A Homokszörnnyel indít a Figura

Próba a Figura Stúdió Színházban. Ma mutatják be az új produkciót Fotó: Rancz András

Székely Csaba kortárs drámaíró A Homokszörny című stúdió-előadásának ősbemutatójával indítja 2015–2016-os színházi évadát a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház. A Nagy Bo­tond rendezte – öt nő és öt férfi történetszilánkjait feldolgozó – színmű bemutatója ma este hét órától lesz a gyergyó­szent­miklósi művelődési ház színháztermében.

Próba a Figura Stúdió Színházban. Ma mutatják be az új produkciót Fotó: Rancz András
Próba a Figura Stúdió Színházban. Ma mutatják be az új produkciót Fotó: Rancz András

Székely Csaba kortárs szerző lényegében a társulat kérésére írta A Homokszörny című színművet – számolt be Czegő Csongor a Figura Stúdió Színház sajtótájékoztatóján. Jelezte, a kérést még 2012-ben fogalmazták meg, és a szerző a színház akkori felállását figyelembe véve fogott hozzá a munkához. A menedzser azt is elmondta, mivel a felkérés óta változott a társulat összetétele, a színműben a Figura összes színésze mellett színpadon láthatjuk még Bartha László-Zsolt, Dávid Péter és D. Gulácsi Zsuzsanna vendégművészeket.
A Homokszörny színmű témáját Nagy Botond rendező ismertette, rávilágítva, hogy az alapvetően egyszerű témájú darab az ember kapcsolatát keresi a világgal mind párkapcsolati szinten, mind magányában, mind költőiségében és sokszínűségében. – A káosz világérzetét tárja elénk, amiben vannak apró érzékenységek és türelmetlenségek – fejtette ki a rendező az új produkció kapcsán. Elmondta, az erősnek tűnő emberek sebezhetőségéről szól a darab, ahol a kommunikáció baleset és a türelem véletlen. Ugyanakkor banális történeteken át fontos kérdéseket vet fel többek közt a hűségről, a tiszta kapcsolatok súlyáról, amelyekben bárki magára ismerhet.
Székely Csaba, a színmű szerzője kifejtette, hogy a darab lényegében öt nő és öt férfi története, akik elégedetlenek, csalódottak, férfigyűlölők és nőfalók, érzelmileg kihűlt emberek, akiket az önzés, birtoklásvágy, érzelmi függés jellemez, pedig az egésznek a szerelemről kellene szólnia.
– Öt nő és öt férfi története olyan helyzetekben, ahol a kommunikáció valamiért félresiklik és szenvedést okoz. Ki tudja, miért? Talán mi tudjuk. Talán picit meg is értjük őket, mert bármilyen abszurd a helyzetük, valamiért mégis ismerős. Öt nő és öt férfi, akik nem a boldogságot választják. Ne gondoljuk, hogy jobbak vagyunk náluk – mondta el Székely Csaba a Figura felkérésére írt legújabb drámáról.
Az előadás díszleteit és jelmezeit Kupás Anna tervezte, a fényhatások tervezője Erőss László, a rendező munkatársa pedig Tamás István.
A ma esti ősbemutatót követően az új produkciót holnap és szeptember 23-án tekinthetik meg az érdeklődők, 19 órai kezdettel, stúdióelőadásként, a társulat nagyszínpadán.
Jegyek munkanapokon 8–16 óra között elővételben válthatók a színház jegyirodájában, illetve közvetlenül, előadás előtt a helyszínen. A jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej. Ötfős csoportok esetén a jegyek ára 12 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 8 lej; a csoportkedvezmény csak az elővételben megváltott jegyekre érvényes.

Jánossy Alíz