A színház ügykezelésébe került a mozi

Új széksorok a moziban. Előadásra várva Fotó: Balázs Árpád

Elfogadta Csíkszereda önkormányzatának tanácsa az FK Csíkszeredával kötött keretegyezményt a pénteki soros tanácsülésen, döntöttek arról, hogy a következő tanévtől összevonják a Cimbora és a Kis Herceg óvodákat, a mozit pedig átadták a Csíki Játékszín ügykezelésébe.

Új széksorok a moziban. Előadásra várva Fotó: Balázs Árpád
Új széksorok a moziban. Előadásra várva Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]T[/dropcap]ekintettel arra, hogy augusztusban nem tartanak rendes havi tanácsülést, az júliusi soros ülésen számos fontos kérdésről szavazott Csíkszereda megyei jogú város tanácsa, közvetlenül a városnapok hivatalos megnyitója előtt. Például felújítás céljából átadták a város belterületén és a város ügykezelésében levő, a katonaság felé vezető országutat a Romániai Országút és Autópálya Társaságnak. A villanyvezetékek bővítése és felújítása céljából a Szász Endre és Zsögödi Nagy Imre utcákat ideiglenesen átadták az Electrica Rt.-nek.

A színházé a mozi
Szeptember 1-jétől a Csíki Játékszín ügykezelésébe kerül át a mozi épülete – döntött a testület –, mivel a színháznak megvan a szükséges kiszolgáló személyzete, hogy előadóteremként működtessék az épületet, amíg sikerül megvásárolni a felszerelést, hogy igazi moziként működjön. Emellett elfogadták Csíkszereda kulturális stratégiáját, amelyben összesítették a jelenlegi és a tervezett tevékenységeket.
Módosították továbbá a Bölcsőde újraszervezését jóváhagyó 2013/219-es határozatot, és 3 fővel megemelték a befogadható gyerekek számát. Így a 63 bölcsődést több, kisebb létszámú csoportba osztják majd, és a szociálisan hátrányos helyzetűeknek is biztosítani tudják bölcsődei ellátását – tudtuk meg Füleki Zoltán alpolgármestertől.
Döntöttek arról, hogy a Sarkadi Elek utca Széked és Bánya utca közötti szakaszának nevét Gaál Mózes utcára módosítják, és elfogadták a Kalász negyed felújításának megvalósíthatósági tanulmányát. Füleki Zoltán elmondta, több lakossági fórumot és egyeztetést követően végül úgy döntöttek túl költséges lenne egy emeletes parkolóház építése, így a területen csupán parkolókat alakítanak ki, de nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy a későbbiekben megépüljön ott a parkolóház.

Követhető buszok
Egy magyarországi cég, a Linear Kft. reklám céljából ingyen vállalja, hogy a városi busz öt megállójába és az autóbuszokra egy követő- és kijelzőrendszert szerel. Miután ezeket üzembe helyezik, követni lehet majd, hogy hány perc múlva érkezik az autóbusz a megállóba – tudtuk meg Antal Attilától. Hozzátette, a város csupán a villanyáramot, és a pannók felszerelésének lehetőségét kell biztosítsa a megállókba.
Ahhoz, hogy a Goscom Rt. elkerülje a fizetésképtelenséget, a törzstőkéjét 807 ezer lejjel, tulajdonképpen a tavalyi veszteségük összegével emelték.

Összevont óvodák
Szükségessé vált az óvodahálózat átszervezése is, mivel a Cimbora óvoda 107 gyerekkel nem lehet önálló jogi személy – a törvény ehhez 150-es létszámot ír elő. Ezért a következő tanévtől összevonják a Cimbora és a Kis Herceg óvodákat, ami egyben azt is jelenti, hogy munkahelyek fognak megszűnni az adminisztráció területén. Antal Attila kifejtette, hiába fordultak kéréssel az óvodákhoz az előző években is, hogy tartózkodjanak attól, hogy a szükséges minimális létszámnál több gyereket írjanak be az egyes csoportokba, mivel ezzel veszélyeztetik a többi intézmény létét. Hozzátette, nem fenntartható, hogy amíg az önkormányzat tulajdonában levő, óvodák számára megfelelő épületek üresen maradnak, addig máshol épületeket bérelnek, és toldanak, mivel azoknak jobb az elhelyezkedésük vagy a pedagógus személye vonzóbb a szülők számára. „Most a Cimbora egy sebtapasz, de a következő tanév elejére teljes egészében át kell szervezni az óvodák hálózatát” – vélekedett a polgármesteri feladatkörrel megbízott alpolgármester.

Egyezmény a Futball Klubbal
Kertegyezményt fogadtak el az FK Csíkszeredával való együttműködésről. Ebben a város vállalja, hogy 2017-ig felújítja a futópályát, kialakítja az éjszakai megvilágítást és biztosítja a magyar kormány támogatásából megvalósuló bentlakáshoz és lelátóhoz szükséges közművesítést, vagyis a víz, villany, gáz, internet bevezetését maximum 7,5 millió lej értékben. Ugyanakkor kitér arra is, hogy a létrejövő bentlakásban a Márton Áron Főgimnázium 150 tanulója számára biztosított helyekért a város az épület értékének maximum 2 százalékát fizeti ki bérként. Leszögezték azt is, hogy az épület leendő fenntartási költségeit a város fedezi.

Háromszéki Eszter

: an accessible web community