Felejthetetlen élmények

Tizenegy alkalommal szerepelt a székely labdarúgó-válogatottban Csizmadia Csaba. A marosvásárhelyi születésű egykori labdarúgót ezzel kapcsolatos élményeiről kérdeztük.

Farkas Endre
Becsült olvasási idő: 3 perc
Felejthetetlen élmények
Csizmadia Csaba: megtiszteltetés székely mezben játszani Fotó: Csizmadia Csaba/archívum

Az FK Csíkszereda stadionjában lép pályára Székelyföld labdarúgó-válogatottja a Független Labdarúgó Egyesületek Szövetségének (CONIFA) 2024-es, kurdisztáni világbajnokságának selejtezőjében június 30-a és július 2-a között. 
Csizmadia Csaba az utóbbi két évtized egyik legelismertebb székelyföldi labdarúgójaként szerepelt a Kecskemét, a Fehérvár, a Ferencváros, a Gyirmót, a Pápa és a Budafoki MTE színeiben is. Utóbbi csapattal vezetőedzőként is megjárta a magyar élvonalat, nem mellesleg tizenkétszeres magyar és tizenegyszeres székely válogatottnak mondhatja magát. A szakembert a nyár folyamán nevezték ki a másodosztályú Gyirmót FC Győr kispadjára, tegnap a délutáni edzések előtt telefonon válaszolt a Hargita Népe kérdéseire.
Mint a 38 éves Csizmadia felidézte, érdekes módon került kapcsolatba a székelyföldi válogatottal.

– Valójában a sajtóból értesültem a válogatott mérkőzéseiről, és sikerült felvennem a kapcsolatot Wenczel Kristóffal (a Székelyföld Labdarúgó Egyesület alapítója, elnöke, CONIFA-alelnök, szerk. megj.). Mondhatom, hogy felajánlottam magamat, ha gondolják, hogy segíthetek, akkor szívesen és nagy örömmel megyek a válogatottba

– mondta a „Csizi” becenévre hallgató volt labdarúgó.
Mint hozzátette, jók voltak a megérzései, mindkét torna, az észak-ciprusi Európa-bajnokság és a londoni világbajnokság, amin részt vett a székely válogatott tagjaként, jól sikerült. A sportélményen kívül számos barátságot kötött, amelyek a mai napig tartanak – osztotta meg.
Csizmadia Csaba elmondta, felejthetetlen élményeket szerzett a csapat tagjaként. A 2017-es észak-ciprusi Európa-bajnokságon igazi meglepetést okoztak az elért harmadik helyezéssel. A házigazdák elleni, telt ház előtt játszott elődöntőre a mai napig szívesen emlékszik vissza. 

– Meglepő volt, mennyire nagy volt az érdeklődés a meccsek iránt, és az egész rendezvény körítése nagyszerű volt. Sokkal többet kaptam, mint amit vártam. Ki tudok emelni még egy nagyszerű dolgot. Londonban, a 2018-as vi­lág­baj­nokságon rengeteg magyar szurkoló érkezett a mér­kő­zéseinkre. Jó volt érezni az összefogást, hogy ennyi szurkoló biztatott bennünket. Minden percét élveztem

– elevenítette fel.
A szakember üzent a hétvégén pályára lépő keret tagjainak is. Mint fogalmazott, azt kívánja, hogy legalább úgy álljanak hozzá a mérkőzésekhez, ahogyan ő tette, és ha a székely válogatott mezét viselik, akkor maximális erőbedobással küzdjenek, és érezzék megtiszteltetésnek a szereplést.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!