Az érintés csodája

Biztonságban anya mellkasán. Érzi, érzékeli az édesanyját ebben a pozícióban a kisbaba

Segíti az újszülött vagy koraszülött babák fejlődését és az anya, apa számára is előnyös érzelmi és élettani hatásai vannak a kenguruzásnak, amit a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház újszülöttgyógyászati osztályán is gyakorolnak és bátorítanak. A kenguru módszer gyakorlására nemrég egy speciális széket is kapott a kórházi osztály.

Előadás keretében mutatta be az V. Csíkszeredai Kórháznapokon a kenguru módszer előnyeit a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház újszülöttgyógyászati osztályának két asszisztense, Kánya Szidónia és Kovács Emőke. Előadásuk nyomán felvázoljuk ennek a módszernek a lényegét és előnyeit.

Szoros fizikai kapcsolat
A május 15-én ünnepelt kenguruzás világnapja alkalmával az újszülöttgyógyászati osztályon és annak a koraszülötteket ellátó részlegén dolgozó asszisztensek a bukaresti Unu și Unu Egyesület jóvoltából képzésen is részt vehettek: dr. Susan Ludington szülésznő és diplomás ápoló tartott interaktív online beszélgetést erről a módszerről.
A kenguruzás lényege az anya vagy apa és baba közötti szoros fizikai kapcsolat kialakítása, egyfajta „élő inkubátor” létrehozása a bőr-bőr kontaktus biztosítása révén. A kenguru módszert több mint 40 éve alkalmazzák az újszülöttek, főként a koraszülöttek ellátásában. Az Egészségügyi Világszervezet 1983-ból származó eredménye szerint számos más előnye mellett a kenguruszerű gondozás alkalmazása 75 százalékkal csökkentette a halálozási rátát az újszülöttek körében.

A kenguruzás előnyei a babára nézve
A megállapítások szerint a kenguruzás biztosítja a megfelelő testhőmérsékletet az újszülött számára és jótékony hatással van a baba keringésére, légzésére. Fájdalomcsillapító hatással bír, azáltal, hogy csökkenti a baba szervezetének kortizolszintjét. A módszer régi kutatói szerint – mint amilyen dr. Susan Ludington – csökkenti a súlyos fertőzések kialakulását, a kórházi kezelés időtartamát és a hazaadást követő légúti megbetegedések gyakoriságát. A módszer alkalmazása elősegíti továbbá a súlygyarapodást, serkenti a babák szellemi és testi fejlődését, hisz nyugodtabb, mélyebb alvást biztosít. A bőr-bőr kontaktus révén az anyatej illata szopásra ösztönzi a babát, és ezáltal is erősíti a baba immunrendszerét.

Erősíti a kötődést
Amint a két asszisztens ismertette, a kenguruzásnak az anya és az apa számára is számos előnye van. Elsősorban elősegíti a baba és az anya vagy apa között a kötődést, ami fokozza a szülői elégedettséget. Az anyák esetében segíti a tejelválasztást, kenguruzás után több tejet tud lefejni az édesanya, ha a baba még nem tud szopni. Ugyanakkor a megfigyelések szerint csökkenti a stressz-szintet és a szülés utáni depresszió kialakulását.

Születés után azonnal mellkasra kerülhet
Az irányelvek szerint a baba már születés után azonnal az anya mellkasára kerülhet, ha nagyobb, mint 1500 gramm, és stabil az állapota. Amint az előadásban elhangzott, a megadott mutatóknál kisebb újszülöttet is fel lehet helyezni az anya mellkasára, nincs ellenjavallata ennek, csak sokan nem szívesen mozgatják az extrémpici koraszülött babákat. A kenguruzásnak nincs meghatározott ideje, bármikor, bármennyi ideig maradhat a baba az anya mellkasán, amíg az anyuka és a baba is jól érzi magát. Ajánlott minimum van, a megfigyelések szerint legalább két óra kenguruzás javasolt. A kenguruzás jót tesz az inkubátorban tapasztalt zaj- és fényártalom ellen a koraszülött babáknak, akik az édesanyjukon megpihenhetnek, érezhetik az ő közelségét, testmelegét, szívverését, akár szopizhatnak is. Amint azt az előadást bemutató két asszisztens videófelvétellel is alátámasztotta, a babák sokkal fájdalommentesebben élik meg kenguruzás közben egy fájdalmas beavatkozás, például vérvétel menetét, hiszen oxitocin termelődik a szervezetükben az édesanyjuk közelsége miatt.
Az újszülöttet pelenkásan teszik a szülő meztelen mellkasára és betakarják. A leginkább alkalmazott a „kisbéka” pozíció, amikor a baba könyékmagasságban helyezkedik el a mellkason. Emellett számos olyan rotáció, illetve oldalpozíció is létezik, amelyben lehet kenguruzni. Fontos a baba fejének pozíciója, az úgynevezett „szimatoló pozíció”, annak érdekében, hogy semmi ne akadályozza a baba légzését, ezzel is megfelelő szaturációt biztosítva számára. Látható kell legyen az arca, a légzést és emésztést befolyásoló görnyedt, behajlított testtartás megelőzése érdekében pedig a szülő keze a baba hátán kell legyen, nem a feneke alatt.

Hosszú távú előnyök
A kisbabáknak akkor is szükségük van a bőr-bőr kontaktusra, amikor már nem instabilak, amikor már nem szorulnak intenzív terápiás ellátásra, inkubátorra – mutattak rá az előadók. A tudományos bizonyítékok és a kutatási eredmények azt mutatják, hogy azok a gyermekek, akikkel kenguruztak és akár együtt is aludtak a szülők, jobban fejlett szociális készségekkel rendelkeznek, magasabb intelligenciahányadossal bírnak, és sikeresebbek a kontrollcsoportban vizsgált társaikkal szemben.
– A kenguruzás az érintés elvén alapszik, amely egy az öt szeretetnyelv közül. Azok a kisbabák, akiknél gyakorolták ezt az elvet, magát a kenguruzást, felnőttkorukban is szükségét fogják érezni, hogy érintés által fejezzék ki szeretetüket – mutattak rá az előadók.

Speciális szék kenguruzásra
Az Unu și Unu Egyesület és magánadományozók jóvoltából a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház újszülöttgyógyászati osztályán is van már speciális, a kenguruzás gyakorlására készített szék, amely az anya vagy apa számára kényelmes pozíciót biztosít. Az egyesület korábban országos szavazást hirdetett meg több ilyen szék adományozására, és mivel a csíkszeredai kórház a harmadik helyen végzett ebben a versenyben, vigaszdíjként egy adománygyűjtést szerveztek a kórház javára. Az összegyűlt pénzt kiegészítette az egyesület, és megvásároltak egy ilyen speciális széket, amely júniusban meg is érkezett a kórház újszülöttgyógyászati osztályára és használják már a kismamák. Az osztály munkaközössége ezúton is köszönetét fejezi ki az egyesületnek és az adományozóknak a támogatásukért.

R. Kiss Edit