2021. szeptember 17, péntek.

Autósport a hegyekben: Csíkiak is indulnak a bajnokságban

Két fiatal csíki autóversenyző, Szabó Botond és Fazakas Erik Zsolt idén is indul a hazai autós hegyibajnokságon. A tervek szerint már a hétvégén pontokért kellett volna hajtsanak, ám az időjárás miatt elhalasztották a bajnoki rajtot. A hónap folyamán két versenyen indulnak, a jövő hétvégén Cheile Grădiștei-en, április 24-én pedig Hargitafürdőn száguldanak.

Az eredeti versenynaptár szerint ma már Cheile Gră­diștei-en kellett volna száguldjanak az országos hegyi­bajnokság résztvevői, ám a szerdai havazás miatt a szervezőknek halasztaniuk kellett az autósversenyt. A futamot egy héttel tolták el, hiszen április 24-én már Hargitafürdő lesz a házigazdája a másodosztályú bajnokság második futamának. A Cheile Gră­diș­tei-i verseny egyébként az országos hegyibajnokság első és másodosztályának közös futama lesz, immár jövő hétvégén.
A barcasági versenyre két csíki fiatal pilóta is nevezett, ám egyikük sem bánja, hogy a futamot egy héttel később tartják meg, elmondásuk szerint több idejük lesz felkészülni a viadalra. Szabó Botond és Fazakas Erik Zsolt reményekkel telve vág neki az idénynek, mindketten kategóriájukban bajnoki címre hajtanak, és erre meg is van az esélyük.

Műszaki probléma

Szabó Botond egy Honda Civic versenygéppel áll rajthoz a bajnokságban, és az összetett mellett két kategóriában és egy géposztályban harcol a pontokért. A csíki pilótának a junior kategóriában és az A2 géposztályban van esélye nem csupán a jövő heti versenyen, hanem év végén is dobogóra állni, az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában viszont nagy lesz a harc, hiszen többen Szabóénál erősebb autóval állnak majd rajthoz.
A csíki pilóta versenyre való felkészülését egy komolyabb műszaki hiba árnyékolta be, ennek ellenére nevezett, és mivel halasztották a szezont nyitó viadalt, ő is kapott egy hét haladékot a gondok megoldására.
– Az autó erőforrása meghibásodott, sajnos a húsvéti ünnepeket a garázsban töltöttük szereléssel. Szerencsére még időben sikerült megjavítani a motort, azonban a szerelés után még nem volt alkalmam tesztelni. A plusz egy hét alatt pedig erre is jut időnk – mondta Szabó Botond. A fiatal versenyző elmondta, az elmúlt évi eredményén javítana. – Tavaly Cheile Grădiștei-en az A2-es kategóriában második lettem, idén pedig mindenképpen szeretnék az első helyért harcba szállni, persze mindenekelőtt a balesetmentes verseny és célba érés a legfontosabb – mondta a csíki pilóta.
Szabó Botond kiemelte, a Cheile Grădiștei-i pálya nem a szokványos pályák közé tartozik: nagyon szűk az úttest. – Tavaly esőben versenyeztünk, és a nedves aszfalt jelentősen megnehezítette dolgunkat. Csak remélni tudjuk, hogy idén száraz lesz az út, habár a meteorológusok nem sok jóval kecsegtetnek a jövő heti időjárást illetően sem – nyilatkozta lapunknak Szabó Botond.

A junioroknál ismételne, géposztályban javítana tavalyi helyezésén Szabó Botond

Minden marad a régiben

Noha reménykedett abban, hogy idén már egy nagyobb kategóriájú autóval indulhat a bajnokságban, Fazakas Erik Zsolt a régi versenygépével vág neki az idénynek. – Tervben volt ugyan, ám végül nem váltottunk autót: úgy döntöttünk, hogy idén is a Honda Civic Type-R versenygéppel vágok neki a szezonnak. A tervezett autó fenntartása sokkal többe került volna, mint a mostani autónk, erre pedig egyelőre nincs költségvetés. Amíg nem tudunk egy komolyabb szponzort találni, addig minden bizonnyal maradunk a jelenlegi autónál – nyilatkozta lapunknak Fazakas Erik Zsolt
A csíki pilóta a Cheile Gră­diștei-i versenyen a másodosztályba nevezett, tudomása szerint erős lesz a mezőny. – Igyekszem a legjobbat nyújtani, a jól bevált taktikákat alkalmazni, és remélem, hogy sikerül minél jobb eredményt elérnem – mondta Fazakas. A pilóta tervezte ugyan, hogy idéntől szintet lép, ám mégis a másodosztályban indul. – Kénytelen vagyok továbbra is a hegyi 2-ben versenyezni, mivel az autóm nem lenne megfelelő a hegyi 1-es követelményeknek. Valószínű, a H kategóriába sorolnának be, ahol tunningolt autók versenyeznek, így nekem nem lenne reális esélyem a többiekkel szemben – fejtette ki Fazakas Erik Zsolt.
Fazakas Erik Zsolt a másodosztályban az összetett mellett az A2 géposztály és a junior bajnoki címéért hajt az idén.

Elnapolt díjátadó

A koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt a Román Autósport Szövetség (FRAS) év végi gálája, így az elmúlt év bajnokait sem tudták díjazni. A szakszövetség vezetősége úgy döntött, minden szakág idényt nyitó viadalán adja át a tavalyi szezon bajnokainak és a másik két dobogós helyen záró versenyzőknek a díjakat. Így jövő héten Cheile Grădiștei-en Szabó Botond és Fazakas Zsolt Erik is átveheti a tavalyi eredmények alapján elért trófeáit.
Az A csoportban Szabó Botond a harmadik helyen zárta az évet, a junior kategóriában viszont első lett, itt Fazakas Zsolt Erik a harmadik helyen zárt úgy, hogy nem minden futamon vett részt. Az A2 géposztályban Szabó másodikként zárta az évet, ezen szeretne idén javítani.
Fazakas Erik Zsolt címvédő a hegyibajnokság másodosztályában, hiszen megnyerte a nyílt versenyt, az A kategóriát és az A2 géposztályt. Idén megismételné tavalyi teljesítményét a fiatal csíki pilóta.

Vlaicu Lajos
Kopacz Gyula

TOVÁBBI CIKKEK:

RMDSZ-kongresszus: Cîţu számít a szövetségre a közös munkában

Megbízható, szavatartó partnerként jellemezte és a közös munka folytatására biztatta az RMDSZ-t Florin Cîţu miniszterelnök pénteken, a szövetség 15. kongresszusán, Marosszentgyörgyön. Az USR PLUS szövetség...

Tűzkárosultak és irodalom az arénában

Különleges az idei Csíkszeredai Könyvvásár, hiszen az Erőss Zsolt Arénában a könyveken, könyves programokon kívül a sportcsarnokban elszállásolt tűzkárosult cigány családok is ott vannak,...

Az újrakezdés

Restart – ez volt a tegnap nyílt IX. Hargitai Szalon idei hívó szava. A Megyeháza Galéria újabb gazdag, izgalmas kiállításának anyagát Székedi Ferenc méltatja. Restart....

Legfrissebb