Fókuszban a pályaválasztás

A munkaerőpiacon boldogulásukat kereső fiataloknak kíván segítséget nyújtani Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége és a Hargita Hazavár Karrieriroda. A hatékonyság érdekében interaktív képzést szerveztek, ahol pályaorientációról, karriertervezésről beszélgettek.

Kovács Andrea
Fókuszban a pályaválasztás
Karrieriroda. Fiatal munkavállalók útját igyekeznek egyengetni Fotó: László F. Csaba

Az eseményen Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója röviden ismertette a fejlesztési ügynökség és a karrieriroda tevékenységét a jelenlévőkkel. Elmondta: a karrieriroda létrehozásának ötlete úgy született meg, hogy biztos információs hátteret szerettek volna biztosítani mindazoknak, akik szülőföldjükön kívánnak megélhetést teremteni maguknak. A karrieriroda kollaborál az iskolákkal, szakiskolákkal, a fiatalokkal, ugyanis úgy látták, hogy a megye gazdasági fellendülése nagy munkaerő-, illetve utánpótláshiánnyal küzd. Ezért kezdtek el azokkal a fiatalokkal foglalkozni, akik végeztek az iskolával és munkába állnának.

– A Hargita Hazavár weboldalt állásközvetítés mentén indítottuk el, majd Demeter Kamilla volt az ötletgazdája annak, hogy egy másik vonalat kellene erősíteni, hogy ne állásközvetítésként kezeljük ezt, hanem egy teljes, önálló programként, ami a fiataloknak szól, őket, az ő karrierjüket érinti. Így jött létre meg a Hargita Hazavár Karrieriroda, mely a munkahelyteremtés, elhelyezkedés, itthon maradás témakörében kíván kapaszkodókat nyújtani, és egyre több olyan tevékenységgel szeretnénk foglalkozni, melyek a fiatalokat érintik – fejtette ki Cilip Árpád.

Az szerdai interaktív képzésen nyolc középiskolás, egyetemista vagy nemrég végzett fiatal vett részt, akik az eseményen feltehették kérdéseiket a pályaválasztás, a munkahelyváltás, a jövőtervezés kapcsán. A csapat Farkas Csilla segítségével közösen keresett válaszokat a felmerülő kérdéseikre, a képző hasznos eszközöket és módszereket is bemutatott, melyek gyakorlatba ültetésével mindenki a számára legmegfelelőbb döntéseket hozhatja a jövőben.
A MentorÁllás Karriernapon a pályaválasztási tanácsadó a résztvevőket különböző feladatokkal igyekezett motiválni, hogy például a kommunikációs stílusuk megismerése alapján milyen munkakörnyezetben éreznék jól magukat, milyen tevékenység illik leginkább hozzájuk. Emellett az életútjukkal kapcsolatos elképzeléseiket, egyéni céljaikat, vágyaikat is feltárták, a workshop egyik fő célja az volt, hogy utat, irányt mutasson a résztvevőknek, hogy merre lenne érdemes továbbhaladniuk.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!