A rendőrséggel közösen ellenőrzi a szabályok betartását a megyei önkormányzat

A rendőrséggel közösen ellenőrzik a közúti szabálysértéseket a megyei utakon a Hargita megyei önkormányzat munkatársai, azt követően, hogy hivatalosan megállapodtak az együttműködés szabályairól – közölte pénteken Hargita Megye Tanácsa.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 4 perc
A rendőrséggel közösen ellenőrzi a szabályok betartását a megyei önkormányzat
Illusztráció Fotó: Hargita Megye Tanácsa

A közlemény szerint Hargita Megye Tanácsának felhatalmazott munkatársai a Hargita megyei rendőrséggel együttműködve ellenőrzik, rögzítik a szabálysértéseket és alkalmazzák a szankciókat.
Emlékeztetnek: a megyei besorolású utak Hargita Megye Tanácsának igazgatása és felügyelete alá tartoznak, amelyet a Műszaki vezérigazgatóság felügyel. A megyei utakon csak külön közlekedési engedéllyel (AST) közlekedhetnek a megengedettnél nagyobb nyomtávú járművek, azokon a szakaszokon, ahol súlykorlátozás van. Mint részletezték:

a különleges szállítási engedélyt (AST) az avizaredrumuri@judetulharghita.ro címre küldendő formanyomtatvány kitöltésével lehet igényelni.

Amennyiben a jármű adatai már szerepelnek a rendszerben, elegendő a kérést rögzítő formanyomtatványt kitölteni. A kiadott engedélyek érvényességi ideje általában 30 és 90 nap között van. Hargita Megye Tanácsa felfüggesztheti az engedélyeket bizonyos szakaszokon, ha az időjárási viszonyok ezt indokolják.
A közleményben arra is felhívják a lakosság figyelmét, hogy Hargita Megye Tanácsa 2021/383-as számú határozatával jóváhagyta az 1997/43-as számú, a közutak rendjéről szóló kormányrendeletben meghatározott maximális határértékeket meghaladó tömegű és/vagy nyomtávú közúti járművek megyei utakon való közlekedéséről szóló, újra kiadott, utólagos módosításokkal és kiegészítésekkel ellátott rendeletet.
A határozat végrehajtása érdekében a megyei tanács szakosztályának több személyét hatalmazták fel arra, hogy végrehajtóként járjanak el és ellenőrzéseket végezzenek a megyei utakon – írták.
A tevékenység zökkenőmentes lebonyolításának támogatása érdekében Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség között

együttműködési protokollt írtak alá, amelynek célja, hogy az ellenőrző szervek munkáját szakszemélyzet biztosításával támogassák a súlykorlátozást meghaladók esetében.

A közlemény szerint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke e tekintetben az intézmények és a lakosság közötti jó együttműködést szorgalmazza továbbra is. A különleges szállítási engedély igénylésére vonatkozó kötelezettség elmulasztása a megyei utak minőségét, járhatóságát rongálhatja, amely a lakosság életkörülményeire is kihatással van.
– A szállítási engedély hiánya a megyei utak rongálásával veszélyezteti a közlekedést, ami a lakosságot is hátrányosan érinti sok esetben. A lakosság támogatását korábban is kértük az engedély nélkül közlekedő járművek azonosításához. Figyelembe véve a beérkezett panaszokat, döntöttünk az együttműködési protokoll aláírása mellett. Mindannyiunknak tudatában kell lennünk annak, hogy felelősek vagyunk a megyei utak minőségének megőrzéséért, és

sokkal egyszerűbb engedélyt kérni, mint utólag szankciót alkalmazni

— hangsúlyozta Borboly Csaba.

Közleményében a megyei önkormányzat továbbra is arra kérik a lakosságot, hogy jelentsék azokat a járműveket, amelyek nem rendelkeznek az érvényes szállítási engedéllyel, az önkormányzat honlapján
A megyei utakon tapasztalt problémákat 0266–207774-es telefonszámon és a dispeceratdrumuri@judetulharghita.ro e-mail-címen továbbra is jelenthetik – áll a közleményben.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!