2021. június 24, csütörtök.
Hirdetéscustom_html_banner1

Az ISK Csíkszereda nyerte a pontvadászatot

Két hónap, három torna, négy csapat, tizennyolc mérkőzés, csíkszeredai siker – röviden így foglalható össze a hazai U18-as jégkorongbajnokság. Az igazi harc a második helyért zajlott, ám a sereghajtó is okozott óriási meglepetést.

Minden sportágnak, de különösen az ifjúsági korosztály versenyeztetésének tett nagyon keresztbe az immár tizenhárom hónapja tartó koronavírus-járvány. A 2019/2020-as idényt nem is tudták befejezni a csapatok, a 2020/2021-es idény több sportágban is az idén kezdődött el, és nehezen, lerövidítve ugyan, de megpróbálják lejátszani a kiírás szerinti mérkőzéseiket a csapatok.
A hazai U18-as jégkorongbajnokságban négy csapat harcolt a bajnoki címért, a csíkszeredai és gyergyószentmiklósi Iskolás Sportklub gárdái mellett a Sepsiszentgyörgyi KirályPingvinek és a VSK Suceava küzdött a pontokért. A szakszövetség úgy döntött a kevés nevező miatt, hogy három tornát rendez, a kiírt tizennyolc mérkőzésből végül csak egynek nem a pályán dőlt el az eredménye.
Az első körmérkőzéses tornának február 26. és 28. között a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpálya adott otthont, a pontvadászat első mérkőzésén meglepetés született: a bajnoki címvédő csupán egygólos győzelmet aratott a Sepsiszentgyörgyi KirályPingvinek fölött. A háromszékiek az ISK Gyergyószentmiklóst már komolyabban megtréfálták, hiszen az első harmadban kétgólos előnyre tettek szert, ezt ugyan kiegyenlítették a Hargita megyeiek, de végül hosszabbításra került sor, és pontot szereztek a sepsiszentgyörgyiek. A torna többi mérkőzésén érvényesült a papírforma, Suceava mindenkitől kikapott, míg a megyei rangadót a csíkiak nyerték.
A második tornát Sepsiszentgyörgyön tartották április 16. és 18. között, ahol újabb KirályPingvin-meglepetéseket jegyezhettünk. A sepsiszentgyörgyieket megint aranygólal tudta csak legyőzni az ISK Gyergyószentmiklós, ám a csíkiak ezúttal lesöpörték a pályáról a háromszékieket, erre pedig nem sokan számítottak. A találkozón úgy esett huszonkét találat, hogy két harmad után csak 6–3-ra vezettek a csíki hokisok, ám Gál Sándor tanítványai az utolsó játékrészben összekapták magukat és tizenhárom gólt lőttek a KirályPingvineknek.
A harmadik torna minden napjára jutott egy óriási meglepetés. A gyergyószentmiklósi műjégpályán péntektől vasárnapig tartották az utolsó körmérkőzéses tornát, a második meccsen a házigazdának ezúttal nem volt szerencséje a háromszékiekkel szemben, így két hosszabbításos vereség után a KirályPingvinek csapata a rendes játékidőben legyőzte az ISK Gyergyószentmiklóst, ez az eredmény pedig nyílttá tette a második helyért folyó harcot. De a nagy pofont szombaton kapta a gyergyószentmiklósi csapat: az első harmadban 3–1-re vezettek a házigazdák, a gól nélküli második játékrészt követően feltámadt a VSK Suceava, amely előbb szépített, majd ki is egyenlített, végül az 54. percben a győztes gólt is megszerezte. A győzelem örömére a moldvaiak autóbuszra ültek és gyorsan hazamentek, így a torna zárómeccsén nem jelentek meg, ennek pedig – mint kiderült – a végső rangsor kialakulásához nagy szerepe volt. Vasárnap ugyanis az ISK-k párharcát a gyergyószentmiklósiak nyerték – a csíkiaknak ez volt az egyetlen vereségük a bajnokságban –, de mivel a KirályPingvinek csapata ellenfél nélkül maradt az utolsó találkozón, így a háromszékiek játék nélkül kapták meg a három pontot, így egy egységgel megelőzték a gyergyószentmiklósiakat, és a második helyen zárták a pontvadászatot.
Az ISK Csíkszereda így bajnok lett, a KirályPingvinek csapata a második, míg az ISK Gyergyószentmiklós a harmadik helyen zárt, a VSK Suceava pedig reményen felül teljesített, hiszen évek óta nincs ahol edzzen a gárda, így legtöbbször az első mérkőzésük az, amelyen a szezon során először jégen korcsolyázhatnak. Éppen emiatt csodaszámba megy a moldvai csapat győzelme, és hogy ezt az ISK Gyergyószentmiklós ellen érték el, az még jobban emeli a meglepetés erejét.

