4,7 százalékos átlagos gazdasági növekedéssel számol a CNSP

A 2021-2024-es időszakban 4,7 százalékos lesz a gazdaság átlagos növekedése, 5 százalékos csúccsal 2023-ban – írja az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság (CNSP) szombaton közzétett, fejlesztési régiókra lebontott jelentésében. A dokumentum szerint az építőipari szektor fejlődik majd a legdinamikusabban, átlagosan 8,1%-kal.

A dokumentum az ipar bővülését átlagosan 4,8%-osra becsüli.
A CNSP ugyanakkor azonosítja azokat a kockázatokat is, amelyek befolyásolhatják a becslések pontosságát, köztük a COVID-19 járvány elhúzódását a várható időszakon túl, és a globális keresletélénkülés lassulását.
A központi régióban a jelzett időszakban az előrejelzett reál-GDP növekedés körülbelül 4,9%-os. Ezt a tendenciát főként az ipar és a szolgáltató szektor támogatja, majd az építőipar következik.
A fő kockázat ugyanakkor a COVID-19 járvány elhúzódása, amely egyaránt érinti az iparilag fejlett, valamint a magasabb turisztikai potenciállal rendelkező megyéket.
Kedvező módon befolyásolja a kilátásokat a várhatóan nagyon jó mezőgazdasági év, és a gyorsuló COVID elleni oltáskampány, amely hozzájárulhat a turizmus mihamarabbi újraindulásához.
A munkanélküliségi ráta összességében javul: míg 2019-ben 2,6% volt, 2021-ben várhatóan 3,4%, 2024-ben pedig 2% lesz.
Az északnyugati régió esetében a reál-GDP növekedése 4% felett lesz, amelyet főként az ipar és az építőipar támogat.
A régió szintjén az előrejelzéshez kapcsolódó kockázatok viszonylag alacsonyak, figyelembe véve az előnyös földrajzi fekvést, és az elmúlt években az infrastruktúrába, valamint a termelési rendszerekbe történő jelentős beruházásokat. A jelentés szerint versenyelőnyök azonosíthatók a nyugat-európai vállalatok tevékenységének kiszervezése, valamint a gyártósorok rugalmassága miatt.

Forrás: Agerpres