A rezgések világában elcsendesedni

A hétköznapok stresszes élethelyzetei, a rohanó életmód a mindennapjaink részei. Ezek a tényezők hosszú távon egészségünk és életminőségünk romlásához vezetnek, így mindannyiunknak fontos, hogy találjunk egy relaxációs módszert. A gyergyószentmiklósi Bányász Judit a tibeti hangtálak világában találta meg azt a stresszoldó technikát, amellyel másoknak is segíteni tud.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 5 perc
A rezgések világában elcsendesedni
Fotó: Boncina-Székely Szidónia

– Mikor és hogyan találkoztál először a hangtálakkal, azok jótékony hatásaival? 

– Egy tévériportban hallottam arról, hogy Magyarországon van a világ legnagyobb hangtálja, amely két és fél tonna súlyú, több mint két méter átmérőjű, és nepáli „recept” alapján készítették. Elutaztam, és kíváncsi turistaként kipróbáltam, ahogy az erős rezgések a test minden sejtjét átjárják. Annyira tetszett az élmény, hogy elhatároztam, meg szeretném tanulni, hogy önmagam és mások számára is lehetőséget adjak erre a fajta relaxációra.

– Mit kell tudni erről a technikáról? 

– Akinek idegen ez a terület, azt mondom, egy hangversenyt, hangélményt képzeljen el. Amikor megkondítom a tálakat, a hangjuk, a rezgésük nyugalommal tölt el. A mi kultúránkban ez kissé idegen, bár a nyugati országokban is ismert és alkalmazott a 60-70-es évektől kezdődően. Relaxáció, stresszoldás, hangélmény – ezekkel a szavakkal jellemezném a hangtálak világát.

Boncina-Székely Szidónia

– Különböző méretű, formájú és hangú tálakat láthatunk abban a térben, ahol te ezzel foglalkozol…

– A Tibetben készülő hangtálak hét fém ötvözetét tartalmazzák, kézi kovácsolással aranyból, ezüstből, rézből, higanyból, vasból, ónból és ólomból készülnek, ezeknek a fémeknek alkímiai és asztrológiai szempontból is jelentőségük van. Vannak, amelyek be vannak hangolva 432 MHz-re, ami a gyógyító frekvencia. A tibeti, kézzel készült hangtálak mellett vannak Németországban készültek is, ott egy hangtálkészítő mester évek óta ezzel foglalkozik, tizenkétféle fémből, géppel készíti ezeket a tárgyakat. Emellett más, relaxációt segítő eszközök is vannak, például gongok, csengők, óceán- és sámándobok.

– Hogyan kell elképzelni egy kezelést? 

– Az egyéni hangmasszázs a testre egy takarón át ráhelyezett tálak megkondításával jár, amelynek a rezgései harmonizálják a testet és segítenek a regenerálódásban. Köztudott, hogy a test akkor gyógyul a legjobban, amikor az elme elcsendesedik, hiszen ilyenkor beindulnak az öngyógyító folyamatok. A hangok hatnak az idegrendszerünkre, amely elcsendesedik, hatnak az izmokra, melyek kilazulnak, tehermentesülnek. Az ismételt kezelések segítenek megtapasztalni a belső békét, harmóniát, felerősíteni a szervezet öngyógyító képességét és energiát gyűjteni a hétköznapi feladatokra.

Boncina-Székely Szidónia

– A te életedben mit jelentett, milyen változásokat hozott ennek a módszernek a használata?

– Az én hétköznapjaim is eléggé stresszesek, feszültek a munkám által, de ha van egy szabad fél­órám, bejövök ebbe a terembe, ahol a hangok és rezgések világában elcsendesedem. Utána másképp látom a dolgaimat, megváltozik a hozzáállásom. Amióta ezzel foglalkozom, sokat változott a szemléletmódom, tudatosan teszek magamért, ugyanakkor olyan, mint egy pluszadottság, amely gazdagabbá tette az életemet. 

– A hangfürdő és a hangmasszázs a keleti kultúra részei. Mekkora érdeklődésnek örvend ez a relaxációs módszer nálunk, Székelyföldön? Mekkora a népszerűsége az általad vezetett hangfürdőknek?

– Tanulnunk kell az önmagunkra való tudatos odafigyelést. Sokan olyan szinten vannak ebben, hogy rendszeresen időt fordítanak magukra, és a hangmasszázsban találták meg a stresszoldás leghatékonyabb módját. Ők rendszeresen járnak, emellett többen, életük egy fordulópontján keresnek meg, amikor érzik, hogy tenniük kell valamit testi-lelki jóllétükért az egészség megőrzése érdekében. Általában azok, akik már ismerik a jógát és a meditációt, könnyebben nyitnak a hangtálak világa felé is, ugyanakkor többször előfordul, hogy összekapcsoljuk ezeket, s egy-egy jógaóra végén a lazításhoz hangfürdőt alkalmazunk. Természetesen olyanok is vannak, akik elzárkóznak, hiszen nem ismerik, idegen számukra ez a világ. Ez is elfogadható, viszont tudni kell, hogy ebben semmiféle misztikum nincsen, ez egy az alternatív terápiák széles tárházából, amely egészségünk megőrzésében segít. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!