Hirdetés

A Makropulos ügy a Csíki Játékszínben

Izgalmas, fordulatos, detektívregények hangulatát idéző kamaratermi darab bemutatójára készül a Csíki Játékszín. Josef Čapek és Karel Čapek A Makropulos ügy című lebilincselő története az élet misztériumáról, az örökkévalóságról és a halhatatlanság etikai dilemmáiról is szól. Vajon az emberi életnek a végesség ad értelmet?

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
A Makropulos ügy a Csíki Játékszínben
Ismét egy ma is aktuális témát dolgoz fel a Csíki Játékszín legújabb darabja Fotó: László F. Csaba

Az idei évad első kamaratermi előadásának bemutatójára készül a Csíki Játékszín, mely Josef Čapek és Karel Čapek cseh drámaírók A Makropulos ügy című műve. A színdarabról sajtótájékoztatón számoltak be hétfő délelőtt. Mint Veress Albert, a Csíki Játékszín igazgatója elmondta, a történet az örök fiatalságra vágyó ember tragédiáját mutatja be, az élet misztériumáról, az örökkévalóságról és a halhatatlanság etikai dilemmáiról szól.

Nagyon különleges darab, mert egy jogi krimi, de olyan kérdésekről is beszél, hogy folyton halogatjuk, mindig a jövőbe helyezzük a boldogságot, gyakran úgy érezzük, hogy ha több időnk lenne, akkor teljesebben tudnánk élni, részletezte az intézményvezető.

A darab rendezője, Cristina Giurgea most első alkalommal dolgozott magyar nyelvű társulattal, ami először nehéz volt számára, de úgy véli, sikeresek voltak a nyelvi korlátokon átívelő próbálkozásaik. Kiemelte: a darabot már első olvasatra is különlegesnek találta, mivel mese, fantázia és valóság keveréke, emellett a halhatatlanság témája is izgalmas számára. Bartalis Gabriella rendezőasszisztens szerint A Makropulos ügy legfontosabb pontja, hogy nagyon aktuális a benne feldolgozott téma, a mai kor embere kiemelten tud kapcsolódni a történethez, mert valamilyen formában mindenki vágyik a halhatatlanságra. Ellenben amikor a közelébe kerül, az már egészen más hozzáállást szül, ezért kényes kérdés a halhatatlanság.

A darab szereplői kifejtették:

az egész próbafolyamat izgalmas detektívregény, egyfajta közös nyomozás volt számukra, az egyik legfontosabb kérdés, melyet felvet, hogy értékesebb-e az életünk így, hogy kevesebbet élünk, és miben lenne más, ha háromszáz évig élnénk.

László F. Csaba

Kosztándi Zsolt elmondta: annyira izgalmas és letehetetlen a színdarab szövege, hogy szívesen hallgatná rádiójátékként is. Hozzátette: a hangulata számára Poirot-filmeket, Agatha Christie-regényeket idéz, mely vonzza a fantáziát. Lőrincz András Ernő szerint a darabban a mennyiség és a minőség ütköztetése kerül színre, a hosszú és rövid élet között. Soha nem érezzük azt, hogy boldogok vagyunk, valójában mindig csak azt érezzük, hogy boldogok voltunk vagy leszünk, osztotta meg gondolatait.

Soha nem volt sürgetőbb fiatalnak maradni és nagyon sokat élni, mint most, ezért van aktualitása a darabnak,

vélekedett Tatár Zsuzsa, melyet Bilibók Attila azzal a kérdéssel egészített ki, hogy ha azt az időt, melyet élünk, nem töltjük meg értelemmel, fontos dolgokkal, akkor vajon megéri-e háromszáz évet élni. Úgy vélik, a darab egyik fő mondandója, hogy nem mindegy, hogyan, mivel töltjük el az életünket, és meg kell ragadni minden pillanatot.

A Makropulos ügy című darab bemutatója november 10-én, pénteken 19 órától lesz a Hunyadi László Kamarateremben, majd ismét játsszák 11-én, szombaton 19 órától szabadelőadásban, melyre érvényes a szabad bérlet, előzetes helyfoglalás szükséges. Jegyek válthatók online a színház weboldalán, valamint a jegypénztárában hétfőn, szerdán és pénteken 12 és 15, kedden és csütörtökön 15 és 19 között, illetve előadások előtt egy órával.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!