A vendéglátóipar foglalkoztatja a legtöbb fiatalt

A tanév végét követően sok középiskolás diák dönt úgy, hogy néhány hétig dolgozni fog a vakáció ideje alatt. A diákmunka egyfajta önállóságot, élettapasztalatot ad, ugyanakkor segíthet a fiataloknak abban, hogy később otthonosan mozogjanak a munkaerőpiacon. Összeállításunkban utánajártunk a diákmunka törvényes kereteinek, érintetteket és vállalkozókat kérdeztünk, hogy képet kapjunk a Hargita megyei középiskolások nyárimunka-lehetőségeiről.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 5 perc
A vendéglátóipar foglalkoztatja a legtöbb fiatalt
Nyári elfoglaltság. Fagylaltot is árulnak a diákok Fotó: Veres Nándor

A diákmunka törvényi sza­bály­o­zá­sá­ról Jánó Edit­et, a Hargita Megyei Mun­ka­e­rő­-el­he­lyező Ügy­nök­ség osztályvezetőjét kér­deztük, aki elmondta: hivatalosan 15 éves kortól lehet munkát vállalni Romániában, szülői beleegyezéssel, napi hat órában. 16 éves kortól pedig már szülői beleegyezés nélkül, de ugyancsak 6 órában lehet alkalmazni személyeket. 
Időszakos, adott esetben nyári munka vállalásakor a mun­ka­szer­ző­dést meghatározott időszakra kötik a munkavállalóval, nagyon fontos tudni, hogy 1-2 napos munka esetén is kötelessége a vállalkozónak hivatalos munkaszerződést kötnie. A diákmunka 15–18 éves kor között hatórás munkaidőben végezhető, és biztosítani kell az országos minimálbért, természetesen van lehetőség – tevékenységtől függően – 2,4 órás részmunkaidőben is alkalmazni a diákot – ismertette az előírásokat Jánó Edit.
Amikor egyéni munkaszerződéssel alkalmaznak diákokat, a cégek támogatást kérhetnek a munkaerő-elhelyező ügynökségtől.
– A támogatás értéke nem nagy – a szociális referenciaérték fele, alig több, mint kétszáz lej –, és az ügynökség pénzügyi kereteinek függvényében adhatjuk, idén például nem kaptuk meg az ehhez szükséges keretet – mondta Jánó Edit, hozzátéve, hogy az ügynökségen keresztül kevés diák keres munkát, inkább jellemző az, hogy a cégek jelzik, diákot szeretnének alkalmazni. 

A vendéglátóipar a nyerő

A diákmunka kapcsán Gyer­gyó­szentmiklóson, a Hargita Megyei Szociális és Gyer­mekvédelmi Igazgatóság támogatott álláskereső irodájában is érdeklődtünk. Végh Emőke irodavezető kiemelte: az irodában fogyatékkal élő, illetve a gyermekvédelmi rendszerből kikerült személyeknek nyújtanak komplex segítséget, hogy megtalálhassák a képességeiknek legmegfelelőbb munkát. 
– Azok a gyermekvédelmi rendszerben lévő fiatalok, akik betöltötték a 16. életévüket, kapcsolatba lépnek velünk: a pszichológiai felmérésüket követően elkészítünk számukra egy munkavállalói profilt, felvesszük a kapcsolatot cégekkel, elkísérjük a fiatalt állásinterjúra és segítünk az alkalmazás folyamatában is, a munkaorvosi vizsgálatok elvégeztetésében, az iratcsomó összeállításában. Mindezeken túl utókövetés is van: tartjuk a kapcsolatot a fiatallal és a céggel is, ahol alkalmazták őt – részletezte.
Hozzáfűzte: a tapasztalataik azt mutatják, hogy diákmunkát a térségben leginkább a vendéglátóipar területén lehet találni: konyhai kisegítőként, pincérként, takarítóként dolgozhat a középiskolás, esetenként fafeldolgozó cégeknél kereshet rövid időszakra szakképesítést nem igénylő munkát. 

A diákoknak is megéri

A gyergyóalfalvi Sövér Elek Szakközépiskola turisztikai technikus szakon tanuló diákjainak jó része a szakmai gyakorlatokat követően a nyári időszakban is munkát vállal, jellemzően azon a szakterületen, amely tanulmányaival összefügg. Az általunk megkérdezett diáklány 15 éves kora óta vállal nyári szezonmunkát ugyanannál a vendéglátóipari egységnél, ahol édesanyja is dolgozik, és ahová szakmai gyakorlatra is jár. A ma már 18 éves diáklánynak csak pozitív tapasztalatai vannak, mind a munkaadó, mind a kollégák, illetve a vendégek kapcsán: megkedvelte a pincérszakmát, amelyet most már hétvégeken, iskolaidőben is gyakorol. 
A maroshévízi Urmánczy strand a nyári időszakban rendszeresen alkalmaz diákokat: jelenleg is pénztárost, kertészt és karbantartót keresnek, 2-3 hónapig tartó munkavégzésre.
Szabó Tekla Katalin társtulajdonos elmondta: a kisvárosban kevés lehetőség van diákmunkára, ezért sok középiskolás jelentkezik náluk évről évre, hogy a nyári vakációban hasznosan töltse az idejét, saját keresetre tegyen szert. Elmondta: tapasztalataik szerint a munkához való hozzáállás nem korfüggő, aki szeretne dolgozni, hamar el tudja sajátítani azt, amit kérnek, és a kellemes munkakörnyezet is sokat segít abban, hogy a szezonmunka pozitív tapasztalatokat nyújtson. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!