Hirdetés

Sülve, főve, de csak óvatosan!

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc

A forró meleg napokat kiadós zuhék és lehűlések egymást követve váltakoznak az idei nyáron. Ez az idő nem a legkedvezőbb sem a nyári munkáknak, sem pedig a gyümölcsök, növények érésének, de mégis vannak, amik profitálnak ebből az időjárásból. Haszonélvezői elsősorban a gombák. 
Idén bőséges gombatermés van kilátásban, és a szezon is elrajtolt, gyűjtők és fogyasztók járják az erdőket, mezőket, hogy kosarukat különböző ízletes gombafajokkal töltsék meg. Megjelentek már az útszéli árusok is, akik aranyárban kínálják a gombát, egész nap integetve, hogy megállásra és főleg vásárlásra biztassák az arra utazókat. Mindig is kételkedve figyeltem, hogy kik lehetnek azok, aki megállnak és vásárolnak tőlük, de a tapasztalatok szerint sokan vannak. Ám fő az óvatosság! Mert bizony nagy ára lehet egy-egy hozzáértetlen kezek által gyűjtött vacsorának. Éppen ezért csak azt a gombát szedjük le, illetve fogyasszuk el, amelyekben biztosak vagyunk, hogy ehetők, amelyekben meg nem vagyunk biztosak, legjobb, ha szakértő véleményét kérjük ki, vagy le sem szedjük. A nem ehető gombák fogyasztása sajnos egész Európára jellemző, Kelet-Európában pedig hatvan százalékkal gyakoribbak a gombamérgezések a statisztikák szerint. 
Romániában megközelítőleg ötven mérgező gombafaj található, de számuk folyamatosan növekszik. A mérgező, de a fogyasztásra alkalmas gombák is tartalmaznak olyan kémiai anyagokat, amelyek bizonyos körülmények között mérgezéses tüneteket okozhatnak egyes szervekben és szövetekben, így hát az sem mindegy, hogy milyen fajtát hogyan készítünk el. A legjobb, ha a bevált recepteket követjük, legyen szó sütésről, rántásról, főzésről, szárításról vagy savanyúságról, mert egy jól elkészített gombaétel igencsak ínycsiklandó tud lenni. 
Nemrég egy étterem kínálatában láttam ró­ka­gom­ba­már­tást, amelyhez kísérőszöveg is tartozott: a rókagombamártást az e heti esős idő támogatta, szakácsaink vágták és főzték. Azt hiszem, ilyen ajánlással bátran megkóstolhatjuk a szezonális ínyencséget!



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!