Hirdetés

A társadalmi gondok vizuális reflexiói

Poszterek és kiterjesztett valóság (digitális technológiával létrehozott alkotások) uralják a Transylvanian Design Week keretében megnyitott,  a Publicritic elnevezésű verseny anyagát bemutató tárlatot. A szervezők két év pályamunkáiból válogatták össze a kiállított alkotásokat, 2021-ben Digitális szmog és 2022-ben Perifériák hívószóval hirdették meg a nemzetközi pályázatot. A kiállítás február 20. és március 10. között tekinthető meg a Csíki Moziban.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
A társadalmi gondok vizuális reflexiói
Sok érdeklődőt vonzott a Publicritic nemzetközi tervezőgrafikai kiállítás Fotó: László F. Csaba

A tárlatot hétfőn este hat órakor nyitották meg, egyúttal bemutatták a Publicritic elnevezésű nemzetközi GIF- és plakátpályázatot. A kiállításon plakátok és kiterjesztett valóság formájában tekinthető meg az elmúlt két év terméséből válogatott tárlat anyaga. A megnyitó után a Publicritic szervezői elbeszélgettek az érdeklődőkkel.

László F. Csaba
Megnyitották a tárlatot

Elhangzott: a Publicritic nemzetközi GIF- és plakátpályázatot 2021-ben közösen indította útjára a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke, a Szent László Napok és a Non-common Design Studio. Mint részletezték: küldetésüknek tartják, hogy ezzel az eseménysorozattal és kiállítással az aktuális társadalmi problémákat feldolgozó vizuális reflexiót mutassanak meg a közönségnek. Kifejtették: felhívásukkal arra bátorítják a tizennyolcadik évüket betöltött alkotókat, nemzetközi szinten, hogy merjenek állást foglalni és vizuálisan kifejezni véleményüket. Hozzáfűzték: szakmai zsűri biztosítja, hogy a versenybe benevezett alkotásokból színvonalas válogatást tudjanak készíteni. Erre a feladatra minden évben nemzetközileg elismert képző- és tervezőművészeket kérnek fel, díjakat pedig Plakát és GIF-animáció kategóriában osztanak.

– Ezek a munkák nem a klasszikus értelemben vett múzeumi környezetben készültek, hanem kint az utcán. Ennek az alapötlete a koronavírus időszakában született meg, ha az emberek nem mehetnek galériákba, akkor a képeket, a művészetet vigyük ki az utcára – ismertette a Publicritic koncepcióját Kolcsár Zsolt, a szervezői csapat egyik tagja.

László F. Csaba
Megörökítésre érdemesnek tartották a látogatók a kreatív képeket

Mint Gagyi Judit Eszter szervező elmondta, a Publicritic célja minden évben az, hogy a különböző társadalmi problémák vizuális reflexióját nyújtsák. 2021-ben Digitális szmog hívószóval tettek közzé pályázati felhívást, amelynek oka a világjárvány időszaka alatt kötelezővé váló digitális jelenlét és annak a hétköznapokra való kivetülése volt. Ezután, 2022-ben a Perifériák témakörében lehetett alkotásokat beküldeni. Mint részletezte: utóbbi esetben abból a tényből indultak ki, hogy a társadalmi csomópontok és a perifériák között folyamatosan mozgásban vannak az emberek, akárcsak a kultúra és a társadalmi értékek is. A Transylvanian Design Week keretében az elmúlt két évben beérkezett alkotásokat láthatja a közönség február 20. és március 10. között a Csíki Mozi galériatermében.

Mint a megnyitón elhangzott, a tervek szerint a szervezők folytatják ezt a kezdeményezést, immár a China Europe International Design Culture Associationnel (CEIDA) együttműködésben. A csíkszeredai eseményen friss, idei pályázati felhívásuk témáját is ismertették, amely az Art and money – azaz Művészet és pénz – címet viseli majd, a pályaművekkel február 27-től nevezhetnek be az alkotók.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!