Árván hagynák a szociális ellátórendszert

A munkaügyi és szociális védelmi miniszter múlt pénteken jelentette be, hogy olyan petíciót szeretne előkészíteni, amelyben a megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóságok alkalmazottai bérezésének „jogait erősítik meg”, és erre a megoldást abban látja, hogy a megyei tanácsok elnökei addig ne vegyék fel a fizetésüket, amíg az alkalmazottak meg nem kapják a sajátjukat. A megyei önkormányzatoknak azonban más a véleményük ezzel kapcsolatban, és rámutattak, hogy eleve az elhibázott törvényekkel és a kormány rossz hozzáállásával van a baj.

Violeta Alexandru miniszter a közösségi oldalon tett bejegyzésében közölte a petíció indítására vonatkozó tervét. Szerinte a megyei tanácselnököknek garanciát kellene vállalniuk arra, hogy az általuk vezetett intézmény alárendeltségébe tartozó igazgatóság alkalmazottai időben megkapják a fizetésüket. Mint ismert, évek óta minden évben általában ősszel rendszeresen felmerül a probléma, hogy nincs elegendő pénzalap a gyermekvédelmi és szociális igazgatóság dolgozóinak béreire. 

A tanácselnökökre hárítja a felelősséget

A szakminiszter szerint, ha a megyei tanácselnökök minden hónapban felveszik a fizetésüket, akkor az igazgatóságok alkalmazottainak béreire is elkülöníthető összegek kellene rendelkezésre álljanak. A szakminiszter petíciójának azt a címet adta, hogy A megyei tanács elnöke csak akkor vegye fel a fizetését, ha már az alkalmazottak megkapták a magukét. Violeta Alexandru ezzel azt hangsúlyozta, hogy meglátása szerint a szociális és gyermekvédelmi igazgatóságok alkalmazottainak, valamint a szociális ellátórendszerben fogyatékkal élőkkel dolgozók bérét a megyei önkormányzatoknak kell állniuk és nem az általa vezetett minisztériumnak. Hozzátette, a tanácselnök döntése alapján vettek fel az igazgatóságokhoz akkora személyzetet, amekkorát, ezért feltételezi, hogy előre tudták, mekkora költségvetés szükséges az apparátus fenntartásához. 

A tárcavezetőnek le kellene mondania

Az üggyel kapcsolatban Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is kifejtette tegnap a véleményét. Amint a közösségi oldalán írta: „egy miniszter ahelyett, hogy azzal foglalkozna, hogy megoldja a szociális ellátórendszer problémáit, és vállalja a miniszteri felelősséget: petíciókat kezdeményez, és a jóérzés határain túl tolja a felelősséget”. Kelemen Hunor kifejtette, meglátása szerint a miniszter nem ismeri a törvénykezést, nem ismeri a valóságot, és nem vállalja a felelősséget. Politikailag, jogilag és morálisan is elmarasztalandónak tartja a nyilatkozatát, és az egyedüli megoldásnak a tárcavezető lemondását vagy azonnali leváltását látja. 

„Ha abból indulok ki, amit a miniszter asszony nyilatkozott: az, hogy a miniszter felvette a fizetését, azt is kell jelentse, hogy van pénz a nyugdíjak megemelésére és a gyermekpénz megkétszerezésére” – tette hozzá a Szövetség elnöke. 

Nem egyeznek a standardok a bérekkel

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is kifejtette véleményét tegnap. Meglátása szerint Violeta Alexandru miniszter nincs tisztában a Romániában érvényes törvényekkel, ugyanakkor furcsállta, hogy tárcavezetői minőségében petíciót indít, amelyet populista lépésként minősített Borboly Csaba. Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője pontosított: a megyei tanács csak az igazgatóság központi adminisztrációban dolgozó alkalmazottainak a bérezéséről dönthet, az ellátásban dolgozók bérét a kormánynak kell állnia. Emellett a megyei tanács elnöke rámutatott, hogy Hargita megyében az egyik legköltséghatékonyabban működik az ellátórendszer, ezért a legkisebb összeggel is gazdálkodnak. A jogszabály kimondja, hogy az ellátórendszer költségeit 90 százalékban a kormánynak kell finanszíroznia, és csak tíz százalék hárul a megyei önkormányzatokra. A törvény szövegével viszont az a probléma, hogy feltételes módban fogalmazták meg, tehát a kormány értelmezheti úgy, hogy nem kötelessége állni az ellátórendszeri költségeket – ezt már Elekes Zoltán nyilatkozta tegnap a Hargita Népének. 

– A problémák évekkel ezelőtt jelentkeztek, amikor jelentősen megemelték a közalkalmazotti béreket, azonban az intézmények költségstandardjait nem aktualizálták. A kormány pedig ezek alapján számolta ki a hozzájárulását a költségekhez. Idén megalkották ugyan az új költségstandardot, de az év eleji költségvetés-leosztáskor még mindig a régi standardok alapján számolták ki a béreket, amelyek így csak az év első néhány hónapjára voltak elegendőek – mutatott rá lapunknak Elekes Zoltán. Érdeklődésünkre hozzátette, hogy az alkalmazottak szeptemberi nettó bérét októberben sikerült átutalniuk, de a járulékokat az állam felé nem tudták törleszteni, viszont reményeik szerint a megyei önkormányzat egy következő tanácsülésen elkülöníti számukra a szükséges összegeket. Borboly Csaba lapunknak megerősítette, mindent megtesznek azért, hogy az alkalmazottak megkapják a bérüket, de hangsúlyozta, hogy ehhez a beruházások oldaláról kell összegeket elvonniuk. Az elöljáró ugyanakkor bejelentette, kezdeményezi, hogy a megyei tanácsok szövetsége fogalmazzon meg egy közös állásfoglalást az üggyel kapcsolatban, ugyanakkor terjesszék elő a javaslataikat is megoldásra.