Az a kék autó

Ma már nyomon követni valakit vagy valamit a világ egyik legegyszerűbb dolga, s aki azt hiszi, hogy ez a műfaj 1990 után kihalt, az nagyon téved. Ma elég, ha bekapcsoljuk a mobiltelefonunkat, máris megállapítható majdnem mértani pontossággal, hogy hol tartózkodunk. Lehet, hogy a szobát nem találják el, így a nappali és a hálószoba vagy a klotyó és a konyha között úgy ingázhatunk, hogy ezt a követők nem tudják pontosan. Vagy reméljük, hogy nem tudják.
Van viszont egy személygépkocsi, amelynek tartózkodási helyét aránylag elég jól le lehet követni, sőt, még a motortér irányát is lehet tudni. Ez egy sötétkék, Pitești-en gyártott lépcsőshátú autó, amelyet a megyei közlekedésrendészet alkalmazottai használnak nap mint nap. Csodálom ugyan, hogy a közösségi oldalakon nem hoztak létre külön oldalt az autó számára, mert úgy még könnyebben követhető lenne. Ám aki kíváncsi, hogy éppen hol parkolnak vele a rend tisztes őrei, annak elég, ha a közösségi oldalon valamelyik közlekedési információs oldalt kinyitja, legyen az csíki, gyimesi, udvarhelyi, percre pontosan lehet tudni, melyik irányba is álltak meg a kék vadászkocsival.
No, de miért is fontos információ eme kék autó tartózkodási helye? Nos, ebben van egy sebességmérő műszer, és mivel nem szerepel semmilyen felirat a kocsin, így távolról nem észlelhető, hogy éppen pihennek vagy dolgoznak a benne ülők. Egyébként csodálatos felvételeket készítenek a kék autóban ülők, igaz, kissé drágán dolgozzák ki a képeket – ez függ attól is, hogy a maximális sebességhatárt mennyivel lépte túl a levideózott autós.
Volt időszak, amikor a rendőrség a honlapján közölte, hol lehet másnap műszeres sebességmérésre számítani a megye területén. E sorok írásakor ezt nem találtam meg a honlapon, de attól lehet, hogy ma is közzétették. Ám azt, hogy hol is áll a mesés, megkülönböztető felirat nélküli kék autó vagy éppen annak Poliția felirattal ellátott fehér testvére, a Csíkszentdomokos–Tusnádfürdő vagy a Szentegyháza–Gyimesközéplok tengelyen, azt könnyű behatárolni, mert a Facebook valamelyik közlekedési infós oldala többnyire fotóval lehozza.
Egyet tudok: ahol a HTG rendszámú kék Dacia Logan megjelenik, ott általában lassítanak az autósok.

Kopacz Gyula

: an accessible web community