Alkoza: a polgármester felszámolná a közbirtokosságot

Pál Antal és Portik Nándor, a Alkoza vezetői sorolják kifogásaikat. Parttalan viták

Mindent elkövet, hogy felszámolja a közbirtokosságot, ennek érdekében a község pénzéből fizet ügyvédet – sorolták a Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere ellen felhozott vádakat az Alkoza gyergyóremetei közbirtokosság vezetői. Portik Nándor közbirtokossági elnök és Pál Antal alelnök sok rendben vádolja a településvezetőt, többek között egy 11 évvel ezelőtt történt területértékesítésre is kitértek tegnapi gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatójukon. Laczkó-Albert Elemér lapunknak megjegyezte: fölösleges csatározásról van szó.

Pál Antal és Portik Nándor, a Alkoza vezetői sorolják kifogásaikat. Parttalan viták
Pál Antal és Portik Nándor, a Alkoza vezetői sorolják kifogásaikat. Parttalan viták

[dropcap]G[/dropcap]yakorlatilag továbbra sincs semmilyen előrelépés az Alkoza gyergyóremetei közbirtokosságnál: mint arról korábban írtunk, legutóbb áprilisban keveredtek konfliktusba a közbirtokosság vezetői Laczkó-Albert Elemér polgármesterrel, amikor az önkormányzat nem engedélyezte, hogy a közösségi házban bonyolítsák le a közgyűlést. A feszültség azóta sem csökkent.

Vádak a polgármester ellen
Az Alkoza vezetői, Portik Nándor elnök és Pál Antal alelnök kijelentették: Laczkó-Albert Elemér megpróbálja jogi úton felszámolni a közbirtokosságot, „mindent elkövet annak érdekében”, hogy az erről szóló pert ne Gyergyószentmiklóson, hanem Marosvásárhelyen tartsák, emellett pedig az ügyvédet is a község pénzéből fizeti. A vezetők kifejtették: több hivatalos szervhez is benyújtották panaszaikat, jelenleg ezek kivizsgálása zajlik.
– Nem kapta vissza az erdejeit, így nincs vagyona a közbirtokosságnak, erre hivatkozva törekszik a felszámolására – mutatott rá Pál Antal, hozzáfűzve: a polgármester azt is bizonyítani próbálja, hogy törvénytelenül választották meg az Alkoza új vezetőségét.
Egy másik vád Laczó-Albert Elemér ellen egy ezelőtt 11 évvel eladott 5 hektáros területről szól. Mint mondják: a Borszéken található területet a Romaqua ásványvízgyártó vállalatnak adta el a község, az idén augusztus 6-án tartott önkormányzati ülésen viszont az egykori értékesítés érvénytelenítéséről született tanácshatározat.
– 2004-ben megcsonkítja a közösség vagyonát, most pedig megpróbálja visszaszerezni – mutattak rá a vezetők.

„Túl hosszú ideje megy ez”
Az elhangzottakra reagálva Laczkó-Albert Elemér kifejtette: az Alkoza közbirtokosság által sajátnak mondott területek Gyer­gyó­remete köztulajdonát képezik, és így is kell kezelni azokat.
– Közbirtokosságot csak úgy lehetett volna létrehozni, ha rendelkezik vagyonnal. Az Alkozának nincs vagyona – fogalmazott a településvezető, hozzáfűzve: valóban volt egy tárgyalás Marosvásárhelyen, azonban szó sincs arról, hogy ő „odavinné” a pert vagy ezt befolyásolni tudná. Egyébként rámutatott: a per Gyergyószentmiklóson lesz.
Laczkó-Albert Elemér szerint hosszú évekre nyúlik vissza ez a konfliktus, amely alapját a folyamatos feljelentések képezik. – A község vagyonát próbálják csorbítani, így természetesen közpénzből származik az ügyvédi díj is, amely 4000 lej – tette hozzá.
Az 5 hektáros terület 11 évvel ezelőtti eladásával kapcsolatban kifejtette: ez valóban megtörtént, csak akkor még nem lehetett tudni, hogy a terület a község magántulajdonába vagy köztulajdonába tartozik-e?
– Mára ezt már tudjuk, és igyekszünk a törvényes eljárást követve visszaszerezni a területet. A közbirtokosság vezetői gyakorlatilag maguk ellen beszélnek, mivel ez is köztulajdon, és nem elidegeníthető – jegyezte meg. Közölte, a helyzet rendezésében a Romaqua is partner, így önkormányzati ülés keretében visszavonták a 2004-es tanácshatározatot.

Kertész László

: an accessible web community