2025-től a megyei hatóságokhoz kerülnek a helyi érdekeltségű közszolgálati intézmények

A megyei sport-, kulturális, közegészségügyi, állategészségügyi igazgatóságok, valamint a tanfelügyelőségek 2025. január 1-jétől átkerülnek a megyei közigazgatási hatóságokhoz, a kevesebb mint ötven alkalmazottat foglalkoztató intézményeket pedig átszervezik – jelentette be szerdán a pénzügyminiszter.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 2 perc
2025-től a megyei hatóságokhoz kerülnek a helyi érdekeltségű közszolgálati intézmények
Fotó: Marcel Boloş/Facebook

A Marcel Ciolacu kormányfővel lezajlott egyeztetés után Marcel Boloş sajtótájékoztatón elmondta, hogy elkezdődik a közszolgálati intézmények decentralizálása, és ezt a megyei sport-, kulturális, közegészségügyi, állategészségügyi igazgatóságokkal, valamint a tanfelügyelőségekkel kezdik 2025. január elsejei hatállyal. Elmondása szerint a decentralizálás célja, hogy a közszolgáltatásokat közelebb vigyék a polgárokhoz. Hozzátette, a helyi önkormányzatoknak oda kell figyelniük, mennyit költenek rendezvények szervezésére, mivel mint fogalmazott, a hétvégeken egymást érik az ilyen jellegű események, az állampolgárok azonban a közpénzek hatékony felhasználására szavaztak, és a beruházásoknak prioritást kell élvezniük annak érdekében, hogy helyi szinten megfelelő szintű infrastruktúra-fejlesztés valósuljon meg.

A helyi önkormányzatoknak alárendelt közintézményeket illetően Boloş hangsúlyozta, hogy azok a továbbiakban nem működhetnek, ha kevesebb mint ötven alkalmazottjuk van, és olyan tevékenységet folytatnak, amely átfedésben van más közintézmények tevékenységével. Ezeket vagy összevonják, vagy átszervezik, vagy átruházzák a tevékenységüket a polgármesteri hivatalokhoz vagy a megyei közigazgatási intézményekhez – idézi a tárcavezetőt az Agepres hírügynökség.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!