A levegő ura

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
A levegő ura
Fotó: Vlaicu Lajos

Vannak inspiráló, sikereket és kudarcokat egyaránt bemutató történetek, melyekből az átlagnéző vagy -olvasó maga is bátorságot meríthet, hogy igen, végül is nem lehetetlen. Roland Lazenby Michael Jordan, a levegő ura című életrajzi írása bizonyára ilyen, amelyhez hasonlóan a Last Dance streamingsorozat is feldolgozza a sztár Chicago Bullsban betöltött szerepét.
A könyv meglepő módon Michael Jordan ük- és dédszülei történetével indít – talán a genetikai vonal hangsúlyozása miatt –, bemutatja, hogy a szupersztár családjának milyen nehézségeket kellett kiállnia az Egyesült Államok rasszizmusban bővelkedő társadalma miatt. A családi megpróbáltatások később a kitartás és ellenállás formájában, mintha egy személyben, MJ-ben, a levegő urában összpontosultak volna, aki a faji különbségeket, betokosodott világnézetet kosárlabdajátékával pályán és azon kívül mutatott magatartásával kimozdította tengelyéből, s ezáltal új szintre emelte mind a sportágat, mind magát a társadalmat.
Kétség sem férhet hozzá: személye a világra is óriási hatást gyakorolt. A nyolcvanas és kilencvenes évek egyik legmeghatározóbb egyéniségének életrajzkönyve számos, a Jordan korát meghaladó információt oszt meg az olvasóközönséggel, gondoljunk csak akár a hatalmas szponzorra, amit fiatal éveiben kötött a legnépszerűbb sportszergyártó világmárkával, amely még az NBA (az Amerikai Egyesült Államok nemzeti kosárlabda-szövetsége), illetve más akkori szupersztárok szemét is szúrta. Mintha a nagyság és a siker egész életében bele lett volna kódolva.
Persze a siker és csillogás mellett könnyen megfeledkezhetnénk arról, hogy már nem is az emberről szól a történet, pedig nagyon is igen, ami leginkább a versenyszelleméből fakadóan időnként kellemetlen helyzetekbe sodorta a Chicago Bulls fenoménját. Képes volt mindenből versenyt kialakítani, állandóan magas hőfokon égett, újabb és újabb kihívásokat keresett magának. Természetesen hozzá és világához mérhető összegek forogtak kockán, vagy, mondjuk, inkább golfütőn és pókerkártyán. De a sötét oldal a hat NBA-győzelmet elérő világsztár magánéletében is jelen volt, apja meggyilkolása némiképp beárnyékolta karrierjét, a későbbiekben azonban ezt a veszteséget fel tudta dolgozni, és újabb sikereket ért el.
Sokáig a liga legértékesebb játékosa volt. Két évtizeden át szinte állandó jelleggel beszavazták az álomcsapatba, sőt a Dream Teammel a ’92-es barcelonai olimpiai játékokon aranyéremhez vezette a csapatot. Ennyi év elteltével már-már azt hinnénk, tényleg könnyű volt neki, viszont csapattársai minden edzésen a poklot élték át miatta és versengései miatt, ami kemény munkával párosult. A sikereket a Chicago Bulls vezetőségével kialakult ellenséges körülmények is nehezítették. A pályán Scottie Pippentől és csapattársaitól állandóan maximumot követelt, de a szupersztároknál ez már csak így működik. A sportban elért sikerekhez természetesen elengedhetetlen volt Phil Jackson sikeredző jelenléte is, aki a sztárokkal teletűzdelt csapat játékosait összecsiszolta, és buddhista tanokat, illetve egyéb módszereket is bevetett a siker érdekében.
A könyv lélegzetelállító, a levegő urához hasonlóan az olvasó is időnként úgy érzi, maga is megemelkedik, ha nem máshonnan, legalább a kényelmes székéből, és lélegzet-visszafojtva olvassa a csodát. Valamelyest olyan érzés lehet, mint azoknak, akik aktív pályafutása során láthatták játszani Michael Jordant, a kosárlabda királyát, miközben zsákolásra készült.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!