Álmatlanságot okoz a medve

Úgy tűnik, eredményesek voltak az elmúlt éjszakák őrjáratai Csíkszentlélek környékén, a medvét ott nem látták, de most újabb helyszínen garázdálkodik a vadállat, és a zsögödieket tartja rettegésben. Következményei is vannak a medvejárásnak, ezúttal is több kutyát ölt meg a nagyvad. A lakosságnak elege van a hatóságok tehetetlenségéből, kedd éjszaka a csendőrséget is riasztották.

[dropcap]V[/dropcap]an, aki petárdával, más minél nagyobb zajt okozva vagy éppen torokszaggató üvöltéssel próbálja elijeszteni a medvét. Hétfőn és kedd éjszaka is megjárta magát Csíkzsögödben a vadállat, először a Nagy Imre utca házainál, a Nagy Laji-dombjáról érkezett a házakhoz.

– Édesapámnak sikerült elijesztenie a medvét, majd a kert közelében megkötött kutyát elengedte, de a vadállat egy fél óra múlva visszatért – meséli Csibi László, akinek szülei a Nagy Imre utcában laknak.

Kiabálással, petárdával, lámpákkal
– A kutya ugatására lett újra figyelmes édesapám, amikor az udvaron az égő lámpa alatt újra ott volt a medve. A kutya próbálta támadni, míg egy nagy pofont nem kapott – részletezte a történteket Csibi. Hozzátette, a kutya azóta is úgy meg van ijedve, hogy amikor szürkülödik, a pincéből nem lehet kihozni. Végül csörömpöléssel és kiabálással sikerült kihajtani az udvarról a medvét. Ezután nem sokkal a zsögödi Kismező utcában is megjelent az állat, itt a Páll család portájára próbált betörni.
– Kiálltunk a feleségemmel az udvarra és ordítottunk, ahogy a torkunkon kifért. Csörömpöltünk, és a medve elment – emlékszik vissza a történtekre Páll Tamás. Azt mondja: egy közepes méretű állatot láttak a kerítésnél.

A csendőrséget is riasztották
Korábban Csíkszentlélek és Fitód környékén éjszakai őrjáratot szerveztek az emberek, így próbálták hajtani, távol tartani a vadat. Most Zsögödben is csapatba szerveződtek az ottaniak: terepjárókkal, nagy lármával, fénnyel próbálták távol tartani a medvét a lakóházaktól.
Keddről szerdára virradóra Zsögöd alsó részén azonban újra észlelték, ekkor már a csendőrséget is riasztották. Gheorghe Suciu, a Hargita megyei csendőrség szóvivője lapunknak megerősítette a hírt, miszerint a csendőrség öttagú egysége a helyszínre sietett, ahol lámpákkal és lármával igyekeztek a medvét távol tartani.
Csibi László csíkzsögödi lakos kifogásolja a hatóságok tehetetlenségét. Véleménye szerint nem szabadna megvárni, hogy emberi áldozata legyen a medvejárásnak. Azt mondta, mindjárt oda jutottak, hogy kijárási tilalmat kell bevezetni a medve miatt. A szürkületben senki nem mer az utcára menni, pedig Zsögöd még Csíkszereda része.

Daczó Dénes