A kereslethez igazították a szakoktatást

Alig néhány hely maradt üresen a helyi szakiskolai osztályokban. Kereslet-kínálat

Idén a székelyudvarhelyi iskolák a helyi munkaerő-piaci igényekhez igazodva, illetve az Udvarhelyszéki Magánvállalkozók Szövetségével konzultálva indítottak szakiskolai osztályokat. Az iratkozás második szakasza már lezárult, és szeptember 3-án, illetve 4-én várják a megmaradt helyekre azokat, akik szakmát szeretnének tanulni.

Alig néhány hely maradt üresen a helyi szakiskolai osztályokban. Kereslet-kínálat
Alig néhány hely maradt üresen a helyi szakiskolai osztályokban. Kereslet-kínálat

[dropcap]S[/dropcap]zakács Paál István, a Bányai János Műszaki Kollégium igazgatója azt mondja, olyan szakokban és szakmákban indítottak osztályokat, amelyek kiismerésével később majd könnyen el tudnak helyezkedni a diákok. Megjegyezte viszont, egyelőre nehéz leszoktatni a szülőket arról, hogy mindenki ne középiskoláról, egyetemről álmodozzon, hanem szakiskolába irányítva, szakmát adjon gyermeke kezébe.

Lezárult a szakiskolai iratkozás második szakasza
Hargita megyében a 2015–2016-os tanévre 27 szakmunkásképző osztályban 756 helyet hirdettek meg, amelyből az első forduló után 270 maradt üresen. A szakképzést választó nyolcadikosoknak már csak egyetlen lehetőségük maradt a beiratkozásra, ők szeptember elején tehetik meg ezt. Székelyudvarhelyen a következő tanévtől hat szakosztály indul.
Egyébként csak néhány hely maradt betöltetlenül a városi szakközépiskolákban a múlt hét péntekén lezárult második iratkozási forduló után, tudtuk meg a tanintézményektől. Udvarhelyen a tavalyhoz képest idén eltérő profilú osztályokat is meghirdettek a tanintézmények.
Az Eötvös József Szakközépiskolában marad az autószerelő osztály, mellette pedig egy élelmiszeripari osztály is indul ősztől, a helyek itt mind beteltek. A Kós Károly Szakközépiskolában a tavalyi kereskedői szak helyett idén fél osztály az árufeltöltői szakon, fél osztály pedig a pincér szakmát fogja elsajátítani a hároméves képzés ideje alatt, előbbiben még maradt néhány üres hely.

Régi és új szakok
A Bányai János Műszaki Kollégiumban az eddigi ács, szakmunkásképző és textiltermék-készítő osztályok helyett ezúttal asztalos-, varrónő- és esztergályos-lakatos tanoncok kezdik a tanévet, üres hely csak a varrónői szakon maradt. A váltást a kereslet indokolta, magyarázta Szakács Paál István igazgató, aki azt is elmondta, hogy a helyi munkaerő-piaci igényeket többszöri, az Udvarhelyszéki Magánvállalkozók Szövetségével folytatott beszélgetés során mérték fel.
– Régi és új szakokat indítottunk. Figyelembe vettük Udvarhely munkaerő-piaci keresletét, és olyan szakokban indítottunk osztályokat, ahonnan majd könnyebben el tudnak helyezkedni a végzett diákok. Textiliparban varrónőket akarunk kiképezni, a mechanika területén esztergályosokat, a faiparon belül pedig asztalosokat. Ezek szinte biztos munkahelyet jelentenek majd a végzősök túlnyomó többségének – vélekedett az igazgató.

Időben felmérni, melyik a járható út
A hároméves szakmunkásképzés harmadik éve indult újra Romániában. Hogy jelenleg milyen érdeklődés övezi, illetve milyen jövő vár erre a típusú képzésre, erről is megkérdeztük Szakács Paál István iskolaigazgatót. Azt felelte, a jövője biztosan jó lesz, a jelene viszont még problémás.
– Nagyon nehéz visszaszoktatni az embereket a szakképzés gondolatához, általában a szülők azt akarják, hogy középiskolát, majd egyetemet végezzen a gyermekük, hogy minél könnyebb élete legyen. Sajnos, amikor eljutnak az érettségiig, akkor rájönnek, hogy igazából a gyermek nem képes az érettségire, tehát nem mehet tovább, ám így szakmája sincs. Az egyedüli megoldás, hogy vissza kell térni a szakmunkásképzőre, és oda is kell adni a gyermeket – mondta Szakács Paál István.
Idén megyeszinten 756 szakiskolai helyet hirdettek meg azok a tanintézmények, ahol szakoktatás zajlik. A helyek zöme betelt az első és második iratkozási szakasz során, szeptember 3-án és 4-én a megmaradt helyekre várják azokat, akik ezt a típusú továbbtanulási lehetőséget választanák.

Udvarhely-információ

: an accessible web community