Nyitott csűrkapuk

A Nyitott csűrkapu napja címmel a megváltozott funkciójú csűrökről tartottak szakmai tanácskozást vasárnap délután Lázárfalván.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 2 perc
Nyitott csűrkapuk
Fotó: Bíró István

Az András Alapítvány rendezvényén Esztány Győzö építész A székely csűr jelene, Gál Szabolcs építész Pörögj, pörögj, Rodics Gergely tájgazdálkodási és természetvédelmi szakember Egy csűrtulajdonos tapasztalatai és Bogos Ernő építész A falukép metamorfózisa címmel tartott előadást. 

– Ez a helyszín valamikor egy régi malombirtok volt, annak az épületeit meghagytuk, felújítottuk, és funkciójában megváltozott ugyan, de külalakban megpróbáljuk megtartani a régi épületeket, a népi építészetnek ezeket a sajátosságait mint a faluképnek fontos elemeit, de mindezeket a mai kor kérésének megfelelően új funkciókkal látjuk el. Nyitott lett a csűrkapu, bárki bejöhet, megnézheti, hogy ezt mi hogyan gondoltuk és álmodtuk újra

– mondta György Katalin, az András Alapítvány programfelelőse. A szakmai előadások után színpadra lépett a szervező alapítvány Zugtánccsoportja, majd megnyitották Bartos Tünde bútorfestő kiállítását, amelyen a székelyföldi templomok festett kazettás mennyezeteinek egy-egy darabjának rekonstruált másolatait tekinthették meg az érdeklődők. A rendezvényt Mihó Attila és barátainak népzenei koncertje és táncház zárta.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!