Bajorország beveti lobbierejét Ausztriánál Románia érdekében

Bajorország támogatja Románia felvételét a schengeni övezetbe, és megpróbálja meggyőzni a román és bolgár csatlakozás ellen szavazó Ausztriát, hogy ne akadályozza felvételüket a határellenőrzés nélküli térségbe – ígérte Markus Söder, a német tartomány miniszterelnöke hétfőn Bukarestben, a Nicolae Ciucă miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Bajorország beveti lobbierejét Ausztriánál Románia érdekében
Illusztráció Fotó: Hargita Népe Archív

A Magyar Távirati Iroda tudósítása szerint Söder közös sajtóértekezletükön rámutatott: az Európai Unióban nincsenek első- és másodrangú tagállamok, egyik államnak sem kell kioktatnia a másikat. Söder azt mondta: az erdélyi szászokon és bánsági svábokon kívül is nagyon sok román állampolgár él és dolgozik Bajorországban, ők a legnagyobb külföldi közösség, és Bajorország büszke rájuk.

Rámutatott: bukaresti látogatásával elismerését fejezi ki Romániának az utóbbi években elért fejlődésért. Markus Söder felidézte: néhány éve még nem lehetett tudni, milyen irányba indul Románia, de azóta sokat tett a korrupció megfékezéséért, ezt pedig támogatni kell. Söder szerint az igazságszolgáltatási és rendőri szervek együttműködése is jó, de ezt még javítani szeretnék.

Nicolae Ciucă úgy vélekedett, hogy a német tartomány és Románia együttműködését az ipar, a digitalizálás, a mesterséges intelligencia, az élelmiszeripar és a mezőgazdaság terén lehet erősíteni. Hozzátette: a tavalyi első kilenc hónapban Románia és Bajorország kereskedelmi forgalma elérte a hétmilliárd eurót. A miniszterelnök bejelentette, hogy újrakezdik a román–bajor kormányközi vegyes bizottság munkáját, együttműködnek az Ukrajna elleni orosz támadás következményeinek elhárításában, és közösen támogatják a nehéz helyzetbe került Moldovát is. A két kormányfő közös nyilatkozatot írt alá hétfőn Románia és Bajorország kapcsolatainak megerősítéséről.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!