A kisebbek még játszanak
Az U16-os román bajnokság még nem zárult le, a pontvadászatban hét csapat – SK Felcsík, ISK Csíkszereda, ISK Gyergyószentmiklós, VSK Corona Brassó, Olimpia Ploiești, valamint a Bukaresti ISK-Triumf Steaua Rangers és a Galaci VSK Dunărea Bukaresti Viitorul Hocheist közös gárdái – szerepelnek. Január utolsó napjaiban Brassóban rendezték az első tornát, ám ezen az egészségügyi előírások és egy tavalyi tanügyminiszteri rendelet miatt a két Iskolás Sportklub nem vett részt, erre a hónapra több találkozót is kiírtak és le is játszottak, ám a pontvadászat még tart. A tabella élén jelenleg a VSK Corona a Felcsík előtt, mindkét gárda 24 pontot gyűjtött, ám a brassóiak jobb gólarányuk miatt az elsők. A csíki és a gyergyói csapatok helyezései és pontszámai nem mérvadók, hiszen ellenfeleiknél kevesebb találkozót játszottak le.

Eredmények
ISK Csíkszereda – KirályPingvinek 1–0, 19–3 és 10–3.
ISK Gyergyószentmiklós – VSK Suceava 15–2, 8–2 és 3–4.
VSK Suceava – ISK Csíkszereda 2–11, 2–13 és 4–14.
KirályPingvinek – ISK Gyergyószentmiklós 3–4 (aranygóllal), 3–4 (aranygóllal) és 4–2.
ISK Csíkszereda – ISK Gyergyószentmiklós 5–3, 6–3 és 1–2.
VSK Suceava – KirályPingvinek 1–7, 1–4 és 0–5 (játék nélkül).
A rangsor: 1. ISK Csíkszereda 24 pont, 2. Sepsiszentgyörgyi KirályPingvinek 14 p., 3. ISK Gyergyószentmiklós 13 p., 4. VSK Suceava 3 p.
Az ISK Csíkszereda bajnokcsapata: kapusok: Mihoc Maria, Rusu Botond; mezőnyjátékosok: István Sándor, Bajkó Csongor, Márton Botond, Süket Bálint, László Balázs, Both László, Barabás Benjámin, Farkas Attila, Both Alpár, Nyika Sándor, Both Péter, Bârsan Rezső, Bănceanu Levente, Nyisztor Ákos, Boga Hunor, Biró Nándor, Máthé Csongor, Bege Péter, Nyika József, Tankó Dániel, Adorján Koppány, Bálint Kajcsa János, Benedek Tamás. Edző: Gál Sándor.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

Zérós kóla

Ronaldónak újra sikerült megrajzolnia önmaga karikatúráját. Élőben. Miközben, mondhatnánk: mert önmaga lenni. Pedig a támogatók jól tejelnek, és ezt az UEFA is jól tudja....

Töltekező nap vállalkozóknak Csíkszentdomokoson: Keresztény üzletvezetőket várnak

Június 26-án, szombaton a csíkszent­domokosi Márton Áron Múzeum szervezésében lelkinapot tartanak olyan vállalkozóknak, vezetőknek, akiknek fontos az Istennel való kapcsolatteremtés. A kölcsönös lelki támogatásra,...

Végre közösségi esemény! „Lájtos” falunapok Zetelakán

Szombaton és vasárnap „lájtos” zetelaki napokat szerveznek a községben. A szervezők színes, szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket. Szombaton reggel hat órakor a Dalárda és a...

Legfrissebb