Épülhet a víz- és szennyvízhálózat Szejkefürdőn, hitelt vesz fel Székelyudvarhely, ANL-s lakásokat adnak el

Épülhet a víz- és szennyvízhálózat bővítése a Szejkefürdőn, hitelt vesz fel a város, ANL-s lakásokat adnak el és a színházjegy is többe kerül az új évadban – többek között ezekről a kérdésekről döntöttek a júniusi rendes havi tanácsülésen Székelyudvarhelyen. 

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Épülhet a víz- és szennyvízhálózat Szejkefürdőn, hitelt vesz fel Székelyudvarhely, ANL-s lakásokat adnak el
Hiányos testület, fontos döntések Fotó: Hodgyai István

Huszonhét napirendi ponttal vágtak neki a júniusi rendes havi tanácsülésnek a székelyudvarhelyi városatyák csütörtök reggel, ám időközben több napirendi pontról is lemondtak, elhalasztották annak megvitatását. Az esemény nagy részéről igazoltan hiányzott Gálfi Árpád polgármester, ám az ülés végére ő is megérkezett. Új ülésvezető választásával indult a tanácskozás, az RMDSZ-es frakció Dávid Endrét javasolta, aki a következő három hónapban tölti be ezt a tisztséget. Számos fontos kérdés szerepelt a napirenden. 

Többek között jóváhagyták, hogy 4 millió lej kölcsönt vegyen fel a város négy uniós projekt önrészére, kis és nagy mobilitási beruházásokra, a csillagvizsgáló, valamint a Tompa László iskola, minifocipálya és a sétatéri játszótér felújítására. Az országos egymilliárd lejes keretből augusztusig lehet hitelt igényelni, amely esetén 857 ezer lejes a kamat, ami bármikor előtörleszthető és nem befolyásolja a további hitelfelvételeket – vázolta a gazdasági igazgató, és mint mondta, arra számítanak, hogy a dokumentumok leadását követően tíz napon belül jóvá is hagyják az igénylést. A testület végül megszavazta a hiteligénylési kérelmet. Frissítették az Udvarhely Néptáncműhely tisztségjegyzékét, felsőfokú végzettséghez kötve az állások betöltését, és megszavazták a Tomcsa Sándor Színház jegyárainak módosítását is, így öt lejjel kerülnek majd többe a színházjegyek. A szombatfalvi idősgondozó központhoz szociális szolgáltatást kell rendelnie a városnak, ehhez pedig új állások meghirdetésére van szükség. Jóváhagyták. Akárcsak a hulladékszállítás díjának módosítását is. Új forgalmi rendet és parkolást szerettek volna a Kornis Ferenc utcában, ám ehhez végül nem gyűlt össze a kellő szavazat, így továbbra is marad kétirányú a forgalom.

Hodgyai István

Jóváhagytak több ANL-s lakás eladását, és több zónában elektromos hálózat bővítésének is szabad utat adtak. A Móra Ferenc iskola tornatermének felújításához nyert pályázatot a város, az ülésen pedig frissítették az erre vonatkozó mutatókat, és kisebb vitába keveredtek a Tompa László iskola felújításával kapcsolatosan. A beruházási igazgató szerint a felújítás, bővítés 12 millió lejbe kerül, amelyből az építési munkálatok 8 millió lejt tesznek ki, és a költségek 2018 óta megduplázódtak. Godra Zsolt POL-os tanácsos szerint, mivel folyamatosan csökken az iskola gyermeklétszáma, ezért érdemes lenne inkább lemondani a beruházásról. A testület ennek ellenére elfogadta a határozatot. A különfélék előtti utolsó napirendi pontként a szejkefürdői víz- és szennyvízhálózat kiépítését, bővítését vitatták meg, az építkezéshez szükséges engedélyek dokumentációja. Vita alakult ki itt is a jelenlévők között, hiszen az előterjesztett dokumentáció csak a teljes költségeket tárgyalta, arra nem tért ki, hogy melyik félnek mennyi a költsége. Egy szünet és több egyeztetés után megszületett a szükséges tíz támogató szavazat, így folytatódhat a munka a Szejkefürdőn. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!