Az egyesületi munka

Magyarországi és horvátországi egyesületek gyűltek össze Oklándon, hogy az európai uniós pályázatokról, lehetőségekről és kihívásokról tárgyaljanak. A kilencfős küldöttségeket a Comite Egyesület fogadta.

Demeter Adél-Hajnalka
Becsült olvasási idő: 1 perc
Az egyesületi munka
Templomban kezdték, majd zárták vasárnap Fotó: Demeter Adél-Hajnalka

Testvértelepüléseink és az EU címmel szervezett négynapos találkozót az oklándi Comite Egyesület április utolsó hétvégéjén. A rendezvény célja az volt, hogy a partnerségben álló szervezetek közösen tanácskozzanak az európai uniós lehetőségekről és kihívásokról. Cseke Rozália, a programot befogadó Comite Egyesület elnöke elmondta, hét másik – magyarországi, valamint horvátországi – egye­sü­lettel közösen indultak az Európa Polgárokért pályáza­ton, aminek hála, az elmúlt napokban Oklánd községben találkozhattak és tölthettek el néhány napot a települések vezetőivel és a civil szervezetek tagjaival. Cseke kiemelte, bár a részt vevő egyesületekkel külön-külön már mind dolgoztak, a program szervezőjeként szem előtt tartotta, hogy egymás mélyebb megismerésére is időt szánjanak, így az ünnepi vacsora és a kötelező programok után egy rendhagyó gasztronómiai rendezvényt tartottak.
– Sorshúzással döntöttük el, hogy ki kivel fog közösen főzni, valamint mit. Előre megvásároltuk az alapanyagokat, ezeket használva közösen tervezni, improvizálni kellett a „konyhában”. A tíz-tizenöt fős csapatokban kizáró jelleggel szétválasztottuk az azonos egyesületek tagjait – számolt be az oklándi szervezet vezetője arról, hogy a kerekasztal-beszélgetések mellett jó volt közös élményeket szerezni.
Kiemelte, a főzés révén az oklándi családi házakban élő gyerekeket is bevonták a programokba, hiszen az elkészült ételeket közösen fogyasztották el mindannyian.
– Volt Tamás Gábor-koncert, megnéztük a ho­mo­ród­ka­rá­csony­fal­vi templom freskóit, valamint már az első nap a helyi unitárius lelkész fogadta a vendégeket, hogy ismertesse a templomot, valamint áldást adjon a közös időtöltésünkre – számolt be Cseke Rozália. 
Hozzátette: a hosszú hétvége legfontosabb témái a diszkrimináció, az orosz–ukrán háború gazdasági hatásai voltak, valamint felmérték, miként tudnak a jövőben összedolgozni, új kapcsolatokat kiépíteni és a kelet-európai lehetőségekhez mérten kidolgozni egy fejlesztési stratégiát.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!