A POL szerint hosszú távú stratégiára van szükség

Felmérték, honnan kell elindulni. Godra Zsolt sportról, pénzről és lehetőségekről

Még a helyi költségvetés elfogadása, a sportfinanszírozásról való döntés előtt igyekezett feltérképezni a város sportéletét a székelyudvarhelyi önkormányzati testület többségi frakciója. A Szabad Emberek Pártja (POL) szerint egyensúlyra kell törekedni a versenysport és a szabadidősport támogatása között, továbbá új létesítmények építésére van szükség.

A helyi sportélet szervezőivel év eleje folytatott 22 találkozó nagyjából elég volt ahhoz, hogy a POL úgymond kitapintsa Székelyudvarhely „sportpulzusát”, meglátásaikat sajtótájékoztatón ismertették a Harghita Business Center vállalkozói inkubátorházban.

Hiányos lehetőségek
Közel kétezer gyermek és fiatal sportol aktívan, 169 felnőtt leigazolt sportolója van a városnak, 33 edző tevékenykedik és összesen 28 sportpályát számoltak össze (ebben a tornatermek, szabadtéri pályák is ott vannak). Székelyudvarhelyen a kézilabda a legnépszerűbb sportág, utána a labdarúgás, jégkorong, asztalitenisz, teremfoci következik. A város egyfajta régióközpontként is működik, hiszen a környező településekről is sokan bejárnak sportolni.
– Összesen 28 sportág van jelen. Az önkormányzat szűkös sportfinanszírozási keretének elosztását új alapokra kell helyezni. Egyrészt a versenysport finanszírozása nem az önkormányzat kizárólagos feladata, másrészt az egészséges szabadidősportnak is biztosítani kell a megfelelő infrastruktúrát. A járvány enyhülése után feltétlenül meg kell vizsgálni, hogy mi az, ami hosszú távon a város, a városlakók érdekeit szolgálja – hangsúlyozta Godra Zsolt önkormányzati képviselő.
Egyelőre viszont elég hiányos lehetőségek vannak az aktív sportolásra, elhangzott az is a sajtótájékoztatón, hogy Székelyudvarhely jelentős lemaradásban van a többi székelyföldi városhoz képest. A megbeszélések is rávilágítottak erre a problémára, és szóba kerültek a klubok középtávú céljai, lehetőségei is. A POL úgy véli, a jól szervezett és menedzselt sportélet egyszerre járul hozzá a gyerekek és felnőttek egészséges életmódjához. A város költségvetéséből éppen ezért azokat a klubokat, egyesületeket kívánják támogatni, amelyek az egészséges életmód fenntartását szolgálják.
– A legtöbb szülő számára ugyanis nem a sikeres sportkarrier az elsődleges cél – jegyezte meg Godra.

Szabadidőközpontot a Küküllő partjára
Konkrét elképzelésekről is hallhattunk: szükség van a városi stadion felújítására, egy legalább 33 x 25 méteres medencével rendelkező uszodára, illetve egy korszerű, multifunkcionális fedett csarnok felépítésére is.
Bár a sajtótájékoztatón még nem hangzott el, később kiderült, hogy a Városháza beruházási és urbanisztikai osztályával egyeztetve már ki is jelölték az új sport- és szabadidőközpont helyszínét. A POL a Rákóczi Ferenc utcai ipari övezet és a Nagy-Küküllő közötti területet látja erre alkalmasnak, ahol a felsoroltak mellett szabadtéri színpad, vásárokra alkalmas felület, szabadtéri tenisz- és minifocipályák, valamint bringapark is helyet kaphatna. Megtudtuk azt is, hogy a közel 12 hektáros terület övezeti rendezési tervének (PUZ) ügyében a hivatal már lépett: várhatóan szeptemberre készül el a dokumentum.

Asztalos Ágnes