A szülőket is érinti a napközis létszámcsökkentés

Még üres az udvar. Lesz, aki vigyázzon a gyermekekre?

Pár nappal a nyitás előtt még van, ahol kivárnak, van, ahol csökkentették a működési időt, és van, ahol tényleg kevesebb kisegítő személyzettel fogadják jövő héten a napközis gyermekeket. Az igazgatók egybehangzóan állítják: az elvárt létszámcsökkentés jószerével ellehetetleníti a napközik működését. És felhívják a figyelmet, hogy a változások a szülőket is jelentős mértékben érintik.

Még üres az udvar. Lesz, aki vigyázzon a gyermekekre?
Még üres az udvar. Lesz, aki vigyázzon a gyermekekre?

[dropcap]M[/dropcap]ár csak néhány nap, és a nyári szünet lejártával megnyílnak a napközi otthonok, óvodák kapui. Bár a hivatalos tanévnyitó szeptember 14-én lesz, a kisgyermekeket rendszerint már szeptember elsején fogadják a napközik. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az előirányzott leépítések végrehajtásához milyen megoldásokat találtak a székelyudvarhelyi óvodavezetők.
Nem küldtek el senkit, viszont egy órával csökkentették a nyitvatartási időt az Eszterlánc Napköziben. Míg eddig már reggel fél hatkor fogadták a gyermekeket – ezt több szülő is igényli –, ezután fél hétkor nyitnak. A dadák mostantól már nem teljes normával dolgoznak, így maradhatnak, de csökkent a munkaidejük.
– A leépítések nehézségén túl arra is kell gondolni, hogy ezek a lépések a szülőket mennyire érintik – mondta Koncz Melinda óvodavezető. És minden változást nyáron kellett életbe léptetni, a szülőket kész tények elé kell állítaniuk – tette hozzá.
Néhány intézményben kivárnak, reménykednek annak a folyamodványnak az eredményességében, amelyet Görbe Péter főtanfelügyelő készült elküldeni a szakminisztériumhoz. A Villanytelepi Napközi Otthonban két választási lehetőség van: vagy megtartják a két konyhai állást, akkor viszont „három és fél” dada marad a közel 200 gyermekre napi mintegy 11 órában, vagy megszűnik a konyha, hogy legyen elég személyzet a gyermekfelvigyázásra.
A Malom utcai Zsibongó Napközibe több mint 200 gyermek jár, köztük majdnem 40 kétéves. Konyha kell, felvigyázó is kell, hiszen a gyermekek épségéről van szó – jelentette ki Tótharsányi Éva igazgató. Itt is még minden a levegőben lóg, reménykednek a keretszámok kiigazításában.
Van, ahol normacsökkentéssel és nyugdíjba vonulás miatt úgymond „megoldódott” a helyzet. De Antal Csilla, a Ficánka Napközi Otthon igazgatónője egyelőre nem tudja, hogy karbantartó nélkül az eléggé nagy épülettel és udvarral hogyan fognak a jövőben boldogulni.
A legnagyobb százalékban a Napsugár Napközi Otthonban kell létszámot csökkenteni, itt a kisegítő állások 40 százalékát kell leépíteni. Szeptember elsején kevesebb emberrel, „alapjáraton” elindítják a tevékenységet, szerencsére a tapasztalatok szerint az első két hétben még viszonylag kevés gyermek érkezik. Itt is reménykednek, hátha a minisztériumban átgondolják a leépítést. Már arra is van tervük, hogy miként állítják vissza a dolgozók sorát, ha a tanévkezdésre pozitív választ kapnak.
A csökkentett felállásban szinte elképzelhetetlen az intézmények működése – hangsúlyozták újfent a megkérdezett óvodavezetők. Volt, aki határozottan kijelentette: a mostaninál kevesebb emberrel nem lehet a napközit kinyitni.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community