Hirdetés

A lakossággal együtt rendeznék a várost

Újraalkotja, azaz frissíti általános városrendezési tervét a csíkszeredai polgármesteri hivatal. A lakosság január 30-ig jelezheti észrevételeit online, illetve személyesen a városháza ügyfélközpontjában – közölték keddi sajtótájékoztatón a város vezetői.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
A lakossággal együtt rendeznék a várost
Előnyöket biztosít az új általános rendezési terv. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették a város elöljárói Fotó: László F. Csaba

Csíkszereda Általános Településrendezési Tervét és Rendezési Szabályzóját 2012-ben fogadták el, majd 2018-ban módosították és újra elfogadták. A törvény szerinti elévülési ideje tíz év, amelyet egyszer lehet újabb tíz évre hosszabbítani. A hosszabbítás ideje tavaly októberben lejárt, de a 2012 óta bekövetkezett társadalmi, közigazgatási és gazdasági változások szükségessé teszik a dokumentáció frissítését – részletezte Korodi Attila a sajtótájékoztatón.

– A 2022-es év arról szólt, hogy a fenntarthatóság jegyében elkészült a város fejlesztési stratégiája, mobilitási és klímaváltozás elleni akcióterve. Most elérkeztünk ahhoz a fázishoz, amikor bejelenthetjük a nyilvánosság előtt, hogy Csíkszereda újraalkotja az általános városrendezési tervét – mondta a polgármester. Kifejtette: a korábbi dokumentáció megmutatta minden pozitív és negatív hatását. Ezekkel szembesülve és ezeket tudomásul véve azt szeretnék, hogy a mostani fejlesztési irányokat gyökereiben nem megváltoztató, hanem az eddigi negatív elemeit korrigáló és a városfejlesztési stratégiát figyelembe vevő, új rendezési tervét alkossanak. – Láttunk példákat, amelyek minket is bosszantanak és felháborítanak, hogy úgy kerültek ki beltelekrendszerből kültelekbe városi ingatlanok, hogy a tulajdonosok nem tudtak róla, nem tájékoztatták őket. Tudunk olyan helyzetekről, amikor a város lakóövezetei nem kapták meg ezt a státust csak azért, hogy ne legyen szentesítve egy adott övezetnek a már valós státusa. Olyat is tudunk, és szembesülünk azzal, hogy az ipari övezeteknél valamiért a fejlesztési lehetőségek eléggé beszűkültek, ezáltal a szolgáltatások és ipari tevékenységek kibontakozása korlátozott. Ezek mind olyan észrevételek, amelyeket a tevékenységünk során látunk, és ezeket szükséges korrigálni együtt azzal, hogy a város központi zónájára vonatkozó központi védelmi zónának a határait is újra kell értékelnünk, mert egyértelműen vékony olyan városrészekben, amelyek a kommunizmus idején épültek ki, és amelyeknek nincsen direkt kihatásuk a műemlékes zónákra – részletezte Korodi. Hozzátette: január 30-ig a szereda.ro oldalon kitölthető kérdőívben, az urban@szereda.ro e-mail-címen, illetve személyesen a városháza ügyfélközpontjában, a Területrendezési és Városfejlesztési Osztályon várják a lakosság észrevételeit.

Az Általános Településrendezési Terv és Rendezési Szabályzót az Országos Helyreállítási Tervhez (PNRR) benyújtott, kedvezően elbírált, 647 000 eurós, azaz 3,85 millió lejes pályázatból valósítják meg. A projekt célja olyan intézkedések meghozatala, amelyek csökkentik a bürokráciát, illetve amelynek során a valós telekhatárhoz igazítják a beltelek határvonalát. A rendezési terv dokumentációjának frissítése magában foglalja a régészeti, műemlékvédelmi, talajmechanikai, topográfiai, hidrológiai, környezetvédelmi, demográfiai, szociológiai és gazdasági tanulmányok frissítését is.

Bors Béla alpolgármester hangsúlyozta, minden észrevételt szívesen fogadnak és az igényeket megvizsgálják, ezért arra kérik a lakosságot, hogy vegye komolyan a konzultációs folyamatot.

A Csíkszereda Általános Településrendezési Tervére és Rendezési Szabályzójára vonatkozó közbeszerzési eljárást előreláthatólag még idén kiírják.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!