Anyatejes táplálás: tanulható, elsajátítható

Augusztus első hetében világszerte az anyatejes táplálás fontosságára irányul a figyelem, és sok szó esik arról, hogy miért fontos a kisbabák számára az anyatej, milyen előnyökkel jár a szoptatás. A sikeres szoptatás megalapozása már a szülészeten töltött első napokban elkezdődik, ezért kiemelten fontos, hogy az itt dolgozók a kismamák segítségére legyenek – vallja Márk Katalin, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház neonatológiai osztályának főasszisztense, akit az anyatejes táplálás fontosságáról és az osztályon kialakult tapasztalatokról kérdeztünk.

– Magyarországi szakmai tapasztalattal és nyilvánvaló hivatástudattal érkezett a csíkszeredai kórházba. Honnan táplálkozik ez a hozzáállása?  

– Szinte napra pontosan két éve dolgozom ebben a kórházban. Előtte Budapesten éltem és az Uzsoki Kórház onkoradiológiai osztályán dolgoztam. Hét év aktív munka után úgy éreztem, váltásra van szükségem ahhoz, hogy a szeretett munkámat folytatni tudjam. Túl sok volt a halállal kapcsolatos élményem, valami pluszra volt szükségem, hisz az onkológiai betegekkel való foglalkozás sokat adott, de annál többet vett el. Mindig is nagy volt a tudás utáni vágyam, és végül olyan szakirányt választottam, ahol a szülés és születés csodálatos világában dolgozhattam. Volt szerencsém tanuló szülésznőként a gyakorlati éveimet olyan bababarát kórházi rendszerben tölteni, ahol kiemelten fontos volt a szoptatás támogatása, a baba-mama egység védelme. Itt tapasztaltam meg azt, mennyire fontos a szülésre való felkészítés, a szakember jelenléte és támogatása a szülés alatt, valamint az újszülött ellátásánál való figyelmes segítségnyújtás. És az a gondoskodó szeretet, amelyet a szakellátáson túl személyre szabottan megkaptak a kismamák. Ez a mi hivatásunk fő mozgatója, hogy segítői legyünk a hozzánk fordulóknak. A szakmai gyakorlatom során a budapesti Honvéd Kórház PIC osztályán (Koraszülött Intenzív Centrum) találkoztam koraszülött babákkal és az őket gondozókkal, az ott megtapasztalt szeretetteljes, emberi, pihe-puha ápolás nagyban befolyásolta a további utamat. Akkor már tudtam, és úgy is készültem, hogy én itthon szeretném az ott megszerzett tapasztalatokat gyakorlatba ültetni. Hála a Gondviselésnek, néhány év múlva a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház koraszülött részlegén kezdtem dolgozni. Egy nagyszerű csapat tagja lehetek, büszke vagyok a munkatársaimra, sokat tanultam tőlük. Lelkes, lendületes csapatunk van, akik a nehézségek ellenére is emberséggel és szeretettel végzik a munkájukat.

– Nemcsak szakápolóként, anyaként is tapasztalta, hogy az anyatejes táplálás kezdete nem mindig zökkenőmentes… 

– Még a Budapesten töltött idő alatt született az első gyermekem, és mindazt, amit tanuló szülésznőként, segítőként megtapasztaltam, gyakoroltam, most kismamaként is átélhettem. Csodálatos szülési élményem volt. A szülés folyamatára fel voltam készülve, minden úgy alakult, ahogyan elképzeltem. Ám a harmadik napon szembesültem a szoptatás nehézségeivel. Rájöttem, hogy hiába minden szakmai tudás, nem számítottam erre. Ekkor egy kedves újszülöttes kolléganő segített: azt mondta „igen, tudom, nehéz, megterhelő, de segítek és jó lesz”. Ellátott hasznos tanácsokkal, és mellém ülve fejni tanított. Mai napig hálás szívvel gondolok rá. A kórházból hazatérve is szakember segítségét vettem igénybe a védőnő személyében, neki is sokat köszönhetek. 

Második gyermekem születése után már könnyebben legyőztem a szoptatással kapcsolatos nehézségeket. Mindezt azért osztom meg a kedves olvasókkal, hogy személyes példával is alátámasszam, időnként nem könnyű feladat a szoptatás, de szeretettel, türelemmel és kitartással elsajátítható.

– A Semmelweis Egyetem honlapján azt olvastam, hogy még felnőtt korban is egészségesebb az, akit anyatejjel tápláltak. Mi van az anyatejben, ami ilyen úgymond szuperélelmiszerré teszi, miért jó a kisbabának? 

– Az anyatej minden esetben a legideálisabb táplálék az újszülött számára. Az anyatej könnyen emészthető, összetétele óráról órára, napról napra változik, a baba igényeihez igazodva. Az első napokban termelődő kolosztrum vagy előtej akár csak néhány csepp lehet, de összetétele a legkedvezőbb az újszülött számára. Mondhatni ez a baba első védőoltása. Nagy mennyiségben tartalmaz immunoglobulinokat (anyai védőanyagokat), ezek a bélfalon felszívódva védelmet nyújtanak a betegségekkel szemben. Fokozza a bélműködést, elősegíti a bilirubinnak a baba szervezetéből való kiürülését, amely az újszülöttkori sárgaságért felelős. Legnagyobb része víz, ami elegendő folyadékot biztosít a baba szomjának oltására. Az anyatej oldott állapotban tartalmazza a fejlődéshez szükséges legfontosabb ásványi anyagokat, fehérjéket, nyomelemeket, szénhidrátokat, zsírokat és vitaminokat. 

– A kismamák számára is számos előnnyel jár a szoptatás, melyeket említené ezek közül?

– A gyermekágyi időszakban a szoptatás alatt az anya szervezetében felszabaduló oxitocin fontos szerepet játszik a méh összehúzódásában, csökkenti a szülés utáni vérzést, elősegíti a méh szülés előtti állapotának visszanyerését. A rendszeres szoptatásnak fogamzásgátló hatása is lehet, késlelteti a termékeny ciklusok visszatérését. Lelki szempontból is jótékony hatással bír a szoptatás, a felszabaduló hormonok (oxitocin, prolaktin) elősegítik az anyaság érzésének kialakulását. Továbbá bizonyított az is, hogy a szoptató kismamák hamarabb visszanyerik a szülés előtti alakjukat, mivel a szoptatás energiafelhasználással jár. Véd továbbá a változókorban előforduló emlőrákkal, petefészekrákkal szemben. Kényelmi és gazdasági előnyei is vannak a szoptatásnak: az anyatej mindig kész és kéznél van, tiszta, mindig optimális az összetétele, ingyenes, környezetbarát.

– A csíkszeredai kórház szülészetén több helyen tájékoztató pannókon ismertetik a szoptatással kapcsolatos tudnivalókat. Ezenkívül hogyan segítik még a kismamákat, hogy a későbbiekben sikeresen tudják majd anyatejjel táplálni a kisbabájukat?

– A nálunk töltött első életnapokban minden édesanyát bátorítunk arra, hogy szoptassa kisbabáját. Elméleti és gyakorlati tanácsokkal egyaránt támogatjuk őket. A szoptatás sikerességének megalapozását már a szülőszobán elkezdjük. Már közvetlenül a születés után a baba az édesanyja mellkasára kerül, ismerkedhetnek egymással a szülőszobán. Nagyon fontos momentumok ezek, hiszen az első szopási élmény az újszülöttek számára is meghatározó, az anya illata, íze egy életre megmarad. Kolléganőink már a szülőszobán hasznos információkkal látják el az újdonsült anyukákat, akik bátran fordulhatnak hozzánk tanácsért. Fontosnak tartjuk a folyamatos kommunikációt a kismamákkal, csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk, milyen nehézség merül fel. Hazamenetelkor bátorítjuk őket, hogy az első hat hónapban kizárólag anyatejjel táplálják babájukat, hiszen az anyatej teljes értékű táplálék. Nem kell sem víz, sem cukros tea folyadékpótlásként. Másként gyarapszik egy anyatejes baba súlya, mint egy tápszeresé. Sajnos több olyan esettel is találkoztam, hogy hazamentel után a rokonok, ismerősök vagy éppenséggel szakemberek tanácsára váltottak az anyák tápszerre egy amúgy egészséges és jól szopizó babánál csupán azért, mert nem gyarapodott a „nagykönyvben” leírt mértékben. Főként első babánál a tapasztalat hiányából adódóan és a sok egymásnak ellentmondó jótanáccsal ellátva egy friss anyuka a sok nehézség miatt könnyen feladja a szoptatást. Fontos lenne, hogy nemcsak a szülészeten, hanem a későbbiekben is legyen lehetőség szakszerű szoptatásbarát utánkövetésre. Koraszülött babák esetén mind az intenzív terápiás részlegen, mint a koraszülött részlegen kiemelt figyelmet fordítunk az anya jelenlétére, az anyatejes táplálásra. Ha a baba túl pici ahhoz, hogy hatékonyan szopizzon, mindent megteszünk azért, hogy az édesanyja lefejt anyatejével táplálhassuk őt, hogy megerősödjön és mihamarabb az édesanyja mellé, a kórterembe költözhessen a kicsi. Ugyanakkor az intenzív terápián is, ahol a nagyon kicsi vagy beteg babákat látjuk el, bátorítjuk az édesanyákat, hogy minél több időt töltsenek el a babájukkal, tegyék tisztába, vegyék ölbe, „kenguruzzanak”. A tapasztalat azt mutatja, hogy az édesanya jelenléte, bevonása az ápolási feladatokba pozitív hatással van a baba fejlődésére, jól-létére, gyógyulására.

– Milyen gyakorlati problémákat tapasztalnak, melyek azok a gondok, amelyekkel legtöbbször szembesülnek a szoptatni vágyó kismamák?

– A felmerülő nehézségek jelentős hányada megelőzhető lenne, ha ugyanúgy, ahogy van a szülésre felkészítő tanfolyam, a szoptatásról is sok szó esne a várandósság alatt. Sok kismama elképzeli és felkészül a szülésre, de a szoptatással járó nehézségek már meglepetésként érik őket. A szoptatás nem minden esetben megy úgy, mint a karikacsapás, de tanulható és gyakorolva elsajátítható. A szakellátáson túl a mi feladatunk az, hogy ha egy édesanya fáradt, kimerült, tele van kérdésekkel, bizonytalansággal, akkor a lehető legjobb támogatást nyújtsuk számára. Az ideális az volna, ha minden édesanya az ösztöneire hagyatkozna. Sok a tévhit például a sírással kapcsolatosan. Ez nem minden esetben az éhség jele. A baba sírással jelzi, ha valami nem tetszik neki, ha fáradt, ha fázik, ha tele a pelenka vagy éppen az édesanyja közelségére vágyik. Tipikus ugyanakkor, hogy hazamenetel után az első napokban adódnak nehézségek. Ilyenkor a család minden tagja egy új helyzetben találja magát, ez a periódus az összeszokásról és az egymásra hangolódásról szól, nem gond, ha minden nem megy simán az első pillanattól. Amennyiben kevésbé sikeres a kizárólagos szoptatásra való törekvés, a döntés a táplálás módjának megválasztásában legyen az édesanyáé, ahogyan neki jó. Úgy gondolom, hogy a kötődést, a jó anya-gyermek kapcsolatot nem az határozza meg, hogy tápszerrel vagy anyatejjel táplálta gyermekét, hanem a szeretet éltet mindent. Az az anya, aki tápszert ad a gyermekének, ugyanakkora szeretettel és odaadással teszi, mint amelyik anyatejjel táplálja.