A fészekrakást ösztönzik Ditró községben

Puskás Elemér polgármester tervekről, megvalósításokról beszélt FOTÓK: BONCINA-SZÉKELY SZIDÓNIA

A gyergyói nagyközségbe érkezve tiszta, rendezett falukép fogadja a látogatót: a településvezetés és a lakók együttes munkája ez, hiszen a gondozott porták mellett a középületek, terek látványa is hívogató. Az elmúlt egy esztendő megvalósításait nem lehet elválasztani a korábbi munkától, a fejlődés folytonossága minden területen érzékelhető, és hosszú távú tervekből sincs hiány. Gyergyóditróban Puskás Elemér polgármesterrel és Balázs Kercsó Erzsébettel, a térségben egyedülálló védőnői szolgálat vezetőjével beszélgettünk.

Minél több fiatal hazatérjen és „fészket rakjon” Ditróban – ezt tartja szem előtt Puskás Elemér községvezető, és ezért indult útjára több olyan kezdeményezés, amely egyfajta hívogató gesztusként, apró, de fontos jelzésként adja tudtára a fiataloknak, hogy hazavárják őket.
– Ditró községnek van egy európai uniós alapokból épített egészségháza, amelyet Szent Katalinról neveztünk el. Ennek alegységeként pár évvel ezelőtt megvásároltunk és felújítottunk egy épületet, amelyben védőnői szolgálatot hoztunk létre. A két munkatárs szakmai koordinációját és munkabérét a közegészségügyi igazgatóság biztosítja, a helyi önkormányzat pedig alkalmazta őket, így a községben egy védőnő és egy közösségi asszisztens követi a gyermekek fejlődését a magzati kortól a felnőttkorig, segíti és látja el tanácsokkal a családokat – ismertette a kezdeményezést Puskás Elemér polgármester.
A Szent Katalin Egészségházban további információkat kapok a szolgáltatás működéséről: a szakmai tudás mellett külföldi munkatapasztalattal is rendelkező Balázs Kercsó Erzsébet beszél a védőnői szolgálat működéséről.
– Kolléganőmmel közösen a családok szolgálatában állunk: védőnőként a gyermektervezés pillanatától a gyermek egyéves koráig követem nyomon a fejlődést, látom el tanácsokkal a szülőket, a közösségi asszisztens pedig az óvodás- és iskoláskorúakkal foglalkozik. A kezdetektől a kismamák mellett vagyok, szülésfelkészítő kurzusokat tartok, majd csecsemőgondozással, szoptatással kapcsolatos kérdésekben számíthatnak rám az édesanyák. Az első hat hétben házhoz megyek igény szerint, de általában mindenki kéri a szolgáltatást, amely a ditrói lakosoknak ingyenes. Egyéves korig a háromhavi fejlődési felmérést a közegészségügyi igazgatóság által jóváhagyott felmérőlapok szerint végzem, ugyanezt a munkát a közösségi asszisztens, Hompoth Terézia a gyermekek kétéves korától az iskolás éveik végéig látja el – mondta el Balázs Kercsó Erzsébet.

Fogtündér, Babakelengye, Gyümölcsfa
Az egészségház szakemberekkel együttműködve is szervez tevékenységeket: ilyen a Fogtündér program, amely révén a gyermekek az óvodától a középiskoláig a helyes fogápolásról hallhatnak koruknak megfelelő tájékoztatókat iskolaidőben. A központban magzati szívhangot mérő készüléket is vásároltak: a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház orvosaival együttműködve végeznek szívhangmérést azoknak a kismamáknak, akik a városba járnak terhesgondozásra. A szolgáltatás révén kevesebbszer kell beutazniuk a városba, a védőnő továbbítja az adatokat a terhességet felügyelő orvosoknak – tudtuk meg.
A védőnői szolgálat 2020 márciusától működik Ditróban, ugyanebben az évben indult útjára az önkormányzat Babakelengye programja: minden ditrói újszülött ötszáz lej értékű csomagot kap, az első hetekben-hónapokban nélkülözhetetlen dolgokkal és egy Ditró-címerrel ellátott felsővel. Ugyancsak az idetartozást erősítő gesztusként idén elindították a Gyümölcsfa programot, az igénylések alapján kiosztott facsemetékkel szimbolikusan is gyökereket adtak a ditrói családoknak; a kezdeményezést a következő években folytatni szeretnék.

