A Siculum Band első koncertje

Próbál a Siculum Band. Premier

Az októberben alakult Siculum Band Fúvószenekar először zenél közönség előtt az idei Csíkszeredai Városnapokon. Az együttes első fellépésére sokszínű műsorral készült, elhangzanak indulók, ismert film- és rajzfilmzenedarabok, népszerű slágerek, könnyűzeneszámok, valamint két magyar operett-részletet is eljátszanak. Aki szeretné meghallgatni egyórás műsorukat, legyen ma fél ötkor a Promenádon, a Csíki Játékszín előtt.

Próbál a Siculum Band. Premier
Próbál a Siculum Band. Premier

[dropcap]A[/dropcap] Siculum Band fiatal zenészekből, zenetanárokból, zenekedvelőkből verbuválódott. A próbákat heti rendszerességgel tartják, Veress Hunor zenekarvezető irányításával. A zenekar klasszikus zenét, dzsesszt, népzenét, hagyományos fúvósműveket, valamint filmzenét, operett- és könnyűzenei slágereket is játszik – olvashatjuk a Facebookon lévő bemutatkozójukban.

Fiatal karmester
Veress Hunor a csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskolában végzett hegedű szakon 2011-ben, jelenleg a brassói egyetemen mesterizik zene szakon.
– A szüleim, bár nem tanultak zene szakon, zeneszerető emberek, a testvéreim zenét tanítanak, a nővérem itt a városban, a bátyám pedig Gyergyószentmiklóson zenetanár. Én is a zenei pályát választottam, 12 évig tanultam hegedülni, és most is azt folytatom. Egy percig sem bántam meg, hogy ezt választottam, igazából büszke vagyok – mondta zenei előéletéről.
Hozzáfűzte, nagy felelősség egy zenekar vezetőjének lenni.
– Nem könnyű munka, szinte mindenki más érzelmekkel, más gondolatokkal rendelkezik, én próbálok megfelelni mindenki igényeinek – jegyezte meg.

A kezdetekről
– A környező falvak mindegyikének van már fúvószenekara, Csíkszeredának nem volt. Így néhány zenészkollégámmal arra gondoltunk, alapítunk egyet itt is – vázolja a zenekar létrejöttének körülményeit Veress Hunor –, megkerestük a városvezetést, hogy támogatják-e az ötletet.
Kezdeményezésüket felkarolta a városvezetés. A zenekarvezető szerint bár az utóbbi években kezdtek megszaporodni a hasonló zenekarok, főleg vidéken, de még nincs akkora hagyománya a rezesbandáknak itt Székelyföldön, mint például Magyarországon, ahol majd minden településnek van rendőr-, tűzoltó-, mentőszenekara.
– Egy fúvószenekarnak közösségformáló ereje van, ezenkívül képviseleti lehetőséget jelent az adott településnek – mondta Veress Hunor.
A karmester emlékeztetett arra, hogy tavaly októberben tartották a toborzót, így indultak tizenöten, mára túsz tagja van a zenekarnak.
– Vannak olyanok is, akik még csak most tanulnak, de elsősorban hozzáértő zenészeket vártunk a toborzóra, hogy legyen amire alapozni – szögezte le, megjegyezve, hogy a zenekar tagjainak életkora 13-tól 24 évig terjed.
Mint mondta, a városvezetéssel kötött egyezség szerint az első fellépést a zenekar alakulásától egy éven belül kell megtartani.
– Ennek legjobb alkalmat a városnapok eseménysora biztosít, így a hagyományos megnyitón mi fogunk zenélni – tudtuk meg a karvezetőtől.

Székely Banda
A néven sokat gondolkodtak, ugyanis azt akarták, hogy nemzetközi viszonylatban is érthető, elfogadható legyen, s utaljon arra, hogy kik a tagjai és milyen tájegységet képvisel. Így esett a választás a Siculum Band megnevezésre, ami magyarán annyit tesz, mint Székely Banda.
A Siculum Band fúvószenekar vezetői szeretnék a tagok létszámát legalább 35 főre emelni, újabb jelentkezőket várnak. További információkat a zenekar www.fb.com/siculumband oldalán lehet olvasni.

Györffy Ibolya

: an accessible web community