Aggasztó hírek

A napokban, amint azt jó előre megjósolták, mindenhonnan aggasztó hírek érkeznek: immár sajnos közvetlen közelünkben is vannak koronavírussal fertőzött betegek, akik kórházi kezelésre szorulnak. Olyanok is akadnak köztük, akikkel néhány napja mi magunk is találkoztunk, s aggodalmunk egyre csak nő, hisz nem tudjuk, ránk milyen hatással lesz majd a vírus. Köztudott, hogy sokan tünetmentesek, ismerőseim közül pedig jó egészségnek örvendő, sportos alkatúak kórházban fekszenek tüdőgyulladással, eléggé betegen. 
A világ minden tájáról érkeznek a rosszabbnál rosszabb hírek: Csehországban újabb rekordszámú betegről számol be a sajtó, egyetlen nap alatt 4500 új megbetegedést jeleztek. Az Európai Unión belül az utóbbi időben Csehországban emelkedett a leggyorsabban a fertőzöttek napi száma, ezért újabb óvintézkedéseket vezetnek be az országban.
A SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább. A Fehér Házban is felütötte fejét a kór, Donald Trump ugyan már túlesett a betegségen és jól van, Stephen Miller tanácsadó is elkapta a koronavírus-fertőzést. 
Amerikát a sorban India követi, ahol 6 685 082 fertőzöttet jegyeztek fel. Brazíliában, Oroszországban, Kolumbiában, Peruban, Spanyolországban, Mexikóban, a Dél-afrikai Köztársaságban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Iránban, Olaszországban, Törökországban, Németországban és Kínában van világszerte a legtöbb beteg. Párizsból érkező hírek szerint a hónap vége előtt betelnek az intenzív terápiás ágyak, magyarán elfogynak a lélegeztetőgépek, jelenleg 1426-an vannak lélegeztetőre kapcsolva. Nagy-Britanniában új rekord született: kedd estig több mint 14 ezer személy tesztje lett pozitív.
Itthon sem rózsás a helyzet: egy nap alatt közel háromezer fertőzöttről számolnak be, ami a legmagasabb napi egyenleg a világjárvány kezdete óta. Több erdélyi színház is halasztja előadásait koronavírusos fertőzés miatt. Az iskolák egy része piros és sárga forgatókönyv szerint működik, és mindezek mellett japán sztrájkba kezdett az egészségügyi dolgozókat tömörítő szakszervezet. Így próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy a hazai egészségügyi alkalmazottak „fizikailag és szellemileg is kimerültek ebben az időszakban, diszkriminálják őket”, ugyanakkor megvetésnek vannak kitéve „a beígért és esetenként törvénybe is foglalt, a valóságban azonban oda nem ítélt” juttatások túlzott mediatizálása révén.
Államelnökünk rendkívül aggasztónak nevezte a kialakult helyzetet, és azt ígérte, nem fogják lezárni az egész országot, hanem a koronavírus terjedését korlátozó intézkedéseket helyi szinten fogják alkalmazni. Újságírói kérdésre pedig arra is kitért, hogy a parlamentet újra kell választani, hiszen a képviselők mandátuma december 20-ig tart, és ha nem lesznek választások, nem lesz hatásköre a parlamentnek.
Vajon melyek lesznek a prioritások?