A lehetőségekkel élni kell

Székelyudvarhely szerepe és helye a Brüsszel–Budapest–Buka­rest tengelyen, illetve az EU új költségvetési időszakában nyíló pályázati lehetőségek volt a témája annak a tájékoztatónak, amelyen az RMDSZ polgármesterjelöltje, Derzsi László, illetve Vincze Lóránt európai parlamenti képviselő vett rész.

Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, a FUEN elnöke elmondta az Attila utcai kampányirodában, hogy Brüsszelben már körvonalazódik, hogy mik lesznek a prioritások a 2021–2027-es költségvetési periódusban. Egy település fejlődésének az a kulcsa, hogy mennyire használja ki az elérhető pénzalapokat, aki él ezekkel a lehetőségekkel, annak lesz pénze a fejlesztésekre, és a fejlesztésekkel egyre közelebb kerülünk az autonómiához is – fogalmazott a politikus. Vincze Lóránt úgy látja, hogy Udvarhelyen még sok beruházásra lesz szükség, és ismerve az EU prioritásait, ezekre rá kell és rá lehet készülni. Mindehhez szükség van a jó kapcsolatrendszerre, eredményes hálózatra, és az RMDSZ képes ezt biztosítani a településvezetőknek. 

– Az innováció, a fenntartható fejlesztések, a zöld programok, a digitalizáció, oktatás és egészségügy lesznek a kiírandó pályázatok főbb témái. 2021. január elsején megnyílnak a pályázatok, bár várhatóan Romániában csak később indul majd be a folyamat – közölte a képviselő. – Észszerűen kell hát előre tervezni, és úgy látom, hogy Derzsi Lászlóéknak észszerű projektjeik vannak. Bizalmat szavazok nekik, és élő munkakapcsolatot ajánlok továbbra is.

Derzsi László arról beszélt, hogy most első alkalommal a források egy bizonyos részéről regionális szinten döntenek majd.

– Fontos tehát, hogy a döntéshozatalba mi is beleszóljunk, hogy a város igényeit is be tudjuk vinni. Ebben az RMDSZ minden szinten támogatást tud nyújtani – részletezte Derzsi.