A legtöbben még mindig a párna alatt tartják pénzüket

Illusztráció | Fotó: László F. Csaba

Tízből három román állampolgár (28 százalék) továbbra is a legszívesebben a párna alatt tartja megtakarításait – derül ki a Reveal Marketing Research kedden közzétett felméréséből.

A közvélemény-kutatás szerint háromból ketten alig tudnak pénzt félretenni, és ha sikerül is, inkább otthon tartják megtakarításaikat.

A megkérdezettek egyharmada mondta azt, hogy nem tud pénzt félretenni, ez jobbára a 45 és 55 év közötti korosztályra, illetve a kis jövedelműekre (38 százalék) érvényes.

A válaszadók másik egyharmada úgy véli, hogy az eddiginél kevesebbet fog tudni megtakarítani, jobban oda kell figyelnie havi kiadásainak megtervezésére. Ez a szemlélet a közepes jövedelműek körében elterjedtebb (36 százalék).

A felmérés szerint 2022-ben a 18 és 24 év közötti fiatalok felelősségteljesebben kezelik a pénzügyeiket, és ebben a korosztályban a legmagasabb azoknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy a jövőben többet fognak megtakarítani (14 százalék).

Ha lehetőségük lenne pénzt félretenni, a románok fele a bankok által kínált megoldásokat (lekötött betét vagy takarékszámla) választaná. A 18–35 évesek és az 55 év felettiek esetében lényegesen magasabb azok aránya, akik ezt a megtakarítási stratégiát részesítenék előnyben, 54, illetve 59 százalék. Míg az 55 éven felüliek esetében a tavalyihoz hasonló azoknak az aránya, akik bankban helyeznék el félretett pénzüket, a 35 éven aluli fiatalok esetében a korábbi 33 százalékról 54 százalékra nőtt ez az arány.

Jelentősen nőtt a tőzsdei befektetések iránti érdeklődés szintje is: míg 2021-ben a hazai lakosság mindössze 4 százaléka volt érdekelt ebben, 2022-re 11 százalékra nőtt ez az arány. Ez a fajta pénzügyi magatartás lényegesen elterjedtebb a magas jövedelműek körében, 25 százalékuk azt mondta, hogy inkább befektetné megtakarításait.

Azoknak az aránya, akik azt vallották, hogy a jövőben kevesebb készpénzt fognak használni, a 45 év felettiek (55 százalék), a közepes jövedelműek (57 százalék) és a magas jövedelműek (66 százalék) körében magasabb.

A Reveal Marketing Research online felmérése április 20-a és 26-a között készült 1005 felnőtt korú, internetező városi lakos megkérdezésével.

HN-információ/Agerpres

: an accessible web community