2021, március 6, szombat.
Hirdetéscustom_html_banner1

A tudatosan felépített vega táplálkozás egészséges

Vallási, filozófiai és ökológiai szem­pontokon túl egészségügyi megfontolásból is egyre több követője van a vegetáriánus táplálkozásnak. Ennek a táplálkozási formának, helyesebben életmódnak több irányzata van, amelyeket a reform- vagy natúrtáplálkozás foglal magában. Eötvös Tímea dietetikust kérdeztük.

– A vegetáriánus életforma egyre népszerűbb a dietetikus tanácsadásban is?

– Igen, valóban egyre népszerűbb, de sok esetben veszélyes, mert nem tudatosan kezdenek bele sokan, hanem inkább „divatból”. Nem mindenki ássa bele magát a témába vagy kér szakmai véleményt, és sajnos ilyenkor fordulnak elő hiányállapotok a jónak hitt húsmentes életmód miatt. Hozzám ilyen kéréssel/kérdésekkel ritkán fordulnak, általában böjt ideje alatt kérnek húsmentes recepteket, de leginkább én szoktam tanácsolni a vegetáriánus életformát egyes, már kialakult egészségügyi problémákra.

– Véleménye szerint egészségesebb a vegetáriánus táplálkozás a hagyományos táplálkozásnál?

– Az egészséges táplálkozást nem lehet ennyire leegyszerűsíteni, hogy eszem húst vagy sem. Lehetek vegetáriánusként is egészségtelenül táplálkozó, vagy lehetek mindenevő és egészségesen táplálkozó. Nem szeretek általánosságban beszélni, viszont egy jól átgondolt, tudatosan felépített vega táplálkozás igen egészségesnek tekinthető. Hangsúlyozom: szükséges egy jól összeállított, változatos étrend, hiszen oda kell figyelnünk a makronutriensek kellő arányban való bevitelére, és a teljesen vegán életvitelnél néha pótolni kell a B12-vitamint.

– Mivel lehet pótolni a húst?

– A hús egy magas biológiai értékkel rendelkező fontos fehérjeforrás. A szervezetünknek aminosavakra van szüksége, amelyek a fehérjemolekulák építőkövei és neki mindegy, hogy azt növényi vagy állati fehérjéből állítja elő. A hús teljes értékű, hisz olyan arányban tartalmaz esszenciális aminosavakat, amilyen arányban a szervezetünknek szüksége van. A vegetáriánusoknak pedig figyelniük kell, hogy ezt kétféle fehérjeforrásból kombinálják, mert az egyik csoportban csak bizonyos esszenciális aminosavakból van több, a másikból kevesebb és fordítva, ezért kétféle növényi fehérjeforrást kell fogyasztaniuk egyszerre: magvakból, gabonából és hüvelyesekből válasszunk ki kettőt és abból készítsük el az ételünket. A tofunak is magas a fehérjetartalma, a vegetáriánusok körében ismert húspótló.

– Melyek az előnyei és hátrányai, ha valaki ezt az életvitelt követi?

– Ugyebár több alfaja van a vegetáriánus táplálkozásnak: szemi, ovo, laktó és ovo-laktó. Aki bármelyiket is követi, általában tisztában van azzal, hogy miből tudja fedezni a napi táplálékszükségletét, ezért aki tudatosan ehhez tartja magát, nem valószínű, hogy valamiféle hátránya lenne. Persze ez függ az egészségügyi állapottól, életkortól stb. Az előnye és hátránya személyfüggő, több ok miatt is legfőbb lévén az emberek közti genetikai, hormonális, enzimatikus különbségek miatt. Mindenkinek a saját anyagcseréjének megfelelően kell táplálkoznia, hisz aki cukorbeteg, nem feltétlenül tesz jót neki a magas szénhidrátbevitel. Az időseknél például a sok rostbevitel emésztési problémát okoz. Viszont javulást, vagy kevesebb gyógyszerbevitelt lehet elérni egyes betegségeknél a vegetáriánus táplálkozással, mint például a pajzsmirigyproblémák, akut/gyulladásos megbetegedéseknél, candida (gombás fertőzések), bőrproblémák, daganatos betegségeknél, ha nem társul egyéb egészségügyi problémával. Ezért mindenkinek azt ajánlom, hogy előbb kérjen tanácsot szakértőtől.
Ugyanakkor azt gondolom, hogy az ember mindenevő, viszont ha az étrendje közelebb áll a szemi vegetáriánus táplálkozáshoz, akkor számos egészségügyi problémát előzhet meg, vagy épp a már kialakult egészségügyi problémát orvosolhatja. Viszont azt is tudni kell, hogy minden ember problémáján nem segít, ha elhagyja a húst. Akik pedig a vegetáriánus eszmét követik, csak tisztelni tudom, hogy nemcsak a táplálkozásukra figyelnek, hanem a kozmetikumaikra, ruházataikra, ökológiai lábnyomukra.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

Hetvenéves korukig is dolgozhatnának az alkalmazottak – véli a miniszter

Minden alkalmazott akár 70 éves koráig is dolgozhat, ha akar – jelentette be pénteken Botoşani-ban a munkaügyi miniszter. Raluca Turcan azt mondta: a kormány kidolgoz...

Romániában is kimutatták a dél-afrikai vírusmutációt

Romániában is kimutatták a koronavírus dél-afrikai mutációját, az év eleje óta jelen lévő brit vírusvariánsnak pedig meghatározó szerepe lehet abban, hogy újra erőre kapott...

Legfrissebb