Akadályokon keresztül

Spartan-műhelymunkát tartott a Csíkszeredai Spartan Training Group (STG), az elmúlt hét végén a városban található Ride More Centerben. Az esemény célja, hogy bemutassák a Spartan-futamok világát és néhány technikai fogást is elsajátíthassanak a résztvevők. Emellett a szervezők betekintést szerettek volna nyújtani a funkcionális edzésformába, amely az egyik legjobb erő-állóképesség fejlesztő edzésforma, és gyakorlatilag minden sportág kiváló kiegészítője.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 5 perc
Akadályokon keresztül
Technikai bemutató. Gyakorlatban is kipróbálhatták Fotó: Vlaicu Lajos

A Csíkszeredai Spartan csapat Spartan-műhelymunkát tartott az elmúlt hét végén a városban található Ride More Centerben. A terem egyben a spartanosok „főhadiszállása” is, ugyanis hétköznapokon itt készülnek fel a nehéz fizikai megterhelést és ügyességet sem nélkülöző versenyekre. Mihály Botond, crosstraining és a Csíkszeredai Spartan STG edzője köszöntötte a jelentkezőket, akik néhány óra alatt saját bőrükön tapasztalva elsajátíthattak és gyakorolhattak a versenyeken állandó jelleggel megtalálható főbb akadályok közül és ezekhez a megkerülhetetlen akadályokhoz szükséges technikák leküzdéséhez kaptak fogódzót. Az elméletet, szinte azonnal gyakorlatba is ültették a helyszínen, természetesen figyelembe véve mindenkinek a fizikai felkészültségét és egészségügyi állapotát egyaránt. 

– A crosstraining valójában egy funkcionális edzés, amely természetes mozgásmintákon alapszik. A mai napon lehetőségetek lesz megtanulni néhány saját testsúlyos gyakorlatot, amelyek hasznosak a versenyfelkészülésben, illetve két specifikus akadályhoz szükséges technikát is mutatok nektek

– köszöntötte a részt vevőket, az edző. 

Vlaicu Lajos

Spartan 

Az edző a workshop alatt a a Spartan-versenyek világába is betekintést engedett, elkalauzolta őket. Mint mondta, a szervezők általában a versenyeken három főbb futamot indítanak 5, 10 és 21 kilométeres távokon, változatos akadályokkal teletűzdelve az adott szakaszt. A versenyek során a szaladás mondhatni alapkövetelmény és emellé a versenyzőknek kell kúszni, mászni, karikán és rúdon kapaszkodva teljesíteni a táv bizonyos szakaszait, a cipekedésről nem is beszélve. A terep egyáltalán nem nevezhető monotonnak, hegyen, vízben és kevés síkon olykor szó szerint állniuk kell a sarat azoknak, akik célba szeretnének érni. A Spartan-versenyeken különböző kategóriákban indul futam, férfiak és nők egyaránt bizonyíthatják rátermettségüket a futamok alatt. 

– Abban az esetben, hogyha valakinek nem sikerül egy adott akadályt teljesíteni, a versenyből nem zárják ki, de szaladás vagy egyéb plusz fizikai gyakorlattal kiválthatják az adott akadály próbáját. Egyvalami biztosan kijelenthető: a célig garantáltan elfárad minden versenyző

– mondta Mihály Botond enyhe mosollyal az arcán. Hozzátette: a Spartan akadály-terepfutó verseny mindazoknak szól, akik szeretnék egyénileg vagy akár csapatban megmérettetni magukat és végigmenni egy kemény és egyben nagyon szórakoztató pályán. Csíkszeredában crosstraining 2014 óta működik, és nagyjából három éve alapították a Spartan-csapatot. Azóta számtalan versenyen vettek részt itthon és külföldön egyaránt a csíkszeredai csapat tagjai. A versenyzés kihívásokból áll, ez hatványozottan igaz a Spartan esetében, de a komfortzónából kilépve, belső önismeretre is elvezeti a versenyzőket, húzta alá Mihály Botond. 
A városban élő Spartan-futamokon induló versenyzők is megosztották versenyekről szerzett tapasztalataikat. A feladatsorok elméleti és gyakorlatba ültetett tudás alapján egy miniversenyzéssel zárták a napot. 

Vlaicu Lajos
Több képesség fejleszthető egyszerre az edzésformával

Funkcionális edzés

A versenyek alapjául szolgáló funkcionális edzés az egyik legjobb erő-állóképesség fejlesztő edzésforma, mely gyakorlatilag minden sportág kiváló kiegészítője. A természetből átvett mozgásmintákra alapozzák, megtanít arra, hogyan dolgozzunk saját testsúlyunkkal különböző mozgássíkokban, erősíti a vázizmokat, ezáltal csökkentve a sérülések kockázatát és növelve a teljesítményt. 

– A funkcionális edzés lényege, hogy olyan gyakorlatokat végzünk, amelyek során az izmaink a maguk természetes módján dolgoznak, így a mindennapi életben is hasznosnak bizonyulnak a gyakorlatok

– hangsúlyozta a spartanosok vezetője. Hozzáfűzte: kortól és nemtől függetlenül minden sportolni vágyó számára kiváló. Változatos és komplex, több képesség fejleszthető egyszerre: erő, állóképesség, hajlékonyság, koordináció, gyorsaság. Kiemelte: mindenkinél azt helyezik előtérbe, amire a leginkább szüksége van.
A Mihály Botond, Papp Róbert Flórián és Buzás Dorottya, edzéseiken az egészséges és jó hangulatú csoportok kialakításán dolgoznak, hogy bárki, aki részt vesz, szeresse és ki tudjon bontakozni a sport terén is. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!