Évadzáró bemutatóra készül a Csíki Játékszín

László F. Csaba felvétele

Évadzáró bemutatóra készül a Csíki Játékszín. Hatházi András és Tom Dugdale közös rendezésében A sarlatán című előadást összesen hat alkalommal tekinthetik meg az érdeklődők. Az első előadás június 9-én lesz, s mivel a bemutató kis részét képezi a kertészet, ennek tiszteletére a Csíki Játékszín szomszédságában található parkba elültették a Sarlatán fát.

A Sarlatán-fa elültetése

„Itt ülünk egy hideg konyhában az isten háta mögött. Odakint havazik, süvít a szél. Ülünk ebben a sivár délutáni fényben, egy kis asztal mellett egymással szemben, és arról beszélgetünk, hogy mit érzünk valójában, valójában mire is lenne szükségünk, és ebben az eszmecserében, ebben a vallomásban benne van a jó cselekvésének a lehetősége, mert mindez annyira igaz, annyira valóságos! Ez valóságos. Ez megtaníthat bennünket valamire – téged és engem – és végeredményben bárki mást, aki most minket néz. Ez színház” – olvasható a Csíki Játékszín legújabb darabjánál. A Csíki Játékszín Hatházi Andrással és Tom Dugdale-lel közösen szervezi meg az évad utolsó bemutatóját: A sarlatánt, amely ősbemutató és világpremier egyben. Összesen hat alkalommal adják elő a darabot, amely elmondásuk szerint folyamatosan változhat, hisz a színház, az előadás egy folyamat, nem egy muzeális tárgy. Az első előadás június 9-én lesz, este 19 órától kezdődően. Az egyik szereplő Hatházi András UNITER- és Jászai-díjas színész, rendező és egyetemi oktató, a darab rendezője pedig Tom Dugdale fiatal amerikai színházi alkotó és egyetemi oktató is egyben, a látványért pedig Hatházi Rebeka felel.

– Nem A sarlatán volt az első címe az előadásnak. Azért maradtunk mégis emellett, mert én magam is egy sarlatán vagyok tanárként. Természetesen tanítom a hallgatókat a színészetre, de én magam sem tudom, hogy igazából mi is az. Tudok adni tippeket, tanácsokat, de ők saját maguk kell megértsék és felfedezzék, hogy mi is az a színház – mondta el Hatházi András.

A rendező, Tom Dugdale kiemelte, hogy még a bemutató után sem biztos, hogy végleges a szöveg, hisz rengeteget alakulunk mi magunk, emberek is, bármi történhet a világgal, ami szükségessé teszi, hogy azt a szöveget másképp fogalmazzák meg, vagy akár néhány rész teljesen érdektelenné is válik.

A sajtóesemény zárásaként a színészek a Csíki Játékszín melletti parkban elültettek egy svédberkenye-fát, amely az előadás szimbólumaként lesz mindig jelen.

www.csikijatekszin.ro

László F. Csaba felvételei

Szilágyi Dalma-Orsolya

: an accessible web community