Hirdetés

A szépvízi nő, aki Európa egyik legkeresettebb romániai bűnözője

Kevesen tudhatják, de Európa legkeresettebb romániai női bűnözője, aki ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, szépvízi származású. Az ítélet elől Angliába menekülő Enderle Ildikót, noha megtalálták a román hatóságok, a brit bíróság végül nem adta ki.

HN-információ
A szépvízi nő, aki Európa egyik legkeresettebb romániai bűnözője
A szépvízi nő a csehországi Lady Bar 69-ben lányokat toborzott, akiket kizsákmányoltak Fotó: newsweek.ro

Enderle Ildikóról legutóbb a newsweek.ro portál cikkezett tavaly, összefoglalva a nő botrányos életét. Mint írták, Európa legkeresettebb román női bűnözőjét azt követően ítélték el, hogy 2003 és 2010 között fiatal lányokat toborzott, köztük egy 15 éves kiskorút is. Ezek a lányok nehéz családi körülmények közül származtak, vagy pszichés problémákkal küzdöttek, és azt ígérte nekik, hogy háztartási alkalmazottként vagy táncosnőként fognak dolgozni egy csehországi panzió bárjában, a Lady Bar 69-ben. A valóságban azonban a lányokat Enderle Ildikó társai átvették, és prostitúcióra kényszerítették őket a kocsma mögötti rejtett illegális bordélyházban. Azokat, akik ellenkeztek, megverték vagy megfenyegették. A bordélyházat végül az onnan megszökött lányok buktatták le. Enderle és társai lebuktak, szervezett bűnbanda létrehozása, emberkereskedelem és kiskorúak kényszerítése gyanújával indítottak eljárást ellenük. 2014 és 2015 között Enderlét négyszer is elítélték: öt év börtönt a Kovászna Megyei Törvényszéken, további öt évet a Hargita Megyei Törvényszéken, két év és hat hónap börtönt a Csíkszeredai Bíróságon, és hat év börtönt a Marosvásárhelyi Ítélőtáblán.

politiaromana.ro

Mivel az ítélethozatal után a román hatóságok nem találtak rá, a nő ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, és a neve meg a fényképe felkerült az Europol legkeresettebb bűnözőinek listájára. Eközben a Kuna Ildikó nevet használta, és Angliába szökött. A közel öt évig tartó menekülés 2019. december 11-én ért véget, amikor egy konstancai rendőr, George Safta, aki az Egyesült Királyságban tartózkodott, megtalálta Manchesterben. A nő hamis néven élt Manchester egyik elegáns részében a jelenlegi partnerével. A körözött nőt azonnal letartóztatták, és 2022. október 27-én a Westminsteri Magisztrátusi Bíróság elsőfokon elrendelte a kiadatását Romániának, ahol letöltheti a büntetését. Enderle azonban fellebbezett a döntés ellen, azzal érvelve a bírónak, hogy Romániában súlyos diszkrimináció érte a magyarsága miatt: amikor kihallgatták és letartóztatták, a rendőrök brutálisan bántak vele, részben etnikai gyűlöletből. A nő azt is mondta, hogy mindemellett a román rendőrök „bozgor”-nak nevezték, és ennek eredményeként szorongást és klausztrofóbiát tapasztalt. A nőt pszichológiai szempontból is megvizsgálták, és a szakember megerősítette, hogy „súlyos depresszió és szorongás” gyötri, ami a „családjával való kapcsolat elvesztése” miatt alakult ki, ami a szakértő szerint „növeli az öngyilkosság kockázatát”. A bírósági szakértő elmagyarázta, hogy „a kiadás valószínűleg bizonyos érzelmi és pszichológiai kárt okozna a kérelmezőnek”.


Hirdetés

A végén a brit bíróság úgy döntött, hogy, tekintettel a nő mentális állapotára, a kiadatása „túl súlyos intézkedés” lenne, és elutasította a román hatóságok kiadatási kérelmét, így Enderle Ildikó szabadlábra került. Viszont továbbra is nemzetközi elfogatóparancs van érvényben ellene, így ha elhagyja Angliát, bármely más ország területén letartóztathatják.

A nő jelenleg is szerepel a legkeresettebb romániai bűnözők listáján.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!