A főhajtás nem marad el

Hargita megyében több helyszínen is megemlékeznek az aradi vértanúkra, viszont a járványügyi helyzet miatt visszafogottabb eseményekre számíthatunk.

Az 1848–49-es forradalmat és szabadságharcot követő véres leszámolásra, a tizenhárom aradi tábornok vértanúságára, valamint Batthyány Lajos, az első felelős magyar miniszterelnök mártíromságára emlékezünk október 6-án. Idén Székelyudvarhelyen a városi parkban, Berze Imre szobrászművész térinstallációjánál tiszteleghetnek a székelyudvarhelyiek a tizenhárom tragikus sorsú magyar honvédtábornok emléke előtt, ahogyan az elmúlt esztendőkben is kortárs képzőművészeti térinstallációkkal hívták fel a figyelmet e nap jelentőségére. Bár a szervezett, közös emlékünnep megtartását a járványügyi helyzet nem teszi lehetővé, a polgármesteri hivatal lehetőséget ad az egyéni tiszteletadásra. Ezúttal a Sétatéren lehet egy szál virággal emlékezni, érdemes lesz arra sétálni, megkeresni Berze Imre szobrászművész alkotását. A szabadtéri kiállítás mától tekinthető meg, és egészen október 20-ig a helyszínen marad.

Csíkszeredában a korábbi évekhez hasonlóan a 13 aradi vértanú tiszteletére emléktáblákat helyeztek el a Mikó-vár előtti téren, amelyek ma és holnap látogathatók. 

Gyergyószentmiklóson ma délután 5 órakor kezdődik a római katolikus temetőben az aradi vértanúk emlékére szervezett emlékünnepség, majd 6 órától a Szent Miklós-templomban szentmisét mutatnak be. A mai nap folyamán a főtéri perolánál gyertyagyújtási lehetőség lesz az aradi vértanúk emlék idéző arcképcsarnoknál.

Asztalos Ágnes

Szilágyi Dalma-Orsolya