APIA: idén több területre kevesebb gazda igényelt támogatást

Fotó: Domján Levente

Idén 9,82 millió hektár mezőgazdasági területre igényeltek európai uniós támogatást a romániai gazdák; ez 9041 hektárral több a tavaly jegyzettnél, a kérelmek száma azonban több mint 24 ezerrel csökkent az elmúlt évhez viszonyítva – közölte kedden a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA).

A területalapú támogatási kérelmek benyújtásának határideje május 17-én lejárt ugyan, de további 25 napig – azaz június 11-éig – még fogadják az igényléseket; a május 17-e után benyújtott kérelmek esetében munkanaponként egy százalékos támogatáscsökkentéssel kell számolni.

Az APIA szerint március 1-je és május 17-e között 802 956 igénylést nyújtottak be a gazdák, összesen 9 823 979 hektár területre. Tavalyhoz képest a kérelmek száma 24 008-cal csökkent, azonban a terület nagysága, amelyre támogatást igényeltek, 9041 hektárral nőtt. Ez azt igazolja, hogy a gazdálkodók évről évre egyre inkább tudatában vannak annak, hogy a termelékenység és a piaci versenyképesség növelése érdekében fontos a földterületek összevonása – vélik az APIA szakemberei.

HN-információ