Gyógyítás a mesterséges intelligencia korában

Hetedik alkalommal szervezte meg a Csíkszeredai Kórháznapokat a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház. A konferencia helyszínéül a város több pontja szolgált az elmúlt hét végén. A kórházak közötti kapcsolat erősítésről, orvosi előadásokról és egyéb színes programok is voltak a kórháznap résztvevői számára.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 7 perc
Gyógyítás a mesterséges intelligencia korában
Szakmai elődások és érdekes programok. Hetedik alkalommal szerveztek konferenciát Fotó: Vlaicu Lajos

Háromnapos orvosi kon­ferenciát tartottak az elmúlt hét végén Csíkszeredában. A konferencia megnyitóján dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere köszöntötte a hetedik alkalommal megszervezett konferencia résztvevőit. 
– Köszönöm az elmúlt hét év munkáját a konferencia sikerességében, a térség egészségügyi dolgozói, orvosai számára jelentős eseménnyé válhatott – mondta Konrád. Beszédében a mesterséges intelligencia lehetőségeire és veszélyeire egyaránt kitért az orvosi tudományok terén. A mesterséges intelligencia korszakában vagyunk, és tudósok állítása szerint a legjelentősebb korszak lehet az emberi időszámítás tekintetében. 

Együttműködés

A kórházmenedzser kifejtette: a mesterséges intelligencia forradalma milyen irányba halad, még nem tudhatjuk, de felforgathatja életünket jó és rossz irányban egyaránt. 
– A mesteréges intelligencia segíthet az embereknél jobban és ügyesebben elvégezni a feladatokat. Gyakorlati szinten az orvostudományban is segítheti a szakemberek munkáját – részletezte a kórházmenedzser. Hozzátette: biztos abban, hogy rövid időn belül az orvostudományban is jelen lesz. A mesterséges intelligencia segíthet az orvosoknak egy hosszú munkával töltött nap után az adminisztrációs feladatok elvégzésében. 
Dr. Lázár Ede, a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Kar dékánja kifejtette: ezúttal az épületet biztosították az orvosi konferencia számára, de az egyetem és a sürgősségi kórház együttműködése ennél mélyebb és szerteágazóbb.
– Számunkra a humánerőforrás a legfontosabb, és egyetemünkön több mint 220 egyetemi hallgató doktorált, sokan közülük az önök kollégái – mondta a jelen léevő orvosoknak köszöntőbeszédében a dékán. Az egyetem vezetője a jövőre nézve megjegyezte, reméli, hogy hamarosan Csíkszeredában is elindulhat az egészségügyi asszisztens képzés. 
A beszédek sorát – amelyben szinte valamennyien az orvostudomány és a mesterséges intelligenciát állították központba – professzor dr. Tomcsányi János, a Budai Irgalmasrendi Kórház, kardiológus osztályvezető főorvosa, címzetes egyetemi tanár folytatta, illetve professzor dr. Dávid László, a Sapientia – EMTE Szenátusának elnöke és professzor dr. Szabó Béla, a Marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetem, magyar vonal vezetője. A városvezetés részéről Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere köszöntötte a konferenciára érkezőket, külön kiemelte a helyi kórház menedzserének elmúlt években végzett munkáját.
A megnyitó végén Guia Hugó orvosi lelkész áldásával zárták, ezt követően a Hunguest Holtel Fenyő termében aláírták a kórházak együttműködéséről szóló szerződéseket. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház együttműködési egyezményt írt alá a magyarországi Egyházi Kórházak Egyesülését alkotó kórházakkal, a Szent Ferenc Kórházzal, a Budai Irgalmasrendi Kórházzal, a Bethesda Gyermekkórházzal, a Mazsihisz Szeretetkórházzal és a Kisvárdai Szent Damján Kórházzal. 

Tudományos kutatások

A konferencia másnapját a Sapientián folytatták, a plenáris ülésen és négy szekció keretében – tudomány, klinikai tanulmányok, gyógyszerészet; belgyógyászat; gyermekgyógyászat, kinetoterápia; fogászat, szájsebészet – zajlottak előadások. Magyarországi és erdélyi professzorok, szakterületeik kimagasló személyiségei jöttek el idén is a kórháznapokra.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a megyei sürgősségi kórház kapcsán megjegyezte az intézmény egyre nagyobb színvonalat képvisel és a megyei kórházi ellátás fejlődik. 
– A kórházban a gyógyítás mellett kutatást is végeznek. Egyre modernebb eszközök állnak orvosaink rendelkezésére, amivel még hatékonyabbá tudnak válni gyógyítás terén. Örvendünk, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend az orvosi konferencia, amit hetedik alkalommal szerveztek Csíkszeredában – mondta Borboly. Hozzátette: az orvostudomány eszközöket és technikai megoldásokat figyelembe véve egyik leggyorsabban fejlődő tudományág, amiben lassan a mesterséges intelligencia is szerepet vállal. 
Szombaton szentmise volt az egészségügyben dolgozókért, a betegekért és családtagjaikért a csíkszeredai Szent Ágoston-templomban. A kórháznapok tegnapi programja az egészségügyi asszisztenseknek szólt, a Sapientián számos tudományos, továbbképző előadást tartottak
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!