatros és Csengő szövetkezet jóvoltából péktermékeket, ásványvizet, sajtokat, különböző erdei gyümölcsökből készült lekvárokat, szörpöket, pálinkákat és a Csíki Sört mutatták be. Az eseményen a Darabont pincészet borait kóstolhatták meg a látogatók.
A szervezők elmondása szerint a bemutatkozás célja a Hargita megye különböző térségeire jellemző hagyományos értékek, a helyi és hagyományos termékek, illetve szolgáltatások megismertetése, a kulturális, gasztronómiai és kézműveshagyományok népszerűsítése, valamint a helyi termékek bevezetése a hazai és nemzetközi piacokra.
Az eseményt többen köszöntötték, köztük Borbély László, a Fenntartható Fejlődés Főosztály képviselője, aki szerint fontos egymás jobb megismerése.Octopus
– Minden héten lehetne hasonló bemutatót szervezni a parlamentben, hogy kapcsolatokat építsünk. A fenntartható fejlődés szempontjából mentalitásváltás szükséges – az ember kell legyen a középpontban. Románia ne legyen a „zseniális rendetlenség országa”, tegyünk rendet az országban, ebben mind érdekeltek vagyunk – fejtette ki.
Oana Özmen liberális képviselő úgy véli, nagyon fontos a kulturális identitás megőrzése és a létező erőforrások felhasználása.

– Ha a kulturális identitásunkról beszélünk, akkor a régiókra jellemző építészetről, gasztronómiai kultúráról beszélünk, amit meg kell őrizni, valamint a fenntarthatóságról, ami egy szótól indul – párbeszéd. A dániai modellből inspirálódhatunk, Koppenhágában jártam és láttam, mennyire fontos, hogy az állam konkrét lépéseket tegyen és támogasson olyan projekteket, amelyek célja a fenntarthatóság. Amikor a kulturális kincsekről beszélünk, és a hagyományos termékekről, ezek a kultúránk és történelmünk kifejezései, amelyek lenyűgöznek eredetiségükkel. Ezt látják a királyi házak képviselői is, mint III. Károly király, aki kijelentette, hogy szereti Romániát, a kultúráját és művészetét, történelmét, tájait és a természeti sokszínűséget. Az értékek megőrzésében és az identitások megerősítésében az UNESCO-bizottságnak kulcsszerepe van – fogalmazott a képviselő. Madlen Șerban, az UNESCO országos főtitkára szerint legyünk büszkék arra, amik vagyunk.

– Az emberek a népviseletükben jöttek, mert a hagyományokat az embereken keresztül őrizzük meg. A falun van a fenntarthatóság, minden, ami érték, hagyományok, mesterségek, ami az élő kincstárunk és gazdagságunk. Legyünk büszkék arra, amik vagyunk, és használjuk az UNESCO-t arra, hogy mutassuk be, amik vagyunk, büszkeséggel, mert senki nem fogja azt mondani helyettünk, hogy jók vagyunk, ha mi sem hiszünk magunkban. Értsük a fenntartható fejlesztésen a képességet, hogy tanuljunk a múltból, hogy biztosak legyünk abban: lesz jövőnk – jelentette ki a főtitkár.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!