Akcióban a siménfalvi művelődési központ

Forgórózsák Néptáncegyüttes. Népdal-, néptáncoktatást is terveznek FOTÓ: LÁSZLÓ ANNA ILDIKÓ

A siménfalvi művelődési központ fő feladatának a község tizennégy falujában a kulturális élet összefogását és segítését tartja, lehetőséget, megfelelő körülményeket biztosítva a különböző közösségi és kulturális eseményeknek. Mindezek mellett olyan programokat szeretnének elindítani, amelyek a térség néphagyományait, kulturális értékeit hivatottak felkutatni és továbbadni a fiatalabb generációk számára – számolt be lapunknak László Anna Ildikó, a siménfalvi önkormányzat kulturális referense.

Megerősítenék a közösségi életet Siménfalva község falvaiban, ezért rendezvényeket készülnek szervezni – közölte lapunkkal László Anna Ildikó, a siménfalvi önkormányzat kulturális referense.
– A művelődési központ nem egy különálló intézmény, hanem terveink, álmaink úgymond gyűjtőneve – részletezte a kulturális referens. Elmondta: legfontosabb célkitűzésük a közösségi élet megerősítése, hiszen az erős társadalom alapja az erős kisközösség. Mindezt olyan programok szervezésével és megvalósításával képzelik el, ahol az egyre inkább elszigetelődő emberek lehetőséget kapnak a találkozásra, együtt munkálkodásra, tanulásra és nem utolsósorban az együtt szórakozásra. Mint kifejtette: olyan rendszeres tevékenységeket szeretnének a közeljövőben elindítani, amelyek mindezeket a célokat szolgálják. Többek között a néptáncoktatást, népdalkört, kézműves-foglalkozásokat említette.
– Községünkben mindig is voltak kulturális tevékenységgel foglalkozó csoportok, igaz, munkájuk sokszor elszigetelten és csak időszakosan zajlott. Most arra törekszünk, hogy rendszeressé tegyük ezeket, amennyiben a járványhelyzet megengedi, hiszen a heti rendszeres gyakorlással jobb eredmény, magasabb szakmai színvonal érhető el – fogalmazott László Anna Ildikó. A községben számos amatőr színjátszó csoport működik, többek között Tarcsafalván, Bencédben, Kobátfalván, Siménfalván és Rugonfalván; Székelyszentmihályon citerazenekar, Rugonfalván pedig a Forgórózsák Néptáncegyüttes működik több mint egy évtizede.

Önkormányzati segítség a kulturális élet fellendítéséhez
László Anna Ildikó úgy fogalmazott: kulturális életre, közösségi együttlétre mindig igény volt, és ezután is igény lesz. Hozzáfűzte: Siménfalva község polgármesteri hivatala is felismerte ezt a tényt, és minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy megfelelő teret, helyet tudjon biztosítani a különböző programoknak. Jelenleg is a község több településén zajlanak kultúrház-feljavítási munkálatok, de tervben van az egykori Jakab-
házi kúria renoválása is, amelyet közösségi térré alakítanának.

Kézművesség, nemcsak hobbi, hanem megélhetési lehetőség
László Anna Ildikó szerint terveik között kézművesképzések is szerepelnek, hiszen a kézművesség az alkotás öröme mellett a térségben élőknek mindig is megélhetési forrást jelentett. Ilyen mesterség pl. a vesszőfonás, de újra reneszánszát éli az asszonyok körében a horgolás, hímzés, gyöngyfűzés, bútorfestés. Ilyen téren is nyitanának, és már most nagy az érdeklődés a leendő műhelymunkák iránt.
– A kézimunkákra szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni, hogy a fiatalok is megtanulhassák és megélhetési lehetőséget is lássanak benne, de minden korosztálynak és érdeklődőnek igyekszünk hasznos és kellemes időtöltési lehetőséget biztosítani. Ha úgy vesszük, gazdasági célja is van ennek az egésznek, nemcsak kulturális – mutatott rá a kultúra pragmatikus oldalára a kulturális referens. Még elmondta: a bizonytalan járványhelyzet, a naponta növekvő esetszámok egyelőre nem kedveznek a kulturális tevékenységeknek, de azok előkészítése javában zajlik, hogy amint lehetőség lesz rá, indulhassanak a programok.

Hadnagy Éva