Rendezett utcakép Gyergyóditróban

Egyre szépülő település
– A községben több olyan beruházás van folyamatban, amelyet 2018–2019-ben indítottunk el, és idén, valamint jövőre fogjuk befejezni: ilyen a víz- és csatornahálózat kiépítése, amely a jövő év elején fejeződhet be, vagy a tömbházak körüli terek rendezése, amiből már csak az aszfaltozás van hátra. Emellett több terv elkészíttetésében is gondolkodunk, hogy a megfelelő időben pályázni tudjunk: a gázhálózat kapcsán belefoglaltuk az idei költségvetésbe a tervezés értékét, mert a felmérések alapján tudjuk, hogy igény van a hálózat kiépítésére. Előkészítjük a tömbházszigetelési programot, mert nemsokára községek számára is lesz pályázati kiírás. Ezenkívül megvannak a tervek a Testvériség utca aszfaltozására, valamint átadtuk a dokumentációt az Országos Befektetési Ügynökségnek (CNI) a sportkomplexum megépítéséhez – sorolja a megvalósításokat, ötleteket, terveket Puskás Elemér.
Ditróban a régmúlt értékeit is meg kívánják őrizni és mai formában átadni a közösségnek, az ide látogató vendégeknek, ezért az önkormányzat megvásárolta a régi malom épületét, amelyben malommúzeumot hoznának létre. A malom udvarán egy autentikus ditrói polgári lakást is elhelyeznek: az elképzelések szerint egy helyi vállalkozó által adományozott épületet tájházzá alakítanak. A projektet ez idáig önerőből végezték, de a továbbiakban pályáznának is erre.

Térrendezés a tömbházak környékén

Utcaneveket hoznak vissza a köztudatba
Ottjártunkkor Puskás Elemér polgármester friss hírrel is szolgált: elkészültek Orotva település új házszámai és utcanévtáblái. A törvény értelmében minden településen újra kell számozni az ingatlanokat, el kell készülnie a község új utcanévjegyzékének. Ez Orotván már megvalósult, augusztusban pedig Ditróban is utcafórumok lesznek, hogy a lakók javaslatait figyelembe véve akár régi utcanevek kerüljenek vissza a köztudatba, váljanak hivatalossá.
A településen az oktatási intézmények korszerűsítése központi kérdés: jelenleg két iskolaépület felújítása van folyamatban.
A községközpont képét meghatározó, az 1800-as években épült községháza, majd bentlakásépület több évig üresen állt, nemrég a Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) révén négymillió lejt nyert az önkormányzat a felújítására. A tervek szerint a Puskás Tivadar Szakközépiskola költözik majd ide, jelenleg a munkálatok befejezéséhez szükséges 2,5 millió lejes banki hitelre várnak, és ha minden a tervek szerint alakul, év végére befejeződhet a munka.
– Tanárként elsődleges fontosságúnak tartom az oktatási intézmények rendbetételét: a tanévkezdésre befejeznénk az orotvai általános iskola felújítását, hogy a diákok zavartalanul járhassanak oda. A két tanintézet korszerűsítésénél Hargita Megye Tanácsa 600 ezer lejjel támogatta az önkormányzatot; a teljes felszerelést meg tudjuk ebből az összegből vásárolni mindkét iskolának. Megkaptuk a prefektúra jóváhagyását, így Erőss Zsolt hegymászóról fogjuk elnevezni az intézményt, hiszen ő Orotván kezdte el iskolaéveit, így állítunk neki emléket egy tanévnyitóval egybekötött névadó ünnepség keretében – összegezte gondolatait Puskás Elemér polgármester.

Boncina-Székely Szidónia