A szépvízi örmény templom felújításán dolgoznak

Újabb kalákatábor

 

A héten újabb kalákatáborban önkéntes fiatalok dolgoznak a szépvízi örmény katolikus templomnál. Ezúttal a kolozsvári és a budapesti műszaki egyetem építész hallgatói munkálkodnak a templombelsőn és a templom kerítésének újrafödésén.

08_zakarias_botond_ormenyek
Előkerülnek a templom titkai. Kalákában újul a templom

A szépvízi örmény katolikus templom belső felújítása tavaly kezdődött el, idén pedig már a második kalákatábort szervezik, amelynek keretében a 252 éves templom falát borító olajfestékrétegeket távolítják el. A munkálatokkal most a templom sekrestyéje szabadulhat meg az első alkalommal az 1920-as években rákent olajfestéktől.
A táborban az építészhallgatók egy része örmény gyökerekkel is rendelkezik, mások szakmai gyakorlatként végzik a munkát, tudtuk meg Zakariás Botond építészmérnöktől, táborvezetőtől.
A kaláka első napján az olajréteg alól ceruzafeljegyzések kerültek elő. A felújítás során azonban nem ez volt az első meglepetés. A falkutatás az oltár mögötti keleti falrészen örmény nyelvű bekarcolt feliratokat tárt elő, ugyanakkor több felszentelési kereszt is láthatóvá vált, amelyek restaurálását szakemberek végzik majd.
Szintén érdekesség, hogy a diadalív díszpajzsán két évszám is olvashatóvá vált, az egyik évszám 1887, míg a másik 1925.
A tavaly elkezdett folyamat a templom állagának megőrzése szempontjából is fontos, hiszen az olajfestékkel bekent falak nem tudtak „lélegezni”, így helyenként a festés is felpattogzott.
A mostani kalákatábor résztvevői a belső munkálatok mellett a templom kerítésének födését is kijavítják. A munka mellett pedig délutánonként a helyi és erdélyi örmény értékekkel, történelmével ismerkedhetnek meg.
A templom felújítását jövőben is folytatják, a tervek szerint szintén kalákatáborok formájában – fogalmazott Zakariás István, a szépvízi örmény egyház gondnoka.
A tábort az Örmény-Magyar Kulturális Egyesület, az EMÖSZ és a Csíkkörzeti Szentháromság Alapítvány szervezte Hargita Megye Tanácsának támogatásával.

Daczó Dénes

: an accessible